Објављени "Принципи" Исламске државе

Угледни енглески лист, Гуардиан, на свом wеб порталу је објавио документ у којем открива како се ствара Исламска држава - ИД.

Свијет 07.12.2015 | 22:52
Објављени "Принципи" Исламске државе

Ријеч је о својеврсном приручнику ИД-а на 24 стране у којем се исцртава план за изградњу институција, буџета и економског програма који би ИД-у омогућио независност.

Приручник је назван "Принципи администрације Исламске државе", а између осталог доноси модел за успостављање међудржавних односа и спољне политике, детаље пропагандне политике, те централизовану контролу над нафтом, гасом и осталим виталним дијеловима економије. Укратко, документ објашњава како је ИД постао највећа, најбогатија и најопаснија џихадистичка група.

Овај документ, заједно с још неколицином коју је прибавио Гуардиан, оцртава много комплекснију слику ИД-а него што то медији често приказују. Осим посвећености бруталним облицима насиља и терора, видљиво је да су главешине групе мислиле на свакодневно функционисање друштва. Укратко - градили су државу. Како је примјетио новинар Гуардиана, Шив Малик, сада је јасно да је ИД много више од суме својих терориста.

Документ је написан недуго након што је вођа ИД-а Абу Бакр ал-Багдади 28. јуна прошле године прогласио калифат, а његов аутор је Египћанин Абу Абдулах. У њему је скицирано како треба организовати секторе својеврсне владе, која би имала дио за образовање, природна добра, индустрију, спољне односе, односе с јавношћу и војне кампове.

Што се тиче војног дијела, назначено је како треба саградити одвојене војне кампове за "регуларне јединице" и ветеране. За ове друге се наводи како би сваке године ишли на курс у којем би се упознали са најновијим напретком у развоју оружја, војне технологије и војног планирања. Посебна пажња ће се обратити на технолошки развој непријатеља и како борци ИД-а то "могу искористити".

Између осталог, у документу је откривено да је ИД од самих почетака планирао дјецу да укључи у рат - прво кроз војне вјежбе, а затим убијање заробљеника.

"Дјецу ће се тренирати да носе лако оружје", а "напредне појединце" ће издвојити за одређене задатке, попут патролирања, чувања цхецкпоинта, стоји у "Принципима".

Текст документа предвиђа својеврсну асимилацију страних бораца с домаћима под једном "културом" и наглашава потребу за независношћу. То би се постигло оснивањем "независних фабрика за производњу хране и оружја" и стварањем "изолованих сигурних зона" које би се бринуле за потребе локалног становништва.

Документ је прибавио академски научник Ајмен ал-Тамим који је протеклих година скупљао мноштво ИД-ових докумената. Ал-Тамим га је добио од неименованог бизнисмена који ради унутар ИД-а и чији се идентитет, из очито безбједносних разлога, не може објавити. Наводно је досад преко њега процурило око 30 докумената Исламске државе, међу њима и буџет једне од највећих "провинција" ИД-а.

Ал-Тамим је из свих доступних докумената и информација извукао закључак да је главни циљ ИД-а створити одрживу земљу чији би се модел и коријени владавине базирали на фундаменталистичкој идеологији: "То је пројекат који тежи ка успостављању владавине, а не само бесконачне борбе."

Пензионисани амерички генерал Стенли МекКристл, који је између 2006. и 2008. водио једну од јединица која је разбила ИСИ, претходницу ИД-а, (па дао оставку због чланка у "Роллинг Стонеу" из 2010. у којем је критиковао Обамину администрацију) каже да је ово фасцинантно штиво које би свако требао прочитати, поготово политичари на Западу.

"Ако ћемо ИД и даље гледати кроз стереотип банде психотичних убица, ризикујемо да их драматично потцијенимо. У овим 'Принципима' види се фокус на едукацију, почевши од дјеце, али с очигледним напретком кроз рангове те свијест о важности организоване владавине и пропаганде. Штавише, види се њихова жеља да уче из грешака својих ранијих покрета."

Он је потом додао: "Ово није толико далеко од радова Мао Це Тунга или Виет-Мина у Индокини или других покрета код којих се иза медијски експонираних акција крио цијели ледени бријег организовне активности."

Извор: Агенције

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

ами

07.12.2015 14:49

Тај цовек послат из амерке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богоје

07.12.2015 14:58

Несто размисљам па ми додје у главу ста ако су се ови арапи муслимани опасуљили па да се сви уједине и направе своје јединствено трзисте за црно благо нафту, е сада то не одговара светским силама које креирају цене и дрзе монопол над нафтом јер овде несто смрди створили су Садама Хусеина па га убили а присвојили нафтна поља, исто то су урадили и Либији, Русија има највеце енергетске природне залихе и води своју економску политику, цува резерве а купује јефтину арапску нафту,знајуци да је Капитализам тај који црпи дусу и све препродаје. Ова пропаганда против исламске дрзаве се своди на религију али по мени се иза тога крије да се муслимани разбију и раскомадају па да се са њима управља путем светских моцника ко и до сада сто су радили, наиме појединци су пребогати сеици они мраце и облаце у својим дрзавама и својим резимима, док са капиталистима пљацкају свој народ и своју дрзаву све то у име религије се лукаво ради. Зар нису и против нас СРБА водили овакву пропаганду и сотонизовали то јесте бомбардовали нас као и ове посвадјане муслимане око монопола над нафтом, који стварају данас мозда заједницко трзисте а не неку муслиманску дрзаву, како се тврди и пропагира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијалектицки марксизам

07.12.2015 17:39

Принципи марксизма. Анархија. Стварање дрзаве. То је укратко то да се надовезем на господина из Пентагона. Запад напада нови Совјетски Савез. Треба ствари прици из свих углова: дуги рат или мир с прихвацањем 'родило се треба га љуљати'.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

08.12.2015 06:12

Запад ако буде имао материјалне користи из садашње кризе У свијету прихватиће терористе ИД као дете које се родило па га треба љуљати. ИД могу да униште само Руси због својих лични а не сиријски интереса!

Name

зеро

08.12.2015 20:30

То су прво боленици којима није указана докторка помоц на вријеме. Није болест све сто боли.

ОДГОВОРИТЕ