Kutiljero: Izetbegović je odbio plan za mir

Bivši evropski mirovni posrednik u BiH Žoze Kutiljero izjavio je na suđenju generalu Ratku Mladiću da je u proljeće 1992. godine lider muslimana u BiH Alija Izetbegović prvo prihvatio, a zatim, pod uticajem SAD, odbio principe preuređenja BiH i da je prava tragedija što tada nije postignut mir.

Bosna i Hercegovina 09.12.2015 | 20:04
Kutiljero: Izetbegović je odbio plan za mir

"Poređenje karte koja je bila utvrđena na osnovu tih principa 18. marta 1992. godine i mape koja je dio Dejtonskog sporazuma iz novembra 1995. godine pokazuje da je, nakon tri i po godine rata, rezultat bio gotovo isti. Nebrojeni životi mogli su biti sačuvani", rekao je Kutiljero, prenose beogradski mediji.

Kutiljero, koji je svjedočio po obavezujućem nalogu suda, potvrdio je da su u martu 1992. godine predstavnici sve tri nacionalne zajednice prihvatili principe uređenja BiH sa tri konstitutivne jedinice unutar tadašnjih granica.

"Nakon usvajanja ustavnih principa, Srbi su željeli dalje pregovore o podjeli teritorije, a Muslimani su počeli da odugovlače. Nedugo pošto su strane prihvatile principe, do mene je počelo da dopire da se Alija Izetbegović javno odriče svog pristanka u izjavama muslimanskim medijima. Tadašnja vlada BiH zvanično je odbacila principe u junu 1992. godine", podsjetio je Kutiljero.

On je podvukao da za vrijeme pregovora nije vjerovao Izetbegoviću koji je, kako je naglasio, "uprkos srdačnom maniru lagao i bio varljiv".

"Da budem pravičan, Izetbegović i njegovi savjetnici bili su ohrabreni da ponište taj dogovor i da se bore za unitarnu bosansku državu od dobronamjernih činilaca spolja koji su mislili da sve znaju najbolje", rekao je Kutiljero, aludirajući na ulogu SAD.

Kutiljero je potvrdio da je tačno i da je lidera Srba Radovana Karadžića upozorio da će sporazum biti moguć samo ako ga prihvate sve tri strane i "sve etnički očišćenje teritorije budu vraćene u stanje prije rata".

Kutiljero je naglasio da "Muslimani nisu željeli podjelu BiH, Srbi nisu željeli BiH uopšte, već da ostanu sa Srbijom, a Hrvati su htjeli da pripadaju Hrvatskoj", ali da su pregovorima došli do načelnog rješenja o "tripartitnoj BiH" sličnog onom postignutom u Dejtonu, nakon tri i po godine rata i nebrojanih žrtava.

"Pitanje je bilo - možemo li imati unitarnu BiH ili BiH iz tri djela. Moje uvjerenje je bilo da samo trodijelna Bosna može uspjeti, što je potvrdio i Dejtonski sporazum", rekao je Kutiljero.

Na pitanje da li je znao za Karadžićevo insistiranje na priznanju stanja na terenu - do kojeg su srpske snaga, po optužnici, došle primjenom sile radi zauzimanja teritorija i progona nesrba - Kutiljero je naglasio da mu Karadžić to nikada na taj način nije rekao.

Bivši mirovni posrednik potvrdio je i da mu je portugalski oficir, koji je služio u Unproforu u Sarajevu, prenio da je ubijeđen da je granata koja je 27. maja 1992. godine ubila 26 građana u redu za hljeb u Ulici Vase Miskina bila ispaljena sa područja gdje su bili položaji muslimanskih snaga.

Haški proces generalu Ratku Mladiću biće nastavljen sutra.

 

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

ЗАШТИЋЕНИ СВЕДОК

09.12.2015 19:09

Па, о чему ја причам све време, побогу?!

ODGOVORITE
Name

edin

09.12.2015 19:12

Alija je kriv za svo zlo 1992-1995, on je najveći krivac za rat i stradanje Bošnjaka!

