Аустрија диже ограду на граници са Словенијом

Аустрија је у понедјељак почела припреме за постављање металне ограде у дужини од 4 км на граници са Словенијом како би боље контролисала пролазак миграната, што је први такав случај између двију земаља у Шенгенском простору, извијестио је АФП.

Регион 07.12.2015 | 21:20
Аустрија диже ограду на граници са Словенијом

Аустријска коалицијска влада између социјалдемократа и конзервативаца објавила је 13. новембра, прије паришких напада, да ће на дужини од 3,7 км поставити ограду високу 2 метра, без бодљикаве жице.

Припремни радови почели су на граничном пријелазу Спилфелд, на југу земље, постављањем носача, јавља Франце Прессе.

Аустријска влада је објавила да ће се ограда моћи "брзо уклонити" и да је "сходна Шенгену". Но ова ће ограда ипак бити прва таква између двију земаља у простору слободног кретања, који је једно од најважнијих постигнућа ЕУ-а и чија је будућност доведена у питање због миграционе кризе и пријетњи терористичким нападима.

Након Мађарске, која је јесенас постављањем бодљикаве жице у цијелости затворила за мигранте своју границу са Србијом, а затим и с Хрватском, Словенија се у новембру оградила бодљикавом жицом према Хрватској, али и даље пропушта мигранте и избјеглице.

Коментари / 0

Оставите коментар