У новој години нас чекају и нове цијене

Тек што кроче у нову годину, умјесто неког пријатног изненађења које би им дало наду да ће 2016. бити боља од године коју газе, грађане Српске и БиХ као хладан туш дочекаће нова поскупљења - прије свега цигарета, горива и алкохолних пића!

Република Српска 09.12.2015 | 07:14
У новој години нас чекају и нове цијене

Тако ће пушачи паклицу одређених врста цигарета плаћати скупље и за пола марке, док би цијена литра горива могла да скочи за 30 фенинга!

Циљ повећања акциза на поменуту робу је опоравак финансијски посрнулих ентитетских фондова здравства, што ће се, међутим, као и свако досадашње поскупљење луксузних или елементарних производа, сломити преко леђа потрошача.

Жесток ударац

Ријеч је о непријатном сценарију на који смо, нажалост, већ навикли, с обзиром на то да се са дивљањем цијена хране, енергената или комуналија суочавамо годинама уназад на почетку сваке године.

Тако је у јануару ове године вода поскупјела у Бијељини, Приједору и Бањалуци, док је у том периоду у највећем граду Српске скочила и цијена одвоза смећа.

У међувремену је у Српској и БиХ, због незапамћене суше, и цијена сточне хране скочила за 20 одсто, тако да је питање тренутка када ће поскупјети и месо с обзиром на то да сточари, будући да немају сијена, морају да купују храну за своје животиње.

Љубо Малетић, предсједник Удружења пољопривредника Семберије, наглашава да је суша домаћој пољопривреди ове године задала жесток ударац.

"Принос кукуруза је умањен за скоро 50 одсто, што је заиста велики подбачај. Страдала је и трава, тако да се већ љетос знало да ће се сточари наћи у проблему. Због свега наведеног поскупјела је сточна храна, па не треба да се изненадимо ако и цијене меса почну да расту. То ће, наравно, највише погодити грађане који имају мала или никаква примања", наглашава Малетић.

Овдје је, тачније, ријеч о пола милиона незапослених, правој армији пензионера који мјесечно "крцкају" просјек од 370 КМ, неколико стотина хиљада оних који у БиХ таворе са примањима тек нешто већим од минималца.

У удружењима потрошача наглашавају да би за њих посебно могао бити опасан скок цијена горива.

"То би, наиме, ланчано могло да доведе до поскупљења производње и дистрибуције разне робе, као и услуга превоза. Наравно, све се ломи преко леђа грађана, којима и минимално финансијско оптерећење значи много јер су им кућни буџети натегнути до пуцања" каже за Пресс извршна директорка Удружења грађана "Дон" из Приједора, Муриса Марић.

Према њеним ријечима, цигарете и алкохол јесу акцизна роба, али за многе грађане она није луксуз него потреба.

"Тачније, многи ће се одрећи једног оброка да би купили кутију цигарета. Када је ријеч о алкохолу, може се рећи да га грађани набављају и због традиције јер је код нас обичај да госте дочекујемо управо њиме. Дакле, овдје не говоримо о неком бахаћењу него о потреби људи. У сваком случају, поскупљење поменуте робе ће и те како оптеретити грађане јер се рачуни за тешку економску ситуацији у држави углавном фактуришу њима иако ионако једва састављају крај с крајем", сматра Марићева.

Нова дубиоза

Подсјетимо, синдикална потрошачка корпа за четворочлану породицу у Републици Српској у октобру је коштала 1.857 КМ, а просјечна нето плата 824 КМ.

Највише пара породице у Српској издвајају за храну те трошкове становања и комуналне услуге.

У Савезу синдиката Републике Српске упозоравају да свако поскупљење највише погоди раднике у производњи, којих има највише, а који неријетко мјесецима раде без плате.

"Око 80.000 запослених нередовно прима плату, док око 30.000 њих ради за минималац. Они не могу ни да се лијече јер се за њих не уплаћују доприноси. Нова поскупљења за њих би значила нову економску дубиозу, односно падање у још веће сиромаштво", наглашавају у овом сидникату.

Ракуљ: Пензионери једва преживљавају!

Евентуална поскупљења хране посебно би оптеретила пензионере у Српској, који поручују да је већина ове популације ионако буквално гладна.

