Комесар за проширење ЕУ данас у Београду

Комесар Европске уније за проширење и политику сусједства Јоханес Хан боравиће данас у посјети Србији.

Србија 10.12.2015 | 08:31
Комесар за проширење ЕУ данас у Београду

Хан ће се у Београду сусрести са премијером Србије Александром Вучићем, предсједницом Народне скупштине Мајом Гојковић, лидерима одборничких група, представницима домаћих медија и новинарима из ЕУ који су у посјети Србији, наведено је у саопштењу Делегације ЕУ у Србији, преноси Тањуг.

Комесар Хан обратиће се Народној скупштини Србије уводним излагањем.

Он је, уочи посјете Београду, рекао како ће отварање првих преговарачких поглавља, које је најављено за слиједећу седмицу, донијети нову динамику и убрзати процес европских интеграција Србије.

Хан је, у разговору за РТС, изразио очекивање да ће и поглавља 23 и 24 о владавини закона бити отворена у првој половини слиједеће године, али је додао да сада није могуће прецизирати када тачно јер, како каже, дебата о томе траје.

„Захваљујући важном послу који је обавила Србија, можемо званично потврдити оно што смо најављивали - прије краја године ће бити отворена прва поглавља. То је важан корак јер ће отварање поглавља донијети нову динамику и убрзати процес интеграција“, рекао је.

Фокус на наредна поглавља

Како је указао, у оквиру поглавља 35 потребно је наставити нормализацију односа са Приштином и примјену споразума до сада постигнутих у дијалогу, али је нагласио како је такође важно фокусирати се на то која поглавља ће бити слиједећа.

„Отварање првих поглавља је важно и узело је доста времена, али се грађани Србије не требају бринути да ће сада за слиједеће поглавље бити потребне још двије године, јер би тим темпом преговори трајали до краја вијека. Сада ћемо имати другачију динамику“, каже комесар Хан.

Како је навео, постоји увјерење код свих да је отварање поглавља 23 и 24 „најбољи начин да се бавимо питањима владавине закона, реформе правосуђа или слободе медија“.

Према његовим ријечима, у наредном пероду важно је отварање радних мјеста, а важне су и инвестиције, као и да економски развој буде у центру пажње.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар