Нико не може да пријети Републици Српској

Нико не прети Републици Српској нити јој може претити. Исто важи и за Федерацију БиХ и Брчко дистрикт, каже Џонатан Мур, шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ.

Република Српска 09.12.2015 | 22:53
Нико не може да пријети Републици Српској

Он је навео да си знају садржај Дејтонског споразума потписаног у Паризу 14. децембра 1995. године.

"Устав БиХ је саставни део Дејтонског споразума. Важно је нагласити да се он, као и други демократски устави, може променити амандманима уз преговоре и пуно политичке воље. Још 2006. године био је покушај да се промени Устав, да се уместо трочланог председништва бира један председник, али је нажалост та иницијатива пропала. Устав гарантује Републику Српску, Федерацију БиХ и Брчко дистрикт као сталне категорије у БиХ. Нико не прети Републици Српској нити јој може претити. Исто важи и за Федерацију БиХ и Брчко дистрикт. Наравно, на путу ка ЕУ Устав ће се мењати. Примера ради, Бугарска је, кажу, на свом путу придруживања ЕУ, мењала свој устав више од 80 пута", рекао је Мур за Данас.

Он је рекао и да подржава став став високог представника Валентина Инцкоа о најављеноим референдуму у РС.

"Ентитети не могу одржавати референдуме о надлежностима на државном нивоу. То је јасан став међународне заједнице. Постоји начин за разговоре о правосуђу, а то није референдум, него структурални дијалог који траје већ неко време и који је једини начин да се разговара о свим питањима везаним за правосуђе. Не желим да спекулишем хоће ли референдум бити одржан, али он не може произвести никакве озбиљне последице."

Мур је председавање Србије ОЕБС-у оценио као изузетно добро и успешно.

"Србија као суседна земља савршено добро разуме ситуацију у Босни и Херцеговини. Она је и гарант Дејтонског споразума, што значи и стабилности, суверенитета и подршке за читаву БиХ. Министар Ивица Дачић је крајем априла у својству председавајућег ОЕБС-а био у Сарајеву, Дрвару и Бањалуци. Премијер Александар Вучић је три пута ове године посетио БиХ", истиче Мур, шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ.

Извор: Б92

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Босанац

09.12.2015 07:24

Нама је Баја обећао референдум, тако ће и да буде!!! Шта ћу ја сада са новом кошуљом, коју сам купио специјално за референдум, ко ће мени вратити паре!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДјМрки

09.12.2015 07:56

Ста ће рећи на ово ДОДИК СВАНИ РЕФЕРЕНДУМ

Name

@босанац

09.12.2015 07:59

Босанац, ви што сте се питали за судбину Срба питали сте се. Видјели смо у два рата како сте нас "припазили". У овој БиХ за судбину Срба питају се само Срби. Зато разгули у своја 23% и тамо се питај.

Name

србин....за @босанца...

09.12.2015 08:10

и ја сам купио нову косуљу за референдум....гдје ја да разгулим,ал кад ми врате паре за косуљу,референдумску...

Name

Босанац

09.12.2015 09:03

Да разгулим на 23%? Де ми мало боље објасни тих 23%, гдје се тачно то налази? јеси ли то научио на ономе Сарајевском КЛИX-у, тамо редовно спомињу некакве проценте??? Да ниси један од КЛИX јунака??? Хајде кад мало отопли дођи у село Врапци код Соколца, да окренемо домаће јаре скупа (без бриге, село 1000% СРБско), само питај гдје станује "БОСАНАЦ", сврати па ме лично упути гдје да разгулим. Или да ми дођеш у госте у Сарајево, да одемо на ћевапе (мада мислим да је то за тебе превише трауматично), да запјевамо на сред Чаршије? Мојих је 100% Босне, 100% Херцеговине, идем гдје ми је воља! У рату сам пуцао на кога год сам хтио, и опет ми нико ништа не може!!! А не може из једног јединог разлога; Нисам био пич.а, нисам пуцао на жене и дјецу, нисам на леђима носио комшијин ТВ, пуцао сам у војнике! Зато ме сви поштују, зато ми нико не стаје на пут...

Name

Дзеро Босандзеро

09.12.2015 09:32

Ја сам за ту прилику купиои одијело и нове ципеле..

Name

За Босанца

09.12.2015 10:54

Е свака ти част. Све одмјерено и поштено. За овај тв што кажеш тако је и било. Кренеш на линију, питаш оне што смјењујеш шта има, кажу уби Прага а савили се до земље што су опљачкали по напуштеним кућама. Ето ја муслиман (Јусуф) био борац, а сад би са тобом на Соколцу јаре то окренуо. Шта ћеш био рат, били војници, пуцали једни на друге, и то цијеним, али лопови, кримналци и остали нека иду у та 23% што овај паметњаковић каже. Сједим свугдје идем гдје хоћу, а нико није крив некоме што даље из своје авлије - дворишта није изашао. Још једном капа доле.

