Ovo je ključna osobina uspiješnih ljudi

Ljudi koji su bezobzirni i nije ih previše briga za druge uspešniji su u sprovođenju svojih ideja.

Zanimljivosti 10.12.2015 | 10:30
Ovo je ključna osobina uspiješnih ljudi

Stiv Džobs poznat je po tome što je stvorio jednu od najuspešnijih kompanija na svetu - i po tome što je psovao svoje zaposlenike, barem prema tvrdnjama onih koji su radili s njim i za njega. Ipak, prema najnovijoj studiji, ono što mu je itekako pomoglo u uspehu su arogancija i samopouzdanje. Naime, u studiji se tvrdi kako su osobe koje su neugodne prema onima oko sebe ili se pojednostavljeno rečeno, ponašaju kao 'kreteni', uspešnije jer su u stanju da se više nametnu i da se njihov glas u nekoj grupi jače čuje.

Kako bi razumeli zašto takve osobe imaju više uspeha, barem u poslu, spovedena su dva eksperimenta. U jednom je 200 studenata rešavalo seriju testova ličnosti u kojoj se proveravalo koliko su neugodni prema drugima i koliko su kreativni. Onda je u 10 minuta trebalo da osmisle marketinšku kampanju za njihov univerzitet, a potom su udruženi u grupe od tri člana trebali da zajednički naprave kampanju. Pokazalo se da su unutar grupa 'pobedile' ideje onih studenata koji su bili nametljiviji, a ne one koje su bile kreativnije ili bolje.

Drugi deo studije proučavao je kako će studenti reagovati ako njihove ideje ne budu prihvaćene. Potvrdilo se da one koji imaju neugodniji karakter nije bilo previše briga ako se drugima neće svideti njihove ideje, dok su osobe kojima je mišljenje drugih važno odustajale od svojih zamisli, piše Daily Mail.

B 92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

КАСНО МАРКО...

10.12.2015 09:42

И сад ово кажете, сад кад сам на заласку каријере?!

ODGOVORITE