Кутиљеро: Изетбеговић је одбио план за мир

Бивши европски мировни посредник у БиХ Жозе Кутиљеро изјавио је на суђењу генералу Ратку Младићу да је у прољеће 1992. године лидер муслимана у БиХ Алија Изетбеговић прво прихватио, а затим, под утицајем САД, одбио принципе преуређења БиХ и да је права трагедија што тада није постигнут мир.

Босна и Херцеговина 09.12.2015 | 20:04
Кутиљеро: Изетбеговић је одбио план за мир

"Поређење карте која је била утврђена на основу тих принципа 18. марта 1992. године и мапе која је дио Дејтонског споразума из новембра 1995. године показује да је, након три и по године рата, резултат био готово исти. Небројени животи могли су бити сачувани", рекао је Кутиљеро, преносе београдски медији.

Кутиљеро, који је свједочио по обавезујућем налогу суда, потврдио је да су у марту 1992. године представници све три националне заједнице прихватили принципе уређења БиХ са три конститутивне јединице унутар тадашњих граница.

"Након усвајања уставних принципа, Срби су жељели даље преговоре о подјели територије, а Муслимани су почели да одуговлаче. Недуго пошто су стране прихватиле принципе, до мене је почело да допире да се Алија Изетбеговић јавно одриче свог пристанка у изјавама муслиманским медијима. Тадашња влада БиХ званично је одбацила принципе у јуну 1992. године", подсјетио је Кутиљеро.

Он је подвукао да за вријеме преговора није вјеровао Изетбеговићу који је, како је нагласио, "упркос срдачном маниру лагао и био варљив".

"Да будем правичан, Изетбеговић и његови савјетници били су охрабрени да пониште тај договор и да се боре за унитарну босанску државу од добронамјерних чинилаца споља који су мислили да све знају најбоље", рекао је Кутиљеро, алудирајући на улогу САД.

Кутиљеро је потврдио да је тачно и да је лидера Срба Радована Караџића упозорио да ће споразум бити могућ само ако га прихвате све три стране и "све етнички очишћење територије буду враћене у стање прије рата".

Кутиљеро је нагласио да "Муслимани нису жељели подјелу БиХ, Срби нису жељели БиХ уопште, већ да остану са Србијом, а Хрвати су хтјели да припадају Хрватској", али да су преговорима дошли до начелног рјешења о "трипартитној БиХ" сличног оном постигнутом у Дејтону, након три и по године рата и небројаних жртава.

"Питање је било - можемо ли имати унитарну БиХ или БиХ из три дјела. Моје увјерење је било да само тродијелна Босна може успјети, што је потврдио и Дејтонски споразум", рекао је Кутиљеро.

На питање да ли је знао за Караџићево инсистирање на признању стања на терену - до којег су српске снага, по оптужници, дошле примјеном силе ради заузимања територија и прогона несрба - Кутиљеро је нагласио да му Караџић то никада на тај начин није рекао.

Бивши мировни посредник потврдио је и да му је португалски официр, који је служио у Унпрофору у Сарајеву, пренио да је убијеђен да је граната која је 27. маја 1992. године убила 26 грађана у реду за хљеб у Улици Васе Мискина била испаљена са подручја гдје су били положаји муслиманских снага.

Хашки процес генералу Ратку Младићу биће настављен сутра.

 

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

ЗАШТИЋЕНИ СВЕДОК

09.12.2015 19:09

Па, о чему ја причам све време, побогу?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

един

09.12.2015 19:12

Алија је крив за сво зло 1992-1995, он је највећи кривац за рат и страдање Бошњака!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да да

09.12.2015 20:30

Бас си Един?! Да ти ниси мозда Драган или Бојан?

Name

Пасха

09.12.2015 21:53

Гдје си Радославе

Name

мрмот

09.12.2015 19:42

20 година цутите и сада сте насли да проговорите када се народ мрзи висе неого 92 гдје сте били све ове године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брле

09.12.2015 20:26

Не би то Алија одбио, био је он глуп за то, него њему је неко рекао од Амера или Сваба. Ниста се не би промијенило да је рат трајао кратко а, Медјународна Заједница је хтјела да развали сто висе то боље. Европа се мора распасти јер је презасицена свацим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ранко75

09.12.2015 20:44

Стварно не знам шта је овдје ново речено. Све се то знало и зна само је проблем што појединци и из БиХ а и из ткз. Међународне заједнице (САД и њени трабанти) не желе да признају.И данас се настоји на вјештачком одржавању немогуће творевине БиХ због интереса горе наведене Међународне заједнице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина и правда

09.12.2015 21:15

Је спора,али достизна!

Name

Симе

10.12.2015 09:55

Тацно тако сви смо ово знали али многи окрецу главу и дан данас, Европска унија це ако Бог да јос који дан и у заборав! Они су ово све закували заједно са америцким пробисвјетима, све це им се ово вратити ....

Name

Никад

09.12.2015 21:19

Срби обакву карту без крајине итд неби пријватили. Будимо реални.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

09.12.2015 22:25

Мало по мало и доћиће се до истине. Па муслимани спремите се за прљав веш који ће се у наредним мјесецима износити у јавности, а све на ваш рачун. Има Бога све ће се сазнати ко је желио рат и ко је крив за све што се дешавало деведесетих

ОДГОВОРИТЕ
Name

камелеон

10.12.2015 08:23

Алија није могао прихватити ову понуду јер би тиме добио више од 28% данашње територије. Човјек напросто није у том тренутку знао шта ће са толиком државом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРОБЛЕМ ЈЕ У БОЈИ

10.12.2015 09:07

Није ми јасно зашто су нас означили црвеном бојом, а муслимане зеленом. Хајде де што су кроате обележили плавом, али нас црвеном...?! Што не иде, не иде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сарај

10.12.2015 13:00

Хај'мо се покрит' ушима . Људи знају истину ! Нећемо никад добит' исламску државу у БиХ , а не би нам се свиђало ни да живимо у таквој , да се не лажемо . Боље да , на овом простору , останемо равноправни са осталима , него да нестанемо ! Европљани нас рачунају исламистима , а исламисти нас не рачунају у муслимане , сем кад им требамо за њихове прљаве циљеве. Бакир нек' сједне на репину , јер , само нас истина може спасити ! Боље је имати доброг комшију , него брата на другом континенту !

ОДГОВОРИТЕ
Name

торпеди

10.12.2015 17:43

Свака цаст комсија. Да сви тако размисљамо било би нам боље.

Name

XY

10.12.2015 16:08

СВЕ ПОЗНАТО. АЛИЈА ЈЕ ИЗАЗВАО РАТ И НАНИО НАМ СВИМА ВЕЛИКО ЗЛО. ТО ЈЕ БИО ЧОВЈЕК ЛАЖИ И БЕЗ КАРАКТЕРА. АМЕРИ ГА ПОДРЖАЛИ, А ОН УБИЈАО И ВЛАСТИТИ НАРОД ДА СЕ ОПРАВДА. МАРКАЛЕ СУ ЊЕГОВО ДЈЕЛО. СВАКО КО СЕ ИМАЛО РАЗУМИЈЕ У БАЛИСТИКУ ТО ЋЕ СХВАТИТИ. ПОБИО ЈЕ МНОГО НЕДУЖНИХ МУСЛИМАНА ЗА СВОЈЕ ХИРОВЕ.

ОДГОВОРИТЕ