Austrija diže ogradu na granici sa Slovenijom

Austrija je u ponedjeljak počela pripreme za postavljanje metalne ograde u dužini od 4 km na granici sa Slovenijom kako bi bolje kontrolisala prolazak migranata, što je prvi takav slučaj između dviju zemalja u Šengenskom prostoru, izvijestio je AFP.

Region 07.12.2015 | 21:20
Austrija diže ogradu na granici sa Slovenijom

Austrijska koalicijska vlada između socijaldemokrata i konzervativaca objavila je 13. novembra, prije pariških napada, da će na dužini od 3,7 km postaviti ogradu visoku 2 metra, bez bodljikave žice.

Pripremni radovi počeli su na graničnom prijelazu Spilfeld, na jugu zemlje, postavljanjem nosača, javlja France Presse.

Austrijska vlada je objavila da će se ograda moći "brzo ukloniti" i da je "shodna Šengenu". No ova će ograda ipak biti prva takva između dviju zemalja u prostoru slobodnog kretanja, koji je jedno od najvažnijih postignuća EU-a i čija je budućnost dovedena u pitanje zbog migracione krize i prijetnji terorističkim napadima.

Nakon Mađarske, koja je jesenas postavljanjem bodljikave žice u cijelosti zatvorila za migrante svoju granicu sa Srbijom, a zatim i s Hrvatskom, Slovenija se u novembru ogradila bodljikavom žicom prema Hrvatskoj, ali i dalje propušta migrante i izbjeglice.

Komentari / 0

Ostavite komentar