Под пријетњом Серије А: Енглеска навија против Челсија и Арсенала!

Добро, можда је то претерано рећи, али Италијани озбиљно прете да преузму место Премијер лиге у Лиги шампиона. Пре свега зато што су одрађивали посао у Лиги Европе. Утисак је да је време да и Острвљани крену тим путем.

Фудбал 09.12.2015 | 20:00
Под пријетњом Серије А: Енглеска навија против Челсија и Арсенала!

Одмах да разјаснимо недоумице - следеће сезоне ништа се неће мењати. И да одемо мало даље, тешко да ће у скорије време неко угрозити доминацију шпанских и немачких клубова. Али Италијани су озбиљно запретили премијерлигашима, а традиционално арогантним Енглезима требало је времена да схвате колико је ситуација опасна. Па на дан када ће се Арсенал и Челси борити за пролеће у Лиги шампиона, што се у уобичајеним условима протеклих година подразумевало, покушавају да једни друге убеде да је за енглески фудбал боље да Тобждије и Плавци - изгубе?!

Можда је тако нешто претерано рећи, али сурова реалност присиљава Енглезе на такво размишљање, на тражење алибија унапред. Јер порази Арсенала и Челсија могли би да буду најједноставнији, али и најефтнији начин да Премијер лига сачува четврту карту за европску елиту.

О чему се ради? Па о томе да су Италијани баш преко Лиге Европе и изборили шансу да се порвају са премијерлигашима. Сходно томе, Енглезима би сада било најлакше да тај напад одбију преко истог такмичења, јер ма колико Манчестер јунајтед, Челси и Арсенал ове сезоне не изгледају ни налик тимовима који су се у неким ранијим временима шетали до четвртфинала, па и полуфинала, они и даље јесу превелик залогај за огромну већину. Па и за оне који се надају највишем пласману у другом европском такмичењу.

Тамо би Енглези могли знатно лакше до бодова, а ни Италијани нису баш тако близу као што се чини. Не би ли Серија А од сезоне 2017/2018 добила и четврти тим у Лиги шампиона неопходно је да у овом циклусу Азури надмаше Енглезе за 3,095 бодова. Тек да добијете јаснију слику, прошле сезоне, када је Јувентус стигао до финала донео је Серији А само четири бода више но што је Челси зарадио Енглеској испадањем у осмини финала. Три бода, дакле, нису тако мала као што се чини.

Тренутно, Италија има 0,041 бод вишка. Али има још много да се игра.

За почетак да се присетимо како све функционише. Коефицијент се израчунава просеком бодова који су освојили клубови из једне земље, а подсетимо да су Енглеску ове сезоне представљали Челси, Манчестер Сити, Арсенал, Тотенхем, Ливерпул и већ у квалификацијама елиминисани Саутемптон и Вест Хем. Тај коефицијент се потом додаје на оне из претходне четири сезоне тако да њих пет даје коначни резултат.

Највећу збрку прави систем бодовања који не прави толику разлику између Лиге шампиона и Лиге Европе. Свакако не онолику која постоји приликом дељења финансијског колача. Шпанци су, уосталом, толико одскочили баш зато што нису занемаривали Лигу Европе. Три од последња четири освајача су и дошла из Примере. Италијани су прошле сезоне толико надмашили Енглезе и због Јувентуса, али и због тога што су Наполи и Фјорентина стигли до полуфинала Лиге Европе.

Јер победа у Лиги шампиона вреди два бода. Баш колико и победа у Лиги Европе. Реми се "плаћа" једним бодом. Ако су у питању квалификациони мечеви све се дели на пола. Сам пласман у групну фазу Лиге шампиона доноси четири бода, још један се добија у случају одласка у осмину финала, па даље у четвртфинале, полуфинале, финале. Ту је мала разлика, јер се у Лиги Европе ти бонус бодови добијају тек са пласманом у четвртфинале.

Скај Спорт је то најбоље објаснио на примеру Арсенала. Успеју ли изабраници Арсена Венгера да на гостовању код Олимпијакоса остваре циљ и пласирају се у осмину финала, али притом изгубе обе утакмице и заврше европску одисеју, освојиће укупно 15 бодова за Енглеску. Али ако испадну у Лигу Европе и потом у тој ипак значајно слабијој конкуренцији добију све утакмице до финала у Базелу зарадиће 29 бодова! Чак и да стигну и до полуфинала и тамо изгубе оба меча енглески фудбал би од Арсенала приходовао 22 бода.

Све ово, ипак, и даље не значи да су Енглези прихватили да им се клима позиција. И имају основа за такво размишљање. Прошла сезона је била прва још од 2013. године у којој је Италија имала више успеха у Европи. Серија А је последњи пут имала два клуба у четвртфиналу Лиге шампиона још у сезони 2006/2007. У наредних девет сезона Енглези су у томе успели чак шест пута.

Али Лигу Европе никада нису схватали озбиљно. Од сезоне 2010/2011, Челсијев тријумфални успон у Лиги Европе био је и једини случај да је енглески представник стигао до полуфинала. Италијани су у међувремену имали три полуфиналисте.

Чини се да ће то морати да се промени. Проблем је, међутим, што Лига Европе не доноси новац, а Премијер лига? Ту се све врти око новца.

Коментари / 0

Оставите коментар