Name

Реплика Босанац

09.12.2015 11:14

Е јадан ти кад си дичиш босанством и твојих 100% свега. Ајде мало до Маоче па им реци да је то твоје и да одлазе одатле. Јербо сто је твоје не мозе бити и њихово! А у Сарај'ву пјевај до миле воље сам. Поготово о Романији која те се стиди и која те таквог не треба.

Name

ре босанац

10.12.2015 04:20

Видии му фотеље наш Миле нема овакву, то је неправда.

Name

Стокан

09.12.2015 08:03

Ко то пријети РС-ој господинде Мур, имају ли они имена и презимена, јесу ли то појединци, јесу ли то неке стране организације, јесу ли то домачи изданици? одговарајте конкретно а не исто као наш вољени вођа Милорад Додик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бмw

09.12.2015 09:06

Људи, Бошњак сам, и схватите више да ми не сметате ни ви Срби ни РС!!! Па, докле више ових небулоза. Имам тамо драге пријатеље, виђамо се и овдје и "тамо", и НИКАД нисам имао проблем нигдје! Запитам се, кад ови све цитам, гдје ја то зивим. Ово мо је све непознато...

Name

Магистра витае

09.12.2015 08:17

Аут референдум аут нихил, тако би Калигула узвикнуо у своје вријеме. Али, времена су друга, други су суци на бањалуци. Одустао би он, али шта сад да ради, обећао је дјеци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

09.12.2015 22:20

Ускоро би мого рат,овако је и Милосевис вико,неце нико да вас бије,кад оно рат.

Name

зумба

09.12.2015 08:50

Иди болан својој куци,ста радис овдје у тудјини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Остани сто дузе

09.12.2015 10:00

Нека њега.Он је мени јако драг.Да га није поново би мајмуни поцели да се отимају за ово мало моје банане.А ја непристојне и халапљиве мајмуне не кад зиве под истим кро волим нивом са мном.

Name

Милорад звани Реферндум

09.12.2015 08:55

Па то само неписменима није јасно. Онима које влдајуца структура покусава завести. Јасно је у уставу БиХ рецено да је БиХ дрзава са два енитета и тако се треба и понасати. Постовати дрзаву и увазавати ентитете. Све док тако не буде нема нам напретка ни једним ни другим ни трецим ни осталим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

09.12.2015 08:58

Странци, довиђења, ви сте нам зло и донијели. Бугарска је процвјетала откако је у ЕУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

09.12.2015 09:26

Можете само имати референдум о томе да ли вам се боја траве у држави допада или не допада. О осталом брине Јонатхан Моор и слични. Ако сте способни развалити државу ратом као што је разваљена Југославија, на то имате право, а да гласањем то постигнете, е то не може. Из пар једноставних разлога. Дакле у том случају се не би продавало оружје, не би било разарања материјалних добара и људи то јест не би се смањивао број становника на овом простору а то се мора дешавати јер је све више непотребних људи на земљи па они који морају да троше огромну енергију по глави становника, немају довољно те врсте простора. И на крају, из разлога што би у том случају наметнути Дејтонски "споразум" престао да вриједи а сви ови страни ликови овдје по том основу престали примати своје енормне плате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.12.2015 13:57

Шта причаш ти? Или сањаш на глас?

Name

Мрзим Босну

09.12.2015 09:48

Референдум је право свих људи у демократском свјету. Као неко из ОЕБС-а,би мора то овај ћелави мајмун да зна. Нека укину референдум из 1991. и плате муслимани и ЕУ оштету Србима који су касније због нмјиховог демократског референдума изгинули. Покрајина може да одради референдум а ентитет који садржи у имену и Република не може,да тачно ви имате своје миљенике па како вам се хоће. Срби морају да знају да у саставу БиХ неће опстати и да ће их постепено протјеривати као и са Косова. Европа преко НАТО-а,на челу са америком је исламисте у бих прогласила борцима за слободу баш као и исте те исламисте на косову у Србији,данас када исти ти исламисти убијају по америци и европи зову их терористи. Зашто се подмукао и не цивилизован напад на Србе на Косову не назива терористичким нападом,зато што можда убијају Православце које ислам са католицима из Нато-а,жел ида изтреби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЋЕРАЋЕМО СЕ ЈОШ!

09.12.2015 11:07

Не мрзим је, а да је не волим, не волим је. У ствари волим је онолико колико ''они'' воле Српску, па закључите колика је моја љубав према овој квази држави у којој би нас ''они'', имам осећај, к'о и Павелић у Кроацији да им се пружи прилика. Него хтео сам рећи да одавно сажетији и истинитији коментар не прочитах на овом попрталу. Па ви закључите!

Name

јадно

09.12.2015 10:08

Видјети како се ложите и подржавате референдум који је МилоКрад иницира не из патриотизма према РС (нема он љубави ни према коме) већ чисто да себе заштити........

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

09.12.2015 10:39

Референдума це бити и преко њега це се опрати која пара а какве одлуке це бити то је најмање вазно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

09.12.2015 20:59

Будала је ко теби повјерује, само сто ће мо касно сазнати ста си хтио рећи са тим нико не смије да пријети, било коме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

звиз

09.12.2015 22:21

Јел ово онај што се данас састао с Додиком у Калдери?

ОДГОВОРИТЕ