Objavljeni "Principi" Islamske države

Ugledni engleski list, Guardian, na svom web portalu je objavio dokument u kojem otkriva kako se stvara Islamska država - ID.

Svijet 07.12.2015 | 22:52
Objavljeni "Principi" Islamske države

Riječ je o svojevrsnom priručniku ID-a na 24 strane u kojem se iscrtava plan za izgradnju institucija, budžeta i ekonomskog programa koji bi ID-u omogućio nezavisnost.

Priručnik je nazvan "Principi administracije Islamske države", a između ostalog donosi model za uspostavljanje međudržavnih odnosa i spoljne politike, detalje propagandne politike, te centralizovanu kontrolu nad naftom, gasom i ostalim vitalnim dijelovima ekonomije. Ukratko, dokument objašnjava kako je ID postao najveća, najbogatija i najopasnija džihadistička grupa.

Ovaj dokument, zajedno s još nekolicinom koju je pribavio Guardian, ocrtava mnogo kompleksniju sliku ID-a nego što to mediji često prikazuju. Osim posvećenosti brutalnim oblicima nasilja i terora, vidljivo je da su glavešine grupe mislile na svakodnevno funkcionisanje društva. Ukratko - gradili su državu. Kako je primjetio novinar Guardiana, Šiv Malik, sada je jasno da je ID mnogo više od sume svojih terorista.

Dokument je napisan nedugo nakon što je vođa ID-a Abu Bakr al-Bagdadi 28. juna prošle godine proglasio kalifat, a njegov autor je Egipćanin Abu Abdulah. U njemu je skicirano kako treba organizovati sektore svojevrsne vlade, koja bi imala dio za obrazovanje, prirodna dobra, industriju, spoljne odnose, odnose s javnošću i vojne kampove.

Što se tiče vojnog dijela, naznačeno je kako treba sagraditi odvojene vojne kampove za "regularne jedinice" i veterane. Za ove druge se navodi kako bi svake godine išli na kurs u kojem bi se upoznali sa najnovijim napretkom u razvoju oružja, vojne tehnologije i vojnog planiranja. Posebna pažnja će se obratiti na tehnološki razvoj neprijatelja i kako borci ID-a to "mogu iskoristiti".

Između ostalog, u dokumentu je otkriveno da je ID od samih početaka planirao djecu da uključi u rat - prvo kroz vojne vježbe, a zatim ubijanje zarobljenika.

"Djecu će se trenirati da nose lako oružje", a "napredne pojedince" će izdvojiti za određene zadatke, poput patroliranja, čuvanja checkpointa, stoji u "Principima".

Tekst dokumenta predviđa svojevrsnu asimilaciju stranih boraca s domaćima pod jednom "kulturom" i naglašava potrebu za nezavisnošću. To bi se postiglo osnivanjem "nezavisnih fabrika za proizvodnju hrane i oružja" i stvaranjem "izolovanih sigurnih zona" koje bi se brinule za potrebe lokalnog stanovništva.

Dokument je pribavio akademski naučnik Ajmen al-Tamim koji je proteklih godina skupljao mnoštvo ID-ovih dokumenata. Al-Tamim ga je dobio od neimenovanog biznismena koji radi unutar ID-a i čiji se identitet, iz očito bezbjednosnih razloga, ne može objaviti. Navodno je dosad preko njega procurilo oko 30 dokumenata Islamske države, među njima i budžet jedne od najvećih "provincija" ID-a.

Al-Tamim je iz svih dostupnih dokumenata i informacija izvukao zaključak da je glavni cilj ID-a stvoriti održivu zemlju čiji bi se model i korijeni vladavine bazirali na fundamentalističkoj ideologiji: "To je projekat koji teži ka uspostavljanju vladavine, a ne samo beskonačne borbe."

Penzionisani američki general Stenli MekKristl, koji je između 2006. i 2008. vodio jednu od jedinica koja je razbila ISI, prethodnicu ID-a, (pa dao ostavku zbog članka u "Rolling Stoneu" iz 2010. u kojem je kritikovao Obaminu administraciju) kaže da je ovo fascinantno štivo koje bi svako trebao pročitati, pogotovo političari na Zapadu.

"Ako ćemo ID i dalje gledati kroz stereotip bande psihotičnih ubica, rizikujemo da ih dramatično potcijenimo. U ovim 'Principima' vidi se fokus na edukaciju, počevši od djece, ali s očiglednim napretkom kroz rangove te svijest o važnosti organizovane vladavine i propagande. Štaviše, vidi se njihova želja da uče iz grešaka svojih ranijih pokreta."

On je potom dodao: "Ovo nije toliko daleko od radova Mao Ce Tunga ili Viet-Mina u Indokini ili drugih pokreta kod kojih se iza medijski eksponiranih akcija krio cijeli ledeni brijeg organizovne aktivnosti."

Izvor: Agencije

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

ami

07.12.2015 14:49

Taj covek poslat iz amerke.

ODGOVORITE
Name

Bogoje

07.12.2015 14:58

Nesto razmisljam pa mi dodje u glavu sta ako su se ovi arapi muslimani opasuljili pa da se svi ujedine i naprave svoje jedinstveno trziste za crno blago naftu, e sada to ne odgovara svetskim silama koje kreiraju cene i drze monopol nad naftom jer ovde nesto smrdi stvorili su Sadama Huseina pa ga ubili a prisvojili naftna polja, isto to su uradili i Libiji, Rusija ima najvece energetske prirodne zalihe i vodi svoju ekonomsku politiku, cuva rezerve a kupuje jeftinu arapsku naftu,znajuci da je Kapitalizam taj koji crpi dusu i sve preprodaje. Ova propaganda protiv islamske drzave se svodi na religiju ali po meni se iza toga krije da se muslimani razbiju i raskomadaju pa da se sa njima upravlja putem svetskih mocnika ko i do sada sto su radili, naime pojedinci su prebogati seici oni mrace i oblace u svojim drzavama i svojim rezimima, dok sa kapitalistima pljackaju svoj narod i svoju drzavu sve to u ime religije se lukavo radi. Zar nisu i protiv nas SRBA vodili ovakvu propagandu i sotonizovali to jeste bombardovali nas kao i ove posvadjane muslimane oko monopola nad naftom, koji stvaraju danas mozda zajednicko trziste a ne neku muslimansku drzavu, kako se tvrdi i propagira.

ODGOVORITE
Name

Dijalekticki marksizam

07.12.2015 17:39

Principi marksizma. Anarhija. Stvaranje drzave. To je ukratko to da se nadovezem na gospodina iz Pentagona. Zapad napada novi Sovjetski Savez. Treba stvari prici iz svih uglova: dugi rat ili mir s prihvacanjem 'rodilo se treba ga ljuljati'.

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

08.12.2015 06:12

Запад ако буде имао материјалне користи из садашње кризе У свијету прихватиће терористе ИД као дете које се родило па га треба љуљати. ИД могу да униште само Руси због својих лични а не сиријски интереса!

Name

zero

08.12.2015 20:30

To su prvo bolenici kojima nije ukazana doktorka pomoc na vrijeme. Nije bolest sve sto boli.

ODGOVORITE