Analiza: Koliko vrijedi Partizanova Liga Evrope?!

Crno-beli su jedini preživeli atentator na evropsku elitu! Od 48 klubova podeljenih u 12 grupa Lige Evrope, plasman Partizana ispred Augzburga bi predstavljao jedini udarac za klubove iz četiri najjače lige Evrope!

Fudbal 10.12.2015 | 00:00
Analiza: Koliko vrijedi Partizanova Liga Evrope?!

Bliže se četvrtak i momenat Partizanove istine koji može da spase sezonu ofarabanu nizom neuspeha na domaćoj sceni. Šta god pričao Nikola Ninković i razni optimisti, jasno je da je pitanje prvaka Srbije rešeno i da Partizan ne može da parira ovakvoj Crvenoj zvezdi koja je bolji tim i igra daleko bolji fudbal. Ali može da režira jedno od najvećih dostignuća srpskog fudbala u Evropi od raspada Jugolsavije za kakvim na Marakani rastu zazubice poslednjih godina.

Dva učešća u Ligi šampiona ostaju zabeležena kao Partizanovi najveći uspesi u postjugoslovenskoj istoriji, a proleće 2005. u Ligi UEFA kao još jedan rezultata za veliko poštovanje. Sada crno-beli imaju još jednu veliku priliku. Na tacni stoji karta da prezime u Evropi, a to bi čak bio i veći uspeh od onog Vermezovićevog rezultata koji je je na proleće uspeo da prođe još jednu rundu i dogura do osmine finala takmičenja. Iz prostog razloga što nam je fudbal tada bio kvalitetniji, finansijska situacija stabilnija, a ljudi koji su se bavili fudbalom mnogo ozbiljniji. Uz činjenicu da je među klubovima iz najjačih evropskih šampionata vladala i daleko manja glad za uspehom u drugom po kvalitetu takmičenju pod patronatom UEFA. Takođe, sada je i sistem takmičenja drugačiji i ne ide naruku klubovima iz slabijih liga.

Zato bi Partizanovo proleće u Ligi Evrope predstavljajo veliki uspeh ako se uzmu okolnosti u kojima se klub nalazi i koliko toga je od strane samog kluba napravljeno da se ostvari neki pristojan rezultat. Još kada su izvučene grupe, u predstavljanu Partizanovih rivala smo prognozirali objektivne šanse da crno-beli mogu da prođu grupnu fazu.

Iako je ekipa tada bila uz prilično lošoj situaciji, a od koje nije mnogo odmakla ni danas. Uz sav respekt prema Bilbau, Augzburg i AZ Alkmar su bili poželjniji protivnici od mnogih drugih. I rivali protiv kojih je moglo da sa igra i pobeđuje što su Saša Ilić i drugovi na kraju i pokazali. Holandski tim je samo ruševina od ekipe koja se borila za vrh holandskog fudbala prethodnih godina, Augzburg je bundesligaš koji je prebrzo došao u ovu situaciju i nije se najbolje snašao s debitanstkim izletom u Evropi. Još je nezreo za dva ozbiljna fornta, pa će strepiti za opstanak u Bundesligi.

Uz sve to, Partizan ima neosporne kvalitete koje Holanđanin i Nemci nemaju. Ne otimaju se evropski klubovi za nekog iz aktuelnih timova Augzburga ili AZ Alkmara, već za Andriju Živkovića kojem bi u ovom trenutku bilo ispod rejtinga da eventualno pređe u neki od pomenutih klubova. Njegovo ime u fudbalskoj Evropi vredi više.

Partizan je do sada napravio rezultate iznad očekivanja u Ligi Evrope, ali tek ako eliminiše Augzburg, to će biti uspeh. Tačnije, morao bi da bude, jer iole ozbiljna ekipa ne sme sebi dozvoliti vrstu poraza koja Augzburgu donosi plasman u narednu rundu. Ko ne može da sačuva dva gola prednosti pred svojim navijačima, taj i ne zaslužuje da prođe dalje.

Osim rezultatskog uspeha, Partizanova eliminacija Augzburga bi bila i neka vrsta podviga kada se pogleda klasna podela u evropskom fudbalu. Od 12 grupa u kojima je raspoređeno 48 klubova, Partizan je pred realizacijom jednog od najvećih iznenađenja. I to treba poštovati i ceniti.

Sam pogled na tabele 12 grupa nam jasno govori ko je ko u evropskom fudbalu i koliko su i klubovi iz najjačih evropskih liga ozbiljno shvatili takmičenje u Ligi Evrope. Možda tako nije bilo pre desetak godina, ali danas svaki klub učesnik u ovom takmičenju ozbiljno prilazi grupnoj fazi.

Prva granica u klasama evropskog klupskog fudbala je ona između četiri najjače lige i ostatka. I uglavnom je nepremostiva. To govori i ligaški koeficijent u Evropi, pošto između četvrte (Serija A) i pete (Primeira) evropske lige vlada pravi ambis od čak 17 bodova. Ove sezone u Ligi Evrope učestvuje 10 klubova iz Top 4 evropske lige. Jedino su u Partizanovoj grupi dva takva kluba - Atletik Bilbao i Augzburg. Od pomenutih 10 klubova iz najjačih evropskih šampionata, njih čak osam je već uoči poslednjeg kola overilo plasman u narednu rundu i dokazalo nadmoć. A skoro sigurno će i deveti - Fjorenitna. Violi je potrebno samo da ne izgubi na svom terenu od neubedljivog Belenensesa.

Ostaje da "visi" samo Augzburg, što Partizanovoj kampanji u Ligi Evrope daje veliku potvrdu i priznanje. Crno-beli su jedini klub koji može da eliminiše rivala iz najjačih evropskih prvenstava. To je i dokaz koliko su Liverpul, Dortmund, Napoli, Totenhem, Šalke, Viljareal, Atletik Bilbao, Lacio i Fjorentina ozbiljno pristupili Ligi Evrope. I koliko su po kvalitetu iznad ostatka Evrope.

Potom dolazi druga kategorija u kojoj su klubovi iz Francuske, Portugalije i Rusije. Njih devet se našlo u grupnoj fazi Lige Evrope ove sezone. I procenat uspešnosti je daleko slabiji. Dalje idu Krasnodar, Braga i Sent Etjen, dobre šanse imaju Marselj, Sporting i Lokomotiva, najverovatnije ispadaju Monako, Rubin i Belenenses, a sigurno je ispao Bordo.

Zato Partizanova aktuelna situacija i činjenica da ima zicer u poslednjem kolu daju na važnosti evropskoj jeseni crno-belih koja bi mogla i morala da postane proleće. Uz norveški Molde koje osvojio senzacionalno prvo mesto u grupi sa Seltikom, Ajaksom i Fenerbahčeom, te meč loptu koju ima švajcarski Sion u konkurenciji Bordoa i Rubina, Partizan je i definitivno najprijatnije iznenađenje dosadašnjeg dela Lige Evrope. Bez obzira što se protiv Bilbaa videlo koja je razlika u klasi kada je prekoputa klub iz najjače evropske lige.

Partizanu sada ostaje samo da potvrdi taj status prijatnog iznenađenja i tako podigne rejting sebi, ali i srpskom fudbalu. Proleće u Evropi bi bio veliki uspeh od kojeg ne bi moglo nešto više da se traži jer će tada mogući rivali biti uglavnom klubovi iz najjačih evropskih liga. Sve preko toga bi već bio epohalni uspeh za noviju istoriju srpskog fudbala.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

istorija

09.12.2015 23:20

hajmo crno beli

ODGOVORITE