Најава: Почело је СП за клубове, Барса и Ривер фаворити!

Данас је почело Светско клупско првенство у Јапану на којем се очекује финале изнеђу шампиона Европе Барселоне и Јужне Амрике Ривер Плејта.

Фудбал 10.12.2015 | 16:40
Најава: Почело је СП за клубове, Барса и Ривер фаворити!

Турнир ће се играти у Осаки и Јокохами, а шпанског и аргентинског гиганта покушаће да изненади кинески Гвангжу Евергранде, мексичка Клуб Америка, Мазембе из Конга, Окланд Сити са Новог Зеланда, те домаћин Санфрече Хирошима.

Према систему такмичења Барса и Ривер су већ у полуфиналу, Каталонци чекају расплет дуела Америке и Гвангжуа, док ће окршај са Ривером тражити Мазембе и Хирошима, која је са 2:0 савладала Окланд у мечу који је отворио турнир.

Барса је апсолутни фаворит, иако ће шампион из 2009. и 2011. бити ослабљен у полуфиналу неиграњем Бразилца Нејмара да Силве, којем је страдала препона на тренингу ове седмице па ће паузирати најмање седам дана.

Светско клупско првенство одржава се у Јапану први пут од 2012. године, а претходне две године турнир је одржан у Мароку.

Финале ФИФА Светског клупског првенства на програму је 20. децембра.

Учесници:

Барселона (Шпанија) – Шампион Европе је апсолутни фаворит у Јапану. Предвођену триом Меси-Суарес-Нејмар Каталонци не би требало да имају достојну конкуренцију, без обзира на повреду Бразилца.

"Идемо у Јапан с намером да одиграмо две јаке утакмице. Нама је ово такмичење веома важно. Сви нас виде као фаворита, али прво треба да стигнемо до финала", опрезан је дефанзивац Хавијер Маскерано.

Ривер Плејт (Аргентина) – Првак Јужне Америке није блистао ове сезоне у аргентинској Примери, али је 2015. историјска за клуб са три интернационална трофеја. Ипак, иза себе има разочаравајућу сезону коју је завршио као тек девети на табели у лиги.

"Сањамо о мечу са Барселоном. Морамо изборити финале, сан је освојити ово такмичење у дресу Ривер Плејта", узбуђено најављује наступ везни играч Ривера Матијас Краневитер.

Мазембе (Конго) – Најбољи тим Африке се враћа на место где је приредио сензацију пре пет година, када је постао први тим са "Црног континента" који је стигао до финала такмичења. Главни адути су искусни голман Роберт Кидиаба, који је бранио и 2010, те најбољи стрелац афричке ЛШ Мбвана Самата.

"Поносан сам што ћу играти на оваквом такмичењу као представник Танзаније, јер је мало фудбалера из моје земље направило професионалну каријеру", рекао је Самата.

Гвангжу Евергранде – Од кинеског шампиона се очекује да буде можда и главни изазивач фаворитима, с обзиром на велика улагања и напредак ове екипе последњих година. Луис Фелипе Сколари има респектабилан састав који предводе његови земљаци Робињо, Паулињо, Алан и Елкесон.

"Цео тим се радује Светском првенству, концентрисани смо на први меч, оптимисти смо. Очекујемо полуфинале са Барселоном", рекао је капитен и главни организатор игре тима Женг Жи.

Клуб Америка (Мексико) – Иако су Мексиканци сваке године оптимисти и потенцијални фаворити из сенке, редовно разочарају на СП. Најуспешнији представник ове централноамеричке земље се нада прекиду те традиције и првом пласману Мексиканаца у финале.

"Не желимо да будемо само учесници, желимо да остваримо нешто овде. Трудићемо се да одиграмо најбоље што можемо и представимо Мексико боље него икад пре", рекао је голман Мојсес Муњос.

Окланд Сити (Нови Зеланд) – Ветерани са Новог Зеланда имају највише наступа на овом такмичењу, ово ће им бити седмо учешће. Најуспешнији су били прошле године када су освојили треће место у Мароку.

Санфрече Хирошима (Јапан) – Локални шампион је у својству домаћина изборио учешће, али се не види као аутсајдера. Ово ће Хирошими, која је пре само неколико дана изборила наступ освајањем Џеј лиге, бити други окршај са најбољим клубовима континената. 2012. су у истој рунди савладали Окланд, као и јутрос, пре елиминације од Ал Ахлија у четвртфиналу.

Коментари / 0

Оставите коментар