Pod prijetnjom Serije A: Engleska navija protiv Čelsija i Arsenala!

Dobro, možda je to preterano reći, ali Italijani ozbiljno prete da preuzmu mesto Premijer lige u Ligi šampiona. Pre svega zato što su odrađivali posao u Ligi Evrope. Utisak je da je vreme da i Ostrvljani krenu tim putem.

Fudbal 09.12.2015 | 20:00
Pod prijetnjom Serije A: Engleska navija protiv Čelsija i Arsenala!

Odmah da razjasnimo nedoumice - sledeće sezone ništa se neće menjati. I da odemo malo dalje, teško da će u skorije vreme neko ugroziti dominaciju španskih i nemačkih klubova. Ali Italijani su ozbiljno zapretili premijerligašima, a tradicionalno arogantnim Englezima trebalo je vremena da shvate koliko je situacija opasna. Pa na dan kada će se Arsenal i Čelsi boriti za proleće u Ligi šampiona, što se u uobičajenim uslovima proteklih godina podrazumevalo, pokušavaju da jedni druge ubede da je za engleski fudbal bolje da Tobždije i Plavci - izgube?!

Možda je tako nešto preterano reći, ali surova realnost prisiljava Engleze na takvo razmišljanje, na traženje alibija unapred. Jer porazi Arsenala i Čelsija mogli bi da budu najjednostavniji, ali i najeftniji način da Premijer liga sačuva četvrtu kartu za evropsku elitu.

O čemu se radi? Pa o tome da su Italijani baš preko Lige Evrope i izborili šansu da se porvaju sa premijerligašima. Shodno tome, Englezima bi sada bilo najlakše da taj napad odbiju preko istog takmičenja, jer ma koliko Mančester junajted, Čelsi i Arsenal ove sezone ne izgledaju ni nalik timovima koji su se u nekim ranijim vremenima šetali do četvrtfinala, pa i polufinala, oni i dalje jesu prevelik zalogaj za ogromnu većinu. Pa i za one koji se nadaju najvišem plasmanu u drugom evropskom takmičenju.

Tamo bi Englezi mogli znatno lakše do bodova, a ni Italijani nisu baš tako blizu kao što se čini. Ne bi li Serija A od sezone 2017/2018 dobila i četvrti tim u Ligi šampiona neophodno je da u ovom ciklusu Azuri nadmaše Engleze za 3,095 bodova. Tek da dobijete jasniju sliku, prošle sezone, kada je Juventus stigao do finala doneo je Seriji A samo četiri boda više no što je Čelsi zaradio Engleskoj ispadanjem u osmini finala. Tri boda, dakle, nisu tako mala kao što se čini.

Trenutno, Italija ima 0,041 bod viška. Ali ima još mnogo da se igra.

Za početak da se prisetimo kako sve funkcioniše. Koeficijent se izračunava prosekom bodova koji su osvojili klubovi iz jedne zemlje, a podsetimo da su Englesku ove sezone predstavljali Čelsi, Mančester Siti, Arsenal, Totenhem, Liverpul i već u kvalifikacijama eliminisani Sautempton i Vest Hem. Taj koeficijent se potom dodaje na one iz prethodne četiri sezone tako da njih pet daje konačni rezultat.

Najveću zbrku pravi sistem bodovanja koji ne pravi toliku razliku između Lige šampiona i Lige Evrope. Svakako ne onoliku koja postoji prilikom deljenja finansijskog kolača. Španci su, uostalom, toliko odskočili baš zato što nisu zanemarivali Ligu Evrope. Tri od poslednja četiri osvajača su i došla iz Primere. Italijani su prošle sezone toliko nadmašili Engleze i zbog Juventusa, ali i zbog toga što su Napoli i Fjorentina stigli do polufinala Lige Evrope.

Jer pobeda u Ligi šampiona vredi dva boda. Baš koliko i pobeda u Ligi Evrope. Remi se "plaća" jednim bodom. Ako su u pitanju kvalifikacioni mečevi sve se deli na pola. Sam plasman u grupnu fazu Lige šampiona donosi četiri boda, još jedan se dobija u slučaju odlaska u osminu finala, pa dalje u četvrtfinale, polufinale, finale. Tu je mala razlika, jer se u Ligi Evrope ti bonus bodovi dobijaju tek sa plasmanom u četvrtfinale.

Skaj Sport je to najbolje objasnio na primeru Arsenala. Uspeju li izabranici Arsena Vengera da na gostovanju kod Olimpijakosa ostvare cilj i plasiraju se u osminu finala, ali pritom izgube obe utakmice i završe evropsku odiseju, osvojiće ukupno 15 bodova za Englesku. Ali ako ispadnu u Ligu Evrope i potom u toj ipak značajno slabijoj konkurenciji dobiju sve utakmice do finala u Bazelu zaradiće 29 bodova! Čak i da stignu i do polufinala i tamo izgube oba meča engleski fudbal bi od Arsenala prihodovao 22 boda.

Sve ovo, ipak, i dalje ne znači da su Englezi prihvatili da im se klima pozicija. I imaju osnova za takvo razmišljanje. Prošla sezona je bila prva još od 2013. godine u kojoj je Italija imala više uspeha u Evropi. Serija A je poslednji put imala dva kluba u četvrtfinalu Lige šampiona još u sezoni 2006/2007. U narednih devet sezona Englezi su u tome uspeli čak šest puta.

Ali Ligu Evrope nikada nisu shvatali ozbiljno. Od sezone 2010/2011, Čelsijev trijumfalni uspon u Ligi Evrope bio je i jedini slučaj da je engleski predstavnik stigao do polufinala. Italijani su u međuvremenu imali tri polufinaliste.

Čini se da će to morati da se promeni. Problem je, međutim, što Liga Evrope ne donosi novac, a Premijer liga? Tu se sve vrti oko novca.

Komentari / 0

Ostavite komentar