Сјећања: Јер, сви памте Кинђета...!

Мирза Делибашић Кинђе преминуо је прије четрнаест година, али њега и његове кошаркашке мајсторије сви и данас памте.

Кошарка 08.12.2015 | 20:20
Сјећања: Јер, сви памте Кинђета...!

У знак сјећања на најбољег бх. спортисту свих времена Мирзу Делибашића, чланови породице, супруга Славица, синови Дарио и Данко, те многобројни вјерни и искрени пријатељи положили су данас цвијеће на његов гроб у Алеји великана на сарајевском гробљу Баре.

На овај начин обиљежена је четрнаеста годишњица смрти великана босанскохерцеговачког спорта, саопћено је из Службе за односе с јавношчу Кантона Сарајево.

Мирза Делибашић Кинђе рођен је 9. јанура 1954. године у Тузли. Блиставу спортску каријеру почео је 1968. године, када је постао пионирски првак БиХ у тенису.

Рекет је убрзо замијенио кошаркашком лоптом у тузланској Слободи да би 1972. године прешао у КК Босна. За "студенте" је одиграо скоро 700 утакмица и постигао приближно 14.000 кошева.

Делибашић је био првак бивше Југославије (1978. и 1980.), клупски првак Европе 1979. године, а са репрезентацијом бивше државе освојио је све могуће трофеје. Два је пута био шампион Старог континента (1977. и 1979.), првак свијета 1978. године и олимпијски побједник 1980. године. За најбољег кошаркаша СФРЈ проглашен је 1980. године. Дрес репрезентације бивше Југославије обукао је 176 пута и постигао 1.759 поена. Четири је пута биран за најбољег спортисту Босне и Херцеговине, а 2000. године проглашен је најбољим спортистом свих времена у БиХ.

Мирза је био европски и свјетски првак, олимпијски побједник, освојио је у Греноблу с Босном наслов најбоље екипе на Старом континенту. Постао је први "неамерички" кошаркаш којег је купио Реал Мадрид.

За само двије године у Реал Мадриду Мирза Делибашић је својим играчким и људским квалитетима освојио толико пријатеља да никада неће бити заборављен, чему у прилог, свакако, најбоље говори чињеница да је његов некадашњи саиграч Хуан Антонио Корбалан, написао књигу "Разговори са Мирзом".

Вјеран Сарајеву остао је и у току рата, захваљујући се позиву руководства Реала да босанскохерцеговачку пријестолницу замијени мадридским рајем. Био је селектор кошаркашке репрезентације БиХ која је 1993. године на Европском првенству освојила осмо мјесто, још увијек најбољи пласман бх. репрезентације на европским такмичењима.

Коментари / 0

Оставите коментар