Амерички авиони гађали сиријску војску

Коалиција на челу са САД извела је јуче ваздушни напад на подручју провинције Деир ез-Зор, која је већином под опсадом Исламске државе. Ипак, том приликом наводно је погођен и камп сиријске војске, који се налази на јединој територији у том региону који није под контролом исламиста. Погинула су тројица сиријских војника, док број рањених варира између 13 и 16.

Свијет 07.12.2015 | 15:00
Амерички авиони гађали сиријску војску

Британски "Би Би Си" наводи да је "врло могуће" да се ради о "фаталној грешци". Уколико се напад докаже (за сада су то потврдиле Сиријска опсерваторија за људска права и влада у Дамаску), то би био први документовани напад коалиционих снага на легитимну војску Сирије.

Сиријска влада издала је саопштење у којем наводи да је напад на њене војнике "чин агресије". Министарство спољних послова поднело је званичан протест Уједињеним нацијама.

"Сиријска Арапска Република снажно протестује и осуђује чин агресије коју је спровела америчка коалиција. Овај напад крши Повељу Уједињених нација. Министарство спољних послова послало је протестна писма генералном секретару УН и Савету безбедности", наводи се у саопштењу.

Са друге стране, САД оштро демантују да су напале камп сиријске војске, већ тврде да су напале положаје Исламске државе, од којих је погођени камп Саека удаљен чак 55 километара.

- Видели смо извештаје Сиријаца али одговорно тврдимо да нисмо гађали њихов војни камп. На подручју које смо гађали није било људи, погодили смо само један извор воде. Јуче чак нисмо гађали ни близу тог дела Деир ез-Зора, те сматрамо да нема доказа за такве тврдње сиријске власти - изјавио је портпарол коалиционих снага пуковник Стив Ворен.

У одвојеном нападу коалиционих снага, чија је мета такође био Деир ез-Зор погинули су неименована жена и њено двоје деце, наводи Сиријска опсерваторија.

Провинција Деир ез-Зор врло је важна за Исламску државу из два разлога. Прво, повезује њихову престоницу Раку с упориштима ИСИС-а у Ираку. Друго, на том подручју налазе се богата нафтна поља која представљају велик извор прихода за исламисте.

Американци бомбардују положаје Исламске државе у Сирији још од септембра 2014. године. Након терористичких напада у Паризу прошлог месеца, америчкој коалицији придружили су се и Французи, док су Британци са нападима почели прошле среде.

Русија спроводи самосталну акцију борбе против Исламске државе од септембра ове године.

Извор: Блиц

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

кј

07.12.2015 14:08

Американци гадјају регуларну војску а Руси опозиционе снаге .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богоје

07.12.2015 14:10

То су Амери па це реци да су то урадили Руси ЦИА је највеце зло на земаљској кугли побила је милион људи висе од Хитлера кога је и створила-финансирала то многи уцени људи знају, и пису о томе као сто је иста та ЦИА 9-11 Септембра сама бомбардовала у Неw Yорку трговацки центар познат као близанци па оптузила Клинтонову Ал КАИДУ, да би бомбардовала непослусне и вероломне муслимане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лк

07.12.2015 14:35

Богоје,разумеш ли ти ово што си написао? Ај понови ,молим те !

Name

стево

07.12.2015 18:12

Јесте тако је потпуно си у праву

Name

Мд

07.12.2015 14:27

Казу амери није било људи кад су гадјали па којег дјоку гадјате није ни цудо сто нису убили ни једног вехабију за годину дана бомбардовања

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

07.12.2015 14:39

Само дерат по црвеним бољсевицима.Комуњаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боле

07.12.2015 14:40

НАТО напада Сириску војску да би олакшао исламистима да освоје Дар-ез-Зор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.7.Децембар 2015

07.12.2015 15:13

Америчка војска се мора искључити из ових напада.Знају,Амери тући п легитимној,Сиријској војсци да би што више ослабили положаји ,Асада.Американци су вешти у манипулирању светом.Америку искључити из операција војни у,Сирији.Затворити границу са,Турском,затворити зрачни простор са,Турском,недозволити улазак други борбени авијона срм,Руски.Тада ће се брзо завршити војна криза у,Сирији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанко

07.12.2015 15:59

УСА УСА УСА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

07.12.2015 16:44

А С300, 400 итд...?

ОДГОВОРИТЕ