Najava: Počelo je SP za klubove, Barsa i River favoriti!

Danas je počelo Svetsko klupsko prvenstvo u Japanu na kojem se očekuje finale izneđu šampiona Evrope Barselone i Južne Amrike River Plejta.

Fudbal 10.12.2015 | 16:40
Najava: Počelo je SP za klubove, Barsa i River favoriti!

Turnir će se igrati u Osaki i Jokohami, a španskog i argentinskog giganta pokušaće da iznenadi kineski Gvangžu Evergrande, meksička Klub Amerika, Mazembe iz Konga, Okland Siti sa Novog Zelanda, te domaćin Sanfreče Hirošima.

Prema sistemu takmičenja Barsa i River su već u polufinalu, Katalonci čekaju rasplet duela Amerike i Gvangžua, dok će okršaj sa Riverom tražiti Mazembe i Hirošima, koja je sa 2:0 savladala Okland u meču koji je otvorio turnir.

Barsa je apsolutni favorit, iako će šampion iz 2009. i 2011. biti oslabljen u polufinalu neigranjem Brazilca Nejmara da Silve, kojem je stradala prepona na treningu ove sedmice pa će pauzirati najmanje sedam dana.

Svetsko klupsko prvenstvo održava se u Japanu prvi put od 2012. godine, a prethodne dve godine turnir je održan u Maroku.

Finale FIFA Svetskog klupskog prvenstva na programu je 20. decembra.

Učesnici:

Barselona (Španija) – Šampion Evrope je apsolutni favorit u Japanu. Predvođenu triom Mesi-Suares-Nejmar Katalonci ne bi trebalo da imaju dostojnu konkurenciju, bez obzira na povredu Brazilca.

"Idemo u Japan s namerom da odigramo dve jake utakmice. Nama je ovo takmičenje veoma važno. Svi nas vide kao favorita, ali prvo treba da stignemo do finala", oprezan je defanzivac Havijer Maskerano.

River Plejt (Argentina) – Prvak Južne Amerike nije blistao ove sezone u argentinskoj Primeri, ali je 2015. istorijska za klub sa tri internacionalna trofeja. Ipak, iza sebe ima razočaravajuću sezonu koju je završio kao tek deveti na tabeli u ligi.

"Sanjamo o meču sa Barselonom. Moramo izboriti finale, san je osvojiti ovo takmičenje u dresu River Plejta", uzbuđeno najavljuje nastup vezni igrač Rivera Matijas Kraneviter.

Mazembe (Kongo) – Najbolji tim Afrike se vraća na mesto gde je priredio senzaciju pre pet godina, kada je postao prvi tim sa "Crnog kontinenta" koji je stigao do finala takmičenja. Glavni aduti su iskusni golman Robert Kidiaba, koji je branio i 2010, te najbolji strelac afričke LŠ Mbvana Samata.

"Ponosan sam što ću igrati na ovakvom takmičenju kao predstavnik Tanzanije, jer je malo fudbalera iz moje zemlje napravilo profesionalnu karijeru", rekao je Samata.

Gvangžu Evergrande – Od kineskog šampiona se očekuje da bude možda i glavni izazivač favoritima, s obzirom na velika ulaganja i napredak ove ekipe poslednjih godina. Luis Felipe Skolari ima respektabilan sastav koji predvode njegovi zemljaci Robinjo, Paulinjo, Alan i Elkeson.

"Ceo tim se raduje Svetskom prvenstvu, koncentrisani smo na prvi meč, optimisti smo. Očekujemo polufinale sa Barselonom", rekao je kapiten i glavni organizator igre tima Ženg Ži.

Klub Amerika (Meksiko) – Iako su Meksikanci svake godine optimisti i potencijalni favoriti iz senke, redovno razočaraju na SP. Najuspešniji predstavnik ove centralnoameričke zemlje se nada prekidu te tradicije i prvom plasmanu Meksikanaca u finale.

"Ne želimo da budemo samo učesnici, želimo da ostvarimo nešto ovde. Trudićemo se da odigramo najbolje što možemo i predstavimo Meksiko bolje nego ikad pre", rekao je golman Mojses Munjos.

Okland Siti (Novi Zeland) – Veterani sa Novog Zelanda imaju najviše nastupa na ovom takmičenju, ovo će im biti sedmo učešće. Najuspešniji su bili prošle godine kada su osvojili treće mesto u Maroku.

Sanfreče Hirošima (Japan) – Lokalni šampion je u svojstvu domaćina izborio učešće, ali se ne vidi kao autsajdera. Ovo će Hirošimi, koja je pre samo nekoliko dana izborila nastup osvajanjem Džej lige, biti drugi okršaj sa najboljim klubovima kontinenata. 2012. su u istoj rundi savladali Okland, kao i jutros, pre eliminacije od Al Ahlija u četvrtfinalu.

Komentari / 0

Ostavite komentar