U novoj godini nas čekaju i nove cijene

Tek što kroče u novu godinu, umjesto nekog prijatnog iznenađenja koje bi im dalo nadu da će 2016. biti bolja od godine koju gaze, građane Srpske i BiH kao hladan tuš dočekaće nova poskupljenja - prije svega cigareta, goriva i alkoholnih pića!

Republika Srpska 09.12.2015 | 07:14
U novoj godini nas čekaju i nove cijene

Tako će pušači paklicu određenih vrsta cigareta plaćati skuplje i za pola marke, dok bi cijena litra goriva mogla da skoči za 30 feninga!

Cilj povećanja akciza na pomenutu robu je oporavak finansijski posrnulih entitetskih fondova zdravstva, što će se, međutim, kao i svako dosadašnje poskupljenje luksuznih ili elementarnih proizvoda, slomiti preko leđa potrošača.

Žestok udarac

Riječ je o neprijatnom scenariju na koji smo, nažalost, već navikli, s obzirom na to da se sa divljanjem cijena hrane, energenata ili komunalija suočavamo godinama unazad na početku svake godine.

Tako je u januaru ove godine voda poskupjela u Bijeljini, Prijedoru i Banjaluci, dok je u tom periodu u najvećem gradu Srpske skočila i cijena odvoza smeća.

U međuvremenu je u Srpskoj i BiH, zbog nezapamćene suše, i cijena stočne hrane skočila za 20 odsto, tako da je pitanje trenutka kada će poskupjeti i meso s obzirom na to da stočari, budući da nemaju sijena, moraju da kupuju hranu za svoje životinje.

Ljubo Maletić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije, naglašava da je suša domaćoj poljoprivredi ove godine zadala žestok udarac.

"Prinos kukuruza je umanjen za skoro 50 odsto, što je zaista veliki podbačaj. Stradala je i trava, tako da se već ljetos znalo da će se stočari naći u problemu. Zbog svega navedenog poskupjela je stočna hrana, pa ne treba da se iznenadimo ako i cijene mesa počnu da rastu. To će, naravno, najviše pogoditi građane koji imaju mala ili nikakva primanja", naglašava Maletić.

Ovdje je, tačnije, riječ o pola miliona nezaposlenih, pravoj armiji penzionera koji mjesečno "krckaju" prosjek od 370 KM, nekoliko stotina hiljada onih koji u BiH tavore sa primanjima tek nešto većim od minimalca.

U udruženjima potrošača naglašavaju da bi za njih posebno mogao biti opasan skok cijena goriva.

"To bi, naime, lančano moglo da dovede do poskupljenja proizvodnje i distribucije razne robe, kao i usluga prevoza. Naravno, sve se lomi preko leđa građana, kojima i minimalno finansijsko opterećenje znači mnogo jer su im kućni budžeti nategnuti do pucanja" kaže za Press izvršna direktorka Udruženja građana "Don" iz Prijedora, Murisa Marić.

Prema njenim riječima, cigarete i alkohol jesu akcizna roba, ali za mnoge građane ona nije luksuz nego potreba.

"Tačnije, mnogi će se odreći jednog obroka da bi kupili kutiju cigareta. Kada je riječ o alkoholu, može se reći da ga građani nabavljaju i zbog tradicije jer je kod nas običaj da goste dočekujemo upravo njime. Dakle, ovdje ne govorimo o nekom bahaćenju nego o potrebi ljudi. U svakom slučaju, poskupljenje pomenute robe će i te kako opteretiti građane jer se računi za tešku ekonomsku situaciji u državi uglavnom fakturišu njima iako ionako jedva sastavljaju kraj s krajem", smatra Marićeva.

Nova dubioza

Podsjetimo, sindikalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u Republici Srpskoj u oktobru je koštala 1.857 KM, a prosječna neto plata 824 KM.

Najviše para porodice u Srpskoj izdvajaju za hranu te troškove stanovanja i komunalne usluge.

U Savezu sindikata Republike Srpske upozoravaju da svako poskupljenje najviše pogodi radnike u proizvodnji, kojih ima najviše, a koji nerijetko mjesecima rade bez plate.

"Oko 80.000 zaposlenih neredovno prima platu, dok oko 30.000 njih radi za minimalac. Oni ne mogu ni da se liječe jer se za njih ne uplaćuju doprinosi. Nova poskupljenja za njih bi značila novu ekonomsku dubiozu, odnosno padanje u još veće siromaštvo", naglašavaju u ovom sidnikatu.

Rakulj: Penzioneri jedva preživljavaju!

Eventualna poskupljenja hrane posebno bi opteretila penzionere u Srpskoj, koji poručuju da je većina ove populacije ionako bukvalno gladna.

"Ne tangira nas skok cijene cigareta i alkohola jer o tome malo koji penzioner i razmišlja. Međutim, poskupljenje hrane ili nekih osnovnih usluga zaista bi nas opteretilo jer mnogi penzioneri ionako jedva preživljavaju. Tačnije, trećina ih je u stvarnom siromaštvu. Nadamo se da cijena goriva neće drastičnije skočiti jer u tom slučaju nećemo moći da izbjegnemo ni mnoga druga poskupljenja", ističe prvi penzioner Srpske, Rade Rakulj.

Izvor: Press

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Brod

08.12.2015 20:59

To "faktički" , kakav narod takva je i vlast, šišaj ovce.

ODGOVORITE
Name

miki

09.12.2015 08:17

Srećna Nova godina !!!

Name

tuzlak

08.12.2015 21:09

Ajd to smo prosli. Vec kad ce snijeg narode

ODGOVORITE
Name

marko samardzic

09.12.2015 05:38

Evo dokaza da je narod za sve kriv!!!

Name

RAJKO

08.12.2015 21:29

OVO ZA GORIVO JE KATASTROFA. STA KAD SKOCI OPET NA TRZISTU, BICE 3km. MAJKU VAM VASU, POBIT VAS TRBA.BANDO SMRDLJIVA

ODGOVORITE
Name

Tooo

09.12.2015 09:07

Samo nek se srbuje, zivjela RS i srpstvo! Zivio SNSD i SDS i svi koji su 50 godina u politici

Name

Boris

08.12.2015 21:34

Pa sta bez svega toga se moze ... Cigare, alkohol ja bi poskupio 100% odmah, a I gorivo nije prb.. boze moj nemoze svako da se vozi ... Danas svak us iz kokosi ima kola

ODGOVORITE
Name

Građanin

08.12.2015 21:51

U Trebinju je sad gorivo 1,99. Znaci opet cijene kao prije pola godine, tuga.

Name

Banjaluka

08.12.2015 22:37

A i ovdje je Dodik kriv,hocete dzabe da pusite i da pijete? Semberije i kupusa se ufatite,selo,traktor,cvarci,opanci,a nas banjalucane ostavite da setamo gospodakom..bn selo na celo. Jbg kad ste sabani. Kupus i oplet

ODGOVORITE
Name

lagir

08.12.2015 23:19

"Banjaluka", ti nisi Banjalučanin, ti si običan majmun u diznilendu za budale koji pogrešno zovu Banjalukom.

Name

o čemu vi

09.12.2015 06:01

Nisi ti banjaluke ni vidio... Ovi idioti dizu cijenu zato što su pozapošljavali cijelo selo u zgradu vlade i ti ih podrzavas ? Da nisi iz Mrkenjica ili Srbca ?

Name

vrijeme kurve, fukare i budale

08.12.2015 23:22

Milorad Dodik, njegova bulumenta bagrova zajedno sa njihovim podrepnim muvama, uspjeli su uništiti čak i banjalučku Mljekaru. Da ne pričam o namjenskoj industriji, i mnogim drugim tvornicama koje su bile ostale čitave nakon rata. Nema te kazne.

ODGOVORITE
Name

Srbin

08.12.2015 23:33

Vlast je pametna. Non sto cim im zafali love oni nesto poskupe i nikad im niko nije stao na put. Tako ce i ovo proci neopazeno. Umjesto narod da se digne i kaze mars lopovi i da skine sa vlasti ovu bagru on cuti i placa tako vam i treba.

ODGOVORITE
Name

borac

09.12.2015 03:33

Ima naivnih koji su ocekivali da bude bolje.

ODGOVORITE
Name

xx

09.12.2015 07:35

Ne pijem ne pusim a tankam za 20 KM nek i poskupi

ODGOVORITE
Name

Iii

09.12.2015 08:26

Samo dizi cijene,a vi glasajte.

ODGOVORITE
Name

USLOV

09.12.2015 08:28

DA BI SE JEDAN PROSTOR NAZVAO DRŽAVOM NEOPHODNO JE DA IMA ODREĐEN BROJ STANOVNIKA I TERITORIJU KOJA ZADOVOLJAVA TOM BROJU. KAKO NA MILION I TRISTO HILJADA STANOVNIKA IMAMO MILION U DRŽAVNIM ORGANIMA TAKVA DRŽAVA NIJE POTREBNA NIKOME NITI MOŽE DA OPSTANE.

ODGOVORITE
Name

zviz

09.12.2015 09:27

U Austriji gorivo ispod jednog Eura.

ODGOVORITE
Name

bluka

09.12.2015 11:37

Kad cobani vode zemlju (u propast) tada se ne otvaraju fabrike i ne zaposljava narod (osim ako nemaju da plate, ili imaju rodbinsko-politicke veze) vec se udaraju novi nameti ( kada nema u glavama pameti).

ODGOVORITE