Видео: 9. децембар, дан када је "Ти Мек" зауставио вријеме!

Трејси Мекгрејди ушао је на данашњи дан 2004. у историју НБА лиге и кошарке уопште, створивши подвиг какав ће тешко бити поновљен.

Кошарка 09.12.2015 | 18:20
Видео: 9. децембар, дан када је "Ти Мек" зауставио вријеме!

И данас, када у оригиналу укуцате име Трејсија Мекгрејдија (36) у Гугл претрагу на енглеском, једна од најчешће сугерисаних препорука гласи:

"13 поена за 33 секунде"

Баш на данашњи дан, 9. децембра 2004 "Ти-Мек" направио је један од најспектакуларнијих подвига у новијој историји кошарке. Зауставио је време.

"Те ноћи, Трејси Мекрејди био је кошаркашки бог", писали су амерички медији у лето 2013, када је одлучио да заврши каријеру, у дресу Сан Антонија.

А, баш против Спурса је и створио једно од највећих НБА чуда овог века.

То је била његова прва сезона у Хјустону, који је тог 9. децембра дочекао екипу Грега Поповича пред својим навијачима. Додуше, навијача и није било у хали када се чудесна серија догодила, јер су се многи увелико помирили са поразом и отишли кући.

Међутим, Мекгрејди је одлучио да буде крај када он одлучи.

У току је био последњи минут утакмице и Сан Антонио је 37 секунди пре краја водио 76:68. Шта се потом догодило? Тешко је препричати...

"Ти-Мек" погодио је једну тројку, па брзо и другу, уз фаул Тима Данкана. На семафору је писало 75:78, 24 секунде пре краја, а навијачи су одлагали јакне, све свеснији да би могли да виде нешто велико.

Одмах потом, попут саиграча Девина Брауна, Данкан је такође искористио оба слободна бацања и поново одмакао Спурсе на пет разлике, 75:80. До краја је преостало 16 секунди, а Џеф Ван Ганди је користио последњи тајм-аут.

Мекгрејди је затим поново узео лопту, "опалио" нестварно тежак шут за три преко Бруса Бовена и то такође погодио. Делиријум у дворани, а Сан Антонио на само посед предности (78:80). И потом - кулминација!

Бек Спурса Браун испустио је лопту 11 секунди пре краја, Попович одлучио да брани напад, а Мекгрејди то казнио још једном чаролијом, спектакуларном тројком, за једну од највећих победа у историји Хјустона, 81:80!

Током те 33 секунде, Мекгрејди је просечно постизао 0,39 поена по секунди. Да је целе вечери то радио, завршио би меч са 1.134 поена!

Игром судбине, Попович ни у финалу 2013. није хтео да фаулом прекине последњи напад противника Мајамија у шестој утакмици финала, што је Реј Ален казнио тројком за продужетак, у којем су Спарси изгубили и потом остали и без победе и без титуле.

Ти Мек је био део тог тима Спурса и после те финалне серије завршио је каријеру, без шампионског прстена, што ипак не може да умањи његову величину и заслужену славу. Седам пута је био учесник Ол-стар утакмице, два пута је биран у тим сезоне (2002,2003).

Коментари / 0

Оставите коментар