Janjić: Zapadni Balkan između Rusije i SAD

Amerika i Rusija postigle su dogovor! U kreiranju Islamske države učestvovale su sve velike svjetske sile, ali njen kraj se bliži, tvrdi politički analitičar Dušan Janjić u emisiji “Puls” BN televizije i dodaje da je došlo vrijeme naplate, tj. raspodjele. U toj raspodjeli između velikih, zapadni Balkan će biti zamijenjen za Gruziju. Za to vrijeme, u igrama velikih sila, napominje Janjić, Beograd je postao tačka spajanja, ključan faktor stabilnosti u regionu.

Republika Srpska 10.12.2015 | 22:48
Janjić: Zapadni Balkan između Rusije i SAD

Zemlje zapadnog Balkana su mali kockarski sto u velikom kazinu sa odabranim brojem igrača, ali ipak značajan svjetskim igračima da ga uključe u igru, kada im to zatreba. Tada Balkan postaje epicentar dešavanja. Janjić objašnjava da je u dogovorima Amerike i Rusije, koji su, tvrdi, već postignuti, zapadni Balkan postao predmet trampe.

“Mi smo - Balkan, zapadno krilo, kako se kaže u geopolitici, bliskoistočne krize. Ne zaboravimo Gruziju, koju je ruska vojska 2008. godine, podijelila na tri države. Kažem Gruziju, jer će se zapadni Balkan mijenjati za Gruziju. U sferi uticaja, ako Rusija želi da ima uticaj na Gruziju i da jue jednog dana vrati u zajednicu nezavisnih država, što je legitimni cilj Rusije, onda ona mora da prepusti zapadni balkan NATO-u”, rekao je Janjić.

U podjeli plijena između velikih sila, Srbija više nije faktor nestabilnosti, a srpska prijestonica je postala ključna tačka zapadnog Balkana.

Politički analitičar još kaže: “Beograd postaje omiljeni grad u Albaniji. Tamo svi tvrde da je Beograd jedini grad u kojem se osjećaju kao u svijetu. Znači, postajemo tačka susreta, tačka povezivanja zapadnog Balkana, umjesto tačka razdora. Takva Srbija, apsolutno je potrebna i zapadu i Rusiji”.

Postavlja se pitanje da li može i da li hoće, sve jača Srbija, biti i faktor stabilnosti u Bosni i Hercegovini, koja još uvijek funkcioniše kao podijeljeno društvo. Janjić kaže da može, hoće i mora. Ali, istovremeno objašnjava da niko ne bi trebalo od Vučića da očekuje da dolazi u Banjaluku i dijeli vlast koju je narod podijelio tako, da ona bude nestabilna.

“Kažem Banjaluka jer je to prva stvar. Kada je Srpska u pitanju, a i ranije sam govorio, ovdašnji političari se moraju zapitati da li hoće zaista da nešto urade za izvlačenje iz katastrofalne ekonomske situacije i rekonstrukciju Vlade u kojoj SNSD ne bi imao prvo mjesto ili oni žele da ovako guraju još par mjeseci, duže ne može”, jasan je Janjić.

On se pita gdje je kredit koji je obećan Srpskoj, za koji je rečeno da je stigao, pa onda da nije. Dolazi doba investicija i podvlači da ako Republika Srpska ovoga puta ispusti strana ulaganja, naročito u oblasti energetike, vratiće se unazad za deset godina, a to će u haotičnom sistemu, kakav je postojeći, dovesti do istinske katastrofe, istakao je analitičar Dušan Janjić u emisiji “Puls” BN TV.

(BN TV)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Banjalucanin

10.12.2015 19:08

Sefe, ne lupetaj. Isti si Miroslav Lazanski.

ODGOVORITE
Name

Ilija Čvorović

10.12.2015 19:08

Nemoj Janjicu sad i ti, pusti nas da uzivamo u hapšenju BANDE u RS

ODGOVORITE
Name

re

10.12.2015 19:21

Brate svaka cast xD hahahha

Name

Dragan

10.12.2015 23:26

I da se na njih nekoliko iz vrha sprovede Zakon o porijeklu imovine.

Name

stole

10.12.2015 19:40

Mastiljavis Janjicu,ako nas Putin proda,onda smo ugasili

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

10.12.2015 21:36

Izgleda da se dosta druži sa onim akademikom...Mnogo stvari nedostaje za ovu priču koje mogu uticati na to "prorčanstvo". Najbolje je da čovjek ništa ne sluša nego da misli samo o sebi i ganja ove mafijaše. Za ostalo se ne pitamo baš puno ali ja sam prije mišljenja da će se EU podjeliti.

Name

Branko

10.12.2015 23:03

Baba Vanga hahaha

ODGOVORITE
Name

BLuka

11.12.2015 12:20

А Мари Ле Пен (Marine Le Pen)кад дође на власт у Француској биће веома занимљиво. Него се ти аналитичару на вријеме престроји.

ODGOVORITE