Ово је кључна особина успијешних људи

Људи који су безобзирни и није их превише брига за друге успешнији су у спровођењу својих идеја.

Занимљивости 10.12.2015 | 10:30
Ово је кључна особина успијешних људи

Стив Џобс познат је по томе што је створио једну од најуспешнијих компанија на свету - и по томе што је псовао своје запосленике, барем према тврдњама оних који су радили с њим и за њега. Ипак, према најновијој студији, оно што му је итекако помогло у успеху су ароганција и самопоуздање. Наиме, у студији се тврди како су особе које су неугодне према онима око себе или се поједностављено речено, понашају као 'кретени', успешније јер су у стању да се више наметну и да се њихов глас у некој групи јаче чује.

Како би разумели зашто такве особе имају више успеха, барем у послу, споведена су два експеримента. У једном је 200 студената решавало серију тестова личности у којој се проверавало колико су неугодни према другима и колико су креативни. Онда је у 10 минута требало да осмисле маркетиншку кампању за њихов универзитет, а потом су удружени у групе од три члана требали да заједнички направе кампању. Показало се да су унутар група 'победиле' идеје оних студената који су били наметљивији, а не оне које су биле креативније или боље.

Други део студије проучавао је како ће студенти реаговати ако њихове идеје не буду прихваћене. Потврдило се да оне који имају неугоднији карактер није било превише брига ако се другима неће свидети њихове идеје, док су особе којима је мишљење других важно одустајале од својих замисли, пише Даилy Маил.

Б 92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

КАСНО МАРКО...

10.12.2015 09:42

И сад ово кажете, сад кад сам на заласку каријере?!

ОДГОВОРИТЕ