Да ли је “пуцкетање“ прстима заиста штетно?

Ово питање већ неколико деценија узрок је бројних дебата...

Здравље 10.12.2015 | 10:16
Да ли је “пуцкетање“ прстима заиста штетно?

Годинама кружи прича да ‘крцкање’ зглобова на прстима може проуроковати артритис или оштећење зглобова, али до сада није постојао ниједан научни доказ који би поткрепио ову тврдњу.

Научници Универзитета у Алберти установили су у априлу путем магнетне резонанце да је звук који се јавља приликом ове активности последица ваздушних мехурића који настају у синовијалној течности око наших зглобова.

Међутим, тим истраживача са Калифорнијског универзитета у Дејвису недавно је употребио ултразвучне машине 100 пута брже од магнетне резонанце како би сазнао шта се заиста дешава.

У истраживању је учествовало четрдесет људи који сваког дана упражњавају ову активност (неки и до 20 пута дневно) и десет особа које никада не ‘пуцкетају’ зглобовима.

Оно што су научници видели прилично их је зачудило.

“Појавио се блесак ултразвука, налик ватромету у зглобу. Сматрамо да су звук ‘крцкања’ и блесак ултразвука последица динамичких промена у притиску, повезаних са ваздушним мехурићима. Штавише, у 94 одсто случајева звук крцкања поклапао се са појавом ултразвучног праска”, изјавио је доктор Роберт Бутин.

А колико је ова навика штетна?

Истраживачи наводе да сви они који воле да пуцкетају зглобовима могу да одахну – на снимцима нису уочена никаква оштећења на зглобовима, било да су у питању особе које прсте ‘крцкају’ годинама, или људи који то никад не чине.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар