Месић: Распад БиХ довео би до стварања исламске државице

Распад БиХ и њена подјела довели би до стварања исламске државице у непријатељском окружењу, истакао је бивши предсједник Хрватске Стипе Месић у разговору за Сиол.нет, портал Словенског телекома.

Босна и Херцеговина 08.12.2015 | 20:38
Месић: Распад БиХ довео би до стварања исламске државице

Према његовим ријечима, политичари у БиХ ни данас не схватају да се БиХ не може "разбити" и да би Дејтон требало доградити кроз законе и установе у БиХ.

Он додаје да би Међународна заједница требало да сама поради на измјени Дејтонског споразума којим је заустављен рат у БиХ, како би та земља профункционисала као држава, јер то нису у стању да учине политичари у БиХ.

"Међународној заједници сад је најлакше рећи нека се одговорни у БиХ о томе сами договоре. Но, договор међу њима није могућ - био би могућ само да није било рата", казао је Месић за портал Сиол.нет.

Он додаје да би сада, 20 година након што је Дејтонски споразум потписан, иницијативу требала да преузме међународна заједница, а посебно ЕУ, те да инсистира на промјени Дејтона како би БиХ профункционисала и уклопила се у стандарде Европске уније.

Месић је рекао да није за оснивање трећег, хрватског ентитета у БиХ него за уставно укидање садашња два, и Републике Српске и Федерације БиХ.

Према његовом би мишљењу распад БиХ изазвао нестабилност у регији, па би по новом уставу БиХ требала бити држава грађана која би заштиту конститутивних народа штитила преко другог дома парламента.

"Босна и Херцеговина мора почети дјеловати као држава јер сад су тамо и они који би је хтјели разбити", каже Месић, те додаје да би распад БиХ и њена подјела довели до стварања "исламске државице у непријатељском окружењу". А таква би се државица могла одржати само уз помоћ фундаменталистичких исламистичких режима, казао је он.

„То је ситуација коју не жели нико“, додао је Месић у разговору за словенски портал Сиол.нет.

Извор: Н1

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

СФРЈ

08.12.2015 19:45

Као што је распад СФРЈ довео до стварања других државица. Господине, хришћанин сам, православац, мени не смета друга религија. На крају крајева, мислим да су се људи подијелили а не Бог да их је дијелио.. Вјерујем у Бога, зато поштујем све друге, и не смета ми што се нека држава зове исламска или некако другачије. Ти људи вјерују и ја их поштујем. Потребно је да се шири поштовање, да се уче људи да воле зивот и Бога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

08.12.2015 19:58

Тако је,само додајем и стварање католицке и православне дрзавице. Е сад је исправно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миливоје

08.12.2015 20:06

Да, само што православци и католици нису терористи. 99% терориста је муслиманске вјероисповијести. Ја вјерујем да сви муслимани нису терористи, далеко било. Али, тешко ћеш то објаснити цивилизованом Западу. Ја знам да мој комшија Ибро није терориста и екстремиста, него једна велика добричина од човјека, али кад он оде на Запад и у пасошу му виде да се зове Ибрахим, одмах га посматрају као да има бомбу у џепу. Нисам ово написао да те увриједим, знам да си и сам свјесан да је тако.

Name

ре Миливоје

08.12.2015 21:30

Ибро никад није био фукара,забрањено пусење.

Name

Градишка

08.12.2015 20:20

Овог усташу је некада ЦИА плаћала, један од главних криваца за зло које се десило народима бивше југе! Месићу ни у гробу да немаш мира!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

боки

08.12.2015 21:21

А да чујемо мало, до чега би довео распад хрватске ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

финта

08.12.2015 21:55

До преузимања одредјених српских територија од стране Мадјарске, Аустрије и Италије.

Name

рамо

09.12.2015 01:18

Мени не треба исламска држава а и 90 % другим бошњацима не треба нит је хоће ал брате ни ово нам неби требало да живимо у терору сваки дан под неким оптужбама пријетњама притиском понижавањем од стране Хрвата и Срба .Извињавам се то је мој поглед на стање и зато би било решење свако себи и мирна босна

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА СТИПИЦУ

09.12.2015 07:10

КНИН ЈЕ ГЛАВНИ ГРАД СРПСКЕ КРАЈИНЕ! КОЛИКО СЕ ТО СВИЂАЛО ИЛИ НЕ СВИЂАЛО МЕЂУНАРОДНА ЗАЈЕДНИЦА БИ ТРЕБАЛА ДА ПОРАДИ НА ТОМЕ. СРБИ И ХРВАТИ СУ ВЈЕЧИТИ НЕПРИЈАТЕЉИ И НЕ МОЖЕ СЕ ЈЕДАН НАРОД А ТО СУ СРБИ ОСТАВИТИ БЕЗ ПРОСТОРА НА КОМЕ ЋЕ ДА ЖИВЕ! МИСЛИМ И ДА ЋЕ СТИПЕ ДОЧЕКАТИ ТАЈ ТРЕНУТАК ПОВРАТКА И УСПОСТАВЕ СРПСКЕ ДРЖАВЕ НА ПРОСТОРИМА ДАЛМАЦИЈЕ ЛИКЕ И КОРДУНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

р-худ

09.12.2015 09:31

А како овај МОНСТРУМ свира курцу,паметари а када је разбијао YУ онда је правио и причао другчије,Мрш монструме.Дали осим тебе и теби сличних данас у Хрватској живи боље,хвалишеш се колико си јавних кухиња посјетио у Лијепој Нашој,али Фирми нити једну немаих опљачкане,а радници у курцу чапркају по контејнерима,а и контејнери ПРАЗНИ јер нема тко шта да баци.

ОДГОВОРИТЕ