"Не тангира нас скок цијене цигарета и алкохола јер о томе мало који пензионер и размишља. Међутим, поскупљење хране или неких основних услуга заиста би нас оптеретило јер многи пензионери ионако једва преживљавају. Тачније, трећина их је у стварном сиромаштву. Надамо се да цијена горива неће драстичније скочити јер у том случају нећемо моћи да избјегнемо ни многа друга поскупљења", истиче први пензионер Српске, Раде Ракуљ.

Извор: Пресс

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Брод

08.12.2015 20:59

То "фактички" , какав народ таква је и власт, шишај овце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

09.12.2015 08:17

Срећна Нова година !!!

Name

тузлак

08.12.2015 21:09

Ајд то смо просли. Вец кад це снијег народе

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко самардзиц

09.12.2015 05:38

Ево доказа да је народ за све крив!!!

Name

РАЈКО

08.12.2015 21:29

ОВО ЗА ГОРИВО ЈЕ КАТАСТРОФА. СТА КАД СКОЦИ ОПЕТ НА ТРЗИСТУ, БИЦЕ 3км. МАЈКУ ВАМ ВАСУ, ПОБИТ ВАС ТРБА.БАНДО СМРДЉИВА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тооо

09.12.2015 09:07

Само нек се србује, зивјела РС и српство! Зивио СНСД и СДС и сви који су 50 година у политици

Name

Борис

08.12.2015 21:34

Па ста без свега тога се мозе ... Цигаре, алкохол ја би поскупио 100% одмах, а И гориво није прб.. бозе мој немозе свако да се вози ... Данас свак ус из кокоси има кола

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грађанин

08.12.2015 21:51

У Требињу је сад гориво 1,99. Знаци опет цијене као прије пола године, туга.

Name

Бањалука

08.12.2015 22:37

А и овдје је Додик крив,хоцете дзабе да пусите и да пијете? Семберије и купуса се уфатите,село,трактор,цварци,опанци,а нас бањалуцане оставите да сетамо господаком..бн село на цело. Јбг кад сте сабани. Купус и оплет

ОДГОВОРИТЕ
Name

лагир

08.12.2015 23:19

"Бањалука", ти ниси Бањалучанин, ти си обичан мајмун у дизниленду за будале који погрешно зову Бањалуком.

Name

о чему ви

09.12.2015 06:01

Ниси ти бањалуке ни видио... Ови идиоти дизу цијену зато што су позапошљавали цијело село у зграду владе и ти их подрзавас ? Да ниси из Мркењица или Србца ?

Name

вријеме курве, фукаре и будале

08.12.2015 23:22

Милорад Додик, његова булумента багрова заједно са њиховим подрепним мувама, успјели су уништити чак и бањалучку Мљекару. Да не причам о намјенској индустрији, и многим другим творницама које су биле остале читаве након рата. Нема те казне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

08.12.2015 23:33

Власт је паметна. Нон сто цим им зафали лове они несто поскупе и никад им нико није стао на пут. Тако це и ово проци неопазено. Умјесто народ да се дигне и казе марс лопови и да скине са власти ову багру он цути и плаца тако вам и треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

09.12.2015 03:33

Има наивних који су оцекивали да буде боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xx

09.12.2015 07:35

Не пијем не пусим а танкам за 20 КМ нек и поскупи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иии

09.12.2015 08:26

Само дизи цијене,а ви гласајте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

УСЛОВ

09.12.2015 08:28

ДА БИ СЕ ЈЕДАН ПРОСТОР НАЗВАО ДРЖАВОМ НЕОПХОДНО ЈЕ ДА ИМА ОДРЕЂЕН БРОЈ СТАНОВНИКА И ТЕРИТОРИЈУ КОЈА ЗАДОВОЉАВА ТОМ БРОЈУ. КАКО НА МИЛИОН И ТРИСТО ХИЉАДА СТАНОВНИКА ИМАМО МИЛИОН У ДРЖАВНИМ ОРГАНИМА ТАКВА ДРЖАВА НИЈЕ ПОТРЕБНА НИКОМЕ НИТИ МОЖЕ ДА ОПСТАНЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

звиз

09.12.2015 09:27

У Аустрији гориво испод једног Еура.

ОДГОВОРИТЕ
Name

блука

09.12.2015 11:37

Кад цобани воде земљу (у пропаст) тада се не отварају фабрике и не запосљава народ (осим ако немају да плате, или имају родбинско-политицке везе) вец се ударају нови намети ( када нема у главама памети).

ОДГОВОРИТЕ