Анализа: Колико вриједи Партизанова Лига Европе?!

Црно-бели су једини преживели атентатор на европску елиту! Од 48 клубова подељених у 12 група Лиге Европе, пласман Партизана испред Аугзбурга би представљао једини ударац за клубове из четири најјаче лиге Европе!

Фудбал 10.12.2015 | 00:00
Анализа: Колико вриједи Партизанова Лига Европе?!

Ближе се четвртак и моменат Партизанове истине који може да спасе сезону офарабану низом неуспеха на домаћој сцени. Шта год причао Никола Нинковић и разни оптимисти, јасно је да је питање првака Србије решено и да Партизан не може да парира оваквој Црвеној звезди која је бољи тим и игра далеко бољи фудбал. Али може да режира једно од највећих достигнућа српског фудбала у Европи од распада Југолсавије за каквим на Маракани расту зазубице последњих година.

Два учешћа у Лиги шампиона остају забележена као Партизанови највећи успеси у постјугословенској историји, а пролеће 2005. у Лиги УЕФА као још један резултата за велико поштовање. Сада црно-бели имају још једну велику прилику. На тацни стоји карта да презиме у Европи, а то би чак био и већи успех од оног Вермезовићевог резултата који је је на пролеће успео да прође још једну рунду и догура до осмине финала такмичења. Из простог разлога што нам је фудбал тада био квалитетнији, финансијска ситуација стабилнија, а људи који су се бавили фудбалом много озбиљнији. Уз чињеницу да је међу клубовима из најјачих европских шампионата владала и далеко мања глад за успехом у другом по квалитету такмичењу под патронатом УЕФА. Такође, сада је и систем такмичења другачији и не иде наруку клубовима из слабијих лига.

Зато би Партизаново пролеће у Лиги Европе представљајо велики успех ако се узму околности у којима се клуб налази и колико тога је од стране самог клуба направљено да се оствари неки пристојан резултат. Још када су извучене групе, у представљану Партизанових ривала смо прогнозирали објективне шансе да црно-бели могу да прођу групну фазу.

Иако је екипа тада била уз прилично лошој ситуацији, а од које није много одмакла ни данас. Уз сав респект према Билбау, Аугзбург и АЗ Алкмар су били пожељнији противници од многих других. И ривали против којих је могло да са игра и побеђује што су Саша Илић и другови на крају и показали. Холандски тим је само рушевина од екипе која се борила за врх холандског фудбала претходних година, Аугзбург је бундеслигаш који је пребрзо дошао у ову ситуацију и није се најбоље снашао с дебитанстким излетом у Европи. Још је незрео за два озбиљна форнта, па ће стрепити за опстанак у Бундеслиги.

Уз све то, Партизан има неоспорне квалитете које Холанђанин и Немци немају. Не отимају се европски клубови за неког из актуелних тимова Аугзбурга или АЗ Алкмара, већ за Андрију Живковића којем би у овом тренутку било испод рејтинга да евентуално пређе у неки од поменутих клубова. Његово име у фудбалској Европи вреди више.

Партизан је до сада направио резултате изнад очекивања у Лиги Европе, али тек ако елиминише Аугзбург, то ће бити успех. Тачније, морао би да буде, јер иоле озбиљна екипа не сме себи дозволити врсту пораза која Аугзбургу доноси пласман у наредну рунду. Ко не може да сачува два гола предности пред својим навијачима, тај и не заслужује да прође даље.

Осим резултатског успеха, Партизанова елиминација Аугзбурга би била и нека врста подвига када се погледа класна подела у европском фудбалу. Од 12 група у којима је распоређено 48 клубова, Партизан је пред реализацијом једног од највећих изненађења. И то треба поштовати и ценити.

Сам поглед на табеле 12 група нам јасно говори ко је ко у европском фудбалу и колико су и клубови из најјачих европских лига озбиљно схватили такмичење у Лиги Европе. Можда тако није било пре десетак година, али данас сваки клуб учесник у овом такмичењу озбиљно прилази групној фази.

Прва граница у класама европског клупског фудбала је она између четири најјаче лиге и остатка. И углавном је непремостива. То говори и лигашки коефицијент у Европи, пошто између четврте (Серија А) и пете (Примеира) европске лиге влада прави амбис од чак 17 бодова. Ове сезоне у Лиги Европе учествује 10 клубова из Топ 4 европске лиге. Једино су у Партизановој групи два таква клуба - Атлетик Билбао и Аугзбург. Од поменутих 10 клубова из најјачих европских шампионата, њих чак осам је већ уочи последњег кола оверило пласман у наредну рунду и доказало надмоћ. А скоро сигурно ће и девети - Фјоренитна. Виоли је потребно само да не изгуби на свом терену од неубедљивог Белененсеса.

Остаје да "виси" само Аугзбург, што Партизановој кампањи у Лиги Европе даје велику потврду и признање. Црно-бели су једини клуб који може да елиминише ривала из најјачих европских првенстава. То је и доказ колико су Ливерпул, Дортмунд, Наполи, Тотенхем, Шалке, Виљареал, Атлетик Билбао, Лацио и Фјорентина озбиљно приступили Лиги Европе. И колико су по квалитету изнад остатка Европе.

Потом долази друга категорија у којој су клубови из Француске, Португалије и Русије. Њих девет се нашло у групној фази Лиге Европе ове сезоне. И проценат успешности је далеко слабији. Даље иду Краснодар, Брага и Сент Етјен, добре шансе имају Марсељ, Спортинг и Локомотива, највероватније испадају Монако, Рубин и Белененсес, а сигурно је испао Бордо.

Зато Партизанова актуелна ситуација и чињеница да има зицер у последњем колу дају на важности европској јесени црно-белих која би могла и морала да постане пролеће. Уз норвешки Молде које освојио сензационално прво место у групи са Селтиком, Ајаксом и Фенербахчеом, те меч лопту коју има швајцарски Сион у конкуренцији Бордоа и Рубина, Партизан је и дефинитивно најпријатније изненађење досадашњег дела Лиге Европе. Без обзира што се против Билбаа видело која је разлика у класи када је прекопута клуб из најјаче европске лиге.

Партизану сада остаје само да потврди тај статус пријатног изненађења и тако подигне рејтинг себи, али и српском фудбалу. Пролеће у Европи би био велики успех од којег не би могло нешто више да се тражи јер ће тада могући ривали бити углавном клубови из најјачих европских лига. Све преко тога би већ био епохални успех за новију историју српског фудбала.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

историја

09.12.2015 23:20

хајмо црно бели

ОДГОВОРИТЕ