Јањић: Западни Балкан између Русије и САД

Америка и Русија постигле су договор! У креирању Исламске државе учествовале су све велике свјетске силе, али њен крај се ближи, тврди политички аналитичар Душан Јањић у емисији “Пулс” БН телевизије и додаје да је дошло вријеме наплате, тј. расподјеле. У тој расподјели између великих, западни Балкан ће бити замијењен за Грузију. За то вријеме, у играма великих сила, напомиње Јањић, Београд је постао тачка спајања, кључан фактор стабилности у региону.

Република Српска 10.12.2015 | 22:48
Јањић: Западни Балкан између Русије и САД

Земље западног Балкана су мали коцкарски сто у великом казину са одабраним бројем играча, али ипак значајан свјетским играчима да га укључе у игру, када им то затреба. Тада Балкан постаје епицентар дешавања. Јањић објашњава да је у договорима Америке и Русије, који су, тврди, већ постигнути, западни Балкан постао предмет трампе.

“Ми смо - Балкан, западно крило, како се каже у геополитици, блискоисточне кризе. Не заборавимо Грузију, коју је руска војска 2008. године, подијелила на три државе. Кажем Грузију, јер ће се западни Балкан мијењати за Грузију. У сфери утицаја, ако Русија жели да има утицај на Грузију и да јуе једног дана врати у заједницу независних држава, што је легитимни циљ Русије, онда она мора да препусти западни балкан НАТО-у”, рекао је Јањић.

У подјели плијена између великих сила, Србија више није фактор нестабилности, а српска пријестоница је постала кључна тачка западног Балкана.

Политички аналитичар још каже: “Београд постаје омиљени град у Албанији. Тамо сви тврде да је Београд једини град у којем се осјећају као у свијету. Значи, постајемо тачка сусрета, тачка повезивања западног Балкана, умјесто тачка раздора. Таква Србија, апсолутно је потребна и западу и Русији”.

Поставља се питање да ли може и да ли хоће, све јача Србија, бити и фактор стабилности у Босни и Херцеговини, која још увијек функционише као подијељено друштво. Јањић каже да може, хоће и мора. Али, истовремено објашњава да нико не би требало од Вучића да очекује да долази у Бањалуку и дијели власт коју је народ подијелио тако, да она буде нестабилна.

“Кажем Бањалука јер је то прва ствар. Када је Српска у питању, а и раније сам говорио, овдашњи политичари се морају запитати да ли хоће заиста да нешто ураде за извлачење из катастрофалне економске ситуације и реконструкцију Владе у којој СНСД не би имао прво мјесто или они желе да овако гурају још пар мјесеци, дуже не може”, јасан је Јањић.

Он се пита гдје је кредит који је обећан Српској, за који је речено да је стигао, па онда да није. Долази доба инвестиција и подвлачи да ако Република Српска овога пута испусти страна улагања, нарочито у области енергетике, вратиће се уназад за десет година, а то ће у хаотичном систему, какав је постојећи, довести до истинске катастрофе, истакао је аналитичар Душан Јањић у емисији “Пулс” БН ТВ.

(БН ТВ)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Бањалуцанин

10.12.2015 19:08

Сефе, не лупетај. Исти си Мирослав Лазански.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија Чворовић

10.12.2015 19:08

Немој Јањицу сад и ти, пусти нас да узивамо у хапшењу БАНДЕ у РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

10.12.2015 19:21

Брате свака цаст xД хахахха

Name

Драган

10.12.2015 23:26

И да се на њих неколико из врха спроведе Закон о поријеклу имовине.

Name

столе

10.12.2015 19:40

Мастиљавис Јањицу,ако нас Путин прода,онда смо угасили

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

10.12.2015 21:36

Изгледа да се доста дружи са оним академиком...Много ствари недостаје за ову причу које могу утицати на то "прорчанство". Најбоље је да човјек ништа не слуша него да мисли само о себи и гања ове мафијаше. За остало се не питамо баш пуно али ја сам прије мишљења да ће се ЕУ подјелити.

Name

Бранко

10.12.2015 23:03

Баба Ванга хахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛука

11.12.2015 12:20

А Мари Ле Пен (Марине Ле Пен)кад дође на власт у Француској биће веома занимљиво. Него се ти аналитичару на вријеме престроји.

ОДГОВОРИТЕ