ODGOVORITE
Name

Da da

09.12.2015 20:30

Bas si Edin?! Da ti nisi mozda Dragan ili Bojan?

Name

Pasha

09.12.2015 21:53

Gdje si Radoslave

Name

mrmot

09.12.2015 19:42

20 godina cutite i sada ste nasli da progovorite kada se narod mrzi vise neogo 92 gdje ste bili sve ove godine.

ODGOVORITE
Name

Brle

09.12.2015 20:26

Ne bi to Alija odbio, bio je on glup za to, nego njemu je neko rekao od Amera ili Svaba. Nista se ne bi promijenilo da je rat trajao kratko a, Medjunarodna Zajednica je htjela da razvali sto vise to bolje. Evropa se mora raspasti jer je prezasicena svacim.

ODGOVORITE
Name

Ранко75

09.12.2015 20:44

Стварно не знам шта је овдје ново речено. Све се то знало и зна само је проблем што појединци и из БиХ а и из ткз. Међународне заједнице (САД и њени трабанти) не желе да признају.И данас се настоји на вјештачком одржавању немогуће творевине БиХ због интереса горе наведене Међународне заједнице.

ODGOVORITE
Name

istina i pravda

09.12.2015 21:15

Je spora,ali dostizna!

Name

Sime

10.12.2015 09:55

Tacno tako svi smo ovo znali ali mnogi okrecu glavu i dan danas, Evropska unija ce ako Bog da jos koji dan i u zaborav! Oni su ovo sve zakuvali zajedno sa americkim probisvjetima, sve ce im se ovo vratiti ....

Name

Nikad

09.12.2015 21:19

Srbi obakvu kartu bez krajine itd nebi prijvatili. Budimo realni.

ODGOVORITE
Name

Srbo

09.12.2015 22:25

Malo po malo i doćiće se do istine. Pa muslimani spremite se za prljav veš koji će se u narednim mjesecima iznositi u javnosti, a sve na vaš račun. Ima Boga sve će se saznati ko je želio rat i ko je kriv za sve što se dešavalo devedesetih

ODGOVORITE
Name

kameleon

10.12.2015 08:23

Alija nije mogao prihvatiti ovu ponudu jer bi time dobio više od 28% današnje teritorije. Čovjek naprosto nije u tom trenutku znao šta će sa tolikom državom.

ODGOVORITE
Name

ПРОБЛЕМ ЈЕ У БОЈИ

10.12.2015 09:07

Нијe ми јасно зашто су нас означили црвеном бојом, а муслимане зеленом. Хајде де што су кроате обележили плавом, али нас црвеном...?! Што не иде, не иде.

ODGOVORITE
Name

saraj

10.12.2015 13:00

Haj'mo se pokrit' ušima . Ljudi znaju istinu ! Nećemo nikad dobit' islamsku državu u BiH , a ne bi nam se sviđalo ni da živimo u takvoj , da se ne lažemo . Bolje da , na ovom prostoru , ostanemo ravnopravni sa ostalima , nego da nestanemo ! Evropljani nas računaju islamistima , a islamisti nas ne računaju u muslimane , sem kad im trebamo za njihove prljave ciljeve. Bakir nek' sjedne na repinu , jer , samo nas istina može spasiti ! Bolje je imati dobrog komšiju , nego brata na drugom kontinentu !

ODGOVORITE
Name

torpedi

10.12.2015 17:43

Svaka cast komsija. Da svi tako razmisljamo bilo bi nam bolje.

Name

XY

10.12.2015 16:08

SVE POZNATO. ALIJA JE IZAZVAO RAT I NANIO NAM SVIMA VELIKO ZLO. TO JE BIO ČOVJEK LAŽI I BEZ KARAKTERA. AMERI GA PODRŽALI, A ON UBIJAO I VLASTITI NAROD DA SE OPRAVDA. MARKALE SU NJEGOVO DJELO. SVAKO KO SE IMALO RAZUMIJE U BALISTIKU TO ĆE SHVATITI. POBIO JE MNOGO NEDUŽNIH MUSLIMANA ZA SVOJE HIROVE.

ODGOVORITE