У Линцу почело суђење за злочине над Србима

Пред Покрајинским судом у Линцу данас је почело суђење против Аустријанца поријеклом из БиХ Нермина Мујановића /48/ који је оптужен за ратни злочин, односно за 16-оструко убиство током рата у селу Сердари на територији општине Котор Варош.

Свијет 09.12.2015 | 22:50
У Линцу почело суђење за злочине над Србима

Према оптужнинци коју је прочитала тужилац Дорис Фиала, 17. септембра 1992. године су Хрвати и Бошњаци извршили злочин над српским селом Сердари када је убијено седам мушкараца, седам жена и двоје дјеце, из освете за српски напад.

Тада је запаљено и шест кућа, истакла је она, користећи фотографије које су пороти илустровале напад муслиманске војске на то село, преноси Тањуг.

За тај злочин су четири осумњичена 2014. године осуђена у Сарајеву на затворску казну од девет и 11 и по година.

У јануару ове године је пресуда, због формалне грешке, поништена.

Током суђења у Сарајеву су два свједока оптужиле 48-огодишњег Аустријанца.

Тужилаштво се позива, у својој оптужници, на те свједоке, двије жене, једна од њих, која је преживјела напад, је већ 1993. године рекла да је оптуженог јасно препознала, како по гласу тако и изгледу.

Адвокат оптуженог Јирген Новотни рекао је да "сумња како једна особа може да идентификује младића кога познаје само из основне школе, на основу гласа".

Осим тога, он је истакао да његов штићеник негира да је присуствовао нападу.

"Он нема ни мотив за освету над Србима, јер су сви његови рођаци прошли рат без посљедица", навео је адвокат.

Оптужени је пред судом негирао да се икада борио на страни муслиманских снага, како на дан злочина, тако и уопште за вријеме рата.

Он је, међутим, у својим изјавама био нејасан и када је ријеч о времену и о именима. Описао је да се, као и многи други, после српског напада, повукао у село Вечићи, гдје је био задужен за набавку намирница.

Судија Рајнер Нимерфол упитао је да ли је осјећао задовољство када је чуо да је нападнуто српско село, он је одговорио "то није било тако интересантно, јер смо сваког дана имали мртве".

Током првог дана суђења било је много противријечности и отворених питања, оптужени није могао да одговори када је кренуо у школу, а ни када је одслужио војни рок у некадашњој ЈНА.

"Не знате данас када сте пошли у основну школу, када сте били у војсци. То мени није баш вјеродостојно", констатовао је судија.

Оптужени је у саслушању у полицији тврдио и да је за вријеме напада на српско село био у шумама у том региону, а пред судом је тврдио да се налазио у селу Вечићи.

Он је тврдио и да никада није посједовао оружје, нити да је икада учествовао у борбама.

Суђење, за које је предвиђено да би могло трајати 30 дана, биће настављено 15. јануара, а оптуженом пријети казна у трајању од пет до 20 година затвора.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Рат

09.12.2015 22:21

Ниста добро о ниједном рату. Само у овом неко иде на суд. Да питам како је могао кад и главнокомандујуци Сакиб је показивао милост. Нису сви људи исти. Нигдје.

ОДГОВОРИТЕ