Video: 9. decembar, dan kada je "Ti Mek" zaustavio vrijeme!

Trejsi Mekgrejdi ušao je na današnji dan 2004. u istoriju NBA lige i košarke uopšte, stvorivši podvig kakav će teško biti ponovljen.

Košarka 09.12.2015 | 18:20
Video: 9. decembar, dan kada je "Ti Mek" zaustavio vrijeme!

I danas, kada u originalu ukucate ime Trejsija Mekgrejdija (36) u Gugl pretragu na engleskom, jedna od najčešće sugerisanih preporuka glasi:

"13 poena za 33 sekunde"

Baš na današnji dan, 9. decembra 2004 "Ti-Mek" napravio je jedan od najspektakularnijih podviga u novijoj istoriji košarke. Zaustavio je vreme.

"Te noći, Trejsi Mekrejdi bio je košarkaški bog", pisali su američki mediji u leto 2013, kada je odlučio da završi karijeru, u dresu San Antonija.

A, baš protiv Spursa je i stvorio jedno od najvećih NBA čuda ovog veka.

To je bila njegova prva sezona u Hjustonu, koji je tog 9. decembra dočekao ekipu Grega Popoviča pred svojim navijačima. Doduše, navijača i nije bilo u hali kada se čudesna serija dogodila, jer su se mnogi uveliko pomirili sa porazom i otišli kući.

Međutim, Mekgrejdi je odlučio da bude kraj kada on odluči.

U toku je bio poslednji minut utakmice i San Antonio je 37 sekundi pre kraja vodio 76:68. Šta se potom dogodilo? Teško je prepričati...

"Ti-Mek" pogodio je jednu trojku, pa brzo i drugu, uz faul Tima Dankana. Na semaforu je pisalo 75:78, 24 sekunde pre kraja, a navijači su odlagali jakne, sve svesniji da bi mogli da vide nešto veliko.

Odmah potom, poput saigrača Devina Brauna, Dankan je takođe iskoristio oba slobodna bacanja i ponovo odmakao Spurse na pet razlike, 75:80. Do kraja je preostalo 16 sekundi, a Džef Van Gandi je koristio poslednji tajm-aut.

Mekgrejdi je zatim ponovo uzeo loptu, "opalio" nestvarno težak šut za tri preko Brusa Bovena i to takođe pogodio. Delirijum u dvorani, a San Antonio na samo posed prednosti (78:80). I potom - kulminacija!

Bek Spursa Braun ispustio je loptu 11 sekundi pre kraja, Popovič odlučio da brani napad, a Mekgrejdi to kaznio još jednom čarolijom, spektakularnom trojkom, za jednu od najvećih pobeda u istoriji Hjustona, 81:80!

Tokom te 33 sekunde, Mekgrejdi je prosečno postizao 0,39 poena po sekundi. Da je cele večeri to radio, završio bi meč sa 1.134 poena!

Igrom sudbine, Popovič ni u finalu 2013. nije hteo da faulom prekine poslednji napad protivnika Majamija u šestoj utakmici finala, što je Rej Alen kaznio trojkom za produžetak, u kojem su Sparsi izgubili i potom ostali i bez pobede i bez titule.

Ti Mek je bio deo tog tima Spursa i posle te finalne serije završio je karijeru, bez šampionskog prstena, što ipak ne može da umanji njegovu veličinu i zasluženu slavu. Sedam puta je bio učesnik Ol-star utakmice, dva puta je biran u tim sezone (2002,2003).

Komentari / 0

Ostavite komentar