Необични музеји Србије

Пушка кремењача, римске шибице, најстарији српски јо-јо, корпе за пчеле и комплет који спасава рударима живот - само су неки од експонатима који се могу видети у најзанимљивијим музејима Србије.

Путовања 09.12.2015 | 12:00
Необични музеји Србије

1. Музеј шибица

Сремски Карловци

У овом музеју се налази 25.000 кутија палидрваца! Новосадска сликарка Јована Поповић Бенишек је наследила шибице које су припадале глумици Јасни Новак, па је ово благо изложила јавности. Овде се налазе шибице из Јапана, Рима, Шведске, али и наше, од Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца до данас.

ИНФО: Улица Митрополита Стратимировића 72, ради од 10 до 18 часова, осим понедељка.

2. Музеј оружја

Крагујевац

Пушка кремењача "сис" може се видети у Музеју "Стара тополивница", који припада фабрици "Застава оружје". Зграда је сама по себи музеј, јер припада стилу индустријске архитектуре 19. века. Стална поставка прати историју крагујевачке војне фабрике, од оснивања 1853. до седамдесетих година 20. века, којој је прикључена и изложба модернијег наоружања. Музеј поседује значајне раритете као што је чувена пушка "Маусер-Миловановић М 1880" ("кокинка").

ИНФО: Трг тополиваца 4, www.музеј-тополивница.рс

3. Дечји музеј (Музеј играчака)

Београд

Најстарије играчке су прављене од материјала нађених у природи, као што су камење, штапићи и глина.

Малишани у старом Египту играли су се луткама које су имале перике и покретне удове направљене од камена, керамике и дрвета.

У античкој Грчкој и у старом Риму деца су се играла луткама направљеним од воска или теракоте, са штапићима, луковима и стрелама, и јо-јоом.

У збирци се налазе играчке из периода од краја 19. века до седамдесетих година 20. века.

ИНФО: Улица Скендер-бегова 51, отворен од 10 до 20 часова, осим понедељком, хттпс://www.музејнт.рс/сите/цп/сталне_поставке/децји_музеј

4. Музеј пчеларства

Сремски Карловци

Породица Живановић из Сремских Карловаца се два века бави производњом меда.

Дугу традиција пчеларства на нашим просторима започео је професор Јован Живановић у другој половини 19. века. Његови потомци наставили су да развијају племенити занат, а читаву традицију преточили су у породични музеј.

ИНФО: Улица Митрополита Стратимировића, отворен свакодневно, www.музејзивановиц.цом

5. Музеј угљарства

Сењски Рудник

Сењски Рудник, основан 1853. године, најстарији је активни рудник мрког угља у Србији и представља најстарију очувану индустријску област.

Сењски Рудник као рударски комплекс занимљива је мешавина живе историје и савременог рударства.

У саставу рударског комплекса налази се и данас активно рударско окно јаме "Сењски Рудник" изграђено је 1898. године.

ИНФО: од Београда удаљен 150 километара, код Деспотовца, www.сењскирудник.цом

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар