Обука 120 вехабија код Доњег Вакуфа

Службе безбједности прате најмање 35 вехабијских комуна у БиХ, а једна од њих је код Доњег Вакуфа која служи као камп за обуку с оружјем на војном полигону бивше ЈНА гдје вјештине свакодневно усавршава од 80 до 120 припадника радикалног ислама.

Босна и Херцеговина 08.12.2015 | 15:20
Обука 120 вехабија код Доњег Вакуфа

"Камп је у селу Брезичани, а шеф заједнице је инструктор Ариф Чагаљ. У тој комуни, бившем српском селу које су незапослене вехабије откупиле, већ годинама борилачке вјештине и руковање оружјем усавршавају радикални исламисти", пише сплитски лист "Слободна Далмација".

Један од свједока рекао је том листу да је то пријављивано више пута и да све обавјештајно-безбједносне службе знају за тај камп, али да ништа не предузимају.

"Ове вехабије на молитву иду у Бугојно гдје су повезане с представницима Исламске заједнице. Ми их пратимо иако смо у страху за властити живот", рекао је он.

Припадник Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) БиХ новинарима тог листа рекао је да вјежбе на војном полигону прате и припадници ОБА, али да не дјелују према полазницима тог илегалног кампа за обуку.

"Они иду на џуму у џамију у Бугојну која има статус дипломатско-конзуларне територије, односно државне територије Саудијске Арабије. Полиција због таквог статуса ту не може ући", рекао је он.

Према обавјештајним подацима, навео је лист, у зеничком, травничком и тузланском муфтијству вехабије контролишу око 60 одсто џемата преко својих вехабијских имама.

(Слободна Далмација)