Komesar za proširenje EU danas u Beogradu

Komesar Evropske unije za proširenje i politiku susjedstva Johanes Han boraviće danas u posjeti Srbiji.

Srbija 10.12.2015 | 08:31
Komesar za proširenje EU danas u Beogradu

Han će se u Beogradu susresti sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, predsjednicom Narodne skupštine Majom Gojković, liderima odborničkih grupa, predstavnicima domaćih medija i novinarima iz EU koji su u posjeti Srbiji, navedeno je u saopštenju Delegacije EU u Srbiji, prenosi Tanjug.

Komesar Han obratiće se Narodnoj skupštini Srbije uvodnim izlaganjem.

On je, uoči posjete Beogradu, rekao kako će otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja, koje je najavljeno za slijedeću sedmicu, donijeti novu dinamiku i ubrzati proces evropskih integracija Srbije.

Han je, u razgovoru za RTS, izrazio očekivanje da će i poglavlja 23 i 24 o vladavini zakona biti otvorena u prvoj polovini slijedeće godine, ali je dodao da sada nije moguće precizirati kada tačno jer, kako kaže, debata o tome traje.

„Zahvaljujući važnom poslu koji je obavila Srbija, možemo zvanično potvrditi ono što smo najavljivali - prije kraja godine će biti otvorena prva poglavlja. To je važan korak jer će otvaranje poglavlja donijeti novu dinamiku i ubrzati proces integracija“, rekao je.

Fokus na naredna poglavlja

Kako je ukazao, u okviru poglavlja 35 potrebno je nastaviti normalizaciju odnosa sa Prištinom i primjenu sporazuma do sada postignutih u dijalogu, ali je naglasio kako je takođe važno fokusirati se na to koja poglavlja će biti slijedeća.

„Otvaranje prvih poglavlja je važno i uzelo je dosta vremena, ali se građani Srbije ne trebaju brinuti da će sada za slijedeće poglavlje biti potrebne još dvije godine, jer bi tim tempom pregovori trajali do kraja vijeka. Sada ćemo imati drugačiju dinamiku“, kaže komesar Han.

Kako je naveo, postoji uvjerenje kod svih da je otvaranje poglavlja 23 i 24 „najbolji način da se bavimo pitanjima vladavine zakona, reforme pravosuđa ili slobode medija“.

Prema njegovim riječima, u narednom perodu važno je otvaranje radnih mjesta, a važne su i investicije, kao i da ekonomski razvoj bude u centru pažnje.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar