Obuka 120 vehabija kod Donjeg Vakufa

Službe bezbjednosti prate najmanje 35 vehabijskih komuna u BiH, a jedna od njih je kod Donjeg Vakufa koja služi kao kamp za obuku s oružjem na vojnom poligonu bivše JNA gdje vještine svakodnevno usavršava od 80 do 120 pripadnika radikalnog islama.

Bosna i Hercegovina 08.12.2015 | 15:20
Obuka 120 vehabija kod Donjeg Vakufa

"Kamp je u selu Brezičani, a šef zajednice je instruktor Arif Čagalj. U toj komuni, bivšem srpskom selu koje su nezaposlene vehabije otkupile, već godinama borilačke vještine i rukovanje oružjem usavršavaju radikalni islamisti", piše splitski list "Slobodna Dalmacija".

Jedan od svjedoka rekao je tom listu da je to prijavljivano više puta i da sve obavještajno-bezbjednosne službe znaju za taj kamp, ali da ništa ne preduzimaju.

"Ove vehabije na molitvu idu u Bugojno gdje su povezane s predstavnicima Islamske zajednice. Mi ih pratimo iako smo u strahu za vlastiti život", rekao je on.

Pripadnik Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH novinarima tog lista rekao je da vježbe na vojnom poligonu prate i pripadnici OBA, ali da ne djeluju prema polaznicima tog ilegalnog kampa za obuku.

"Oni idu na džumu u džamiju u Bugojnu koja ima status diplomatsko-konzularne teritorije, odnosno državne teritorije Saudijske Arabije. Policija zbog takvog statusa tu ne može ući", rekao je on.

Prema obavještajnim podacima, naveo je list, u zeničkom, travničkom i tuzlanskom muftijstvu vehabije kontrolišu oko 60 odsto džemata preko svojih vehabijskih imama.

(Slobodna Dalmacija)