Ливне упутио честитке поводом Хануке

Предсједник Јеврејског културног центра у Бањалуци Арие Ливне упутио је честитку поводом једног од највећих јеврејских празника Хануке јеврејској заједници у Републици Српској, а народима који живе у њој и шире пожелио да живе једни поред других уз пуно уважавање различитости религије, обичаја, традиције.

Босна и Херцеговина 07.12.2015 | 09:20
Ливне упутио честитке поводом Хануке

Ливне је у честитки нагласио да је Ханука празник којим се слави побједа свјетла над тамом, чистоће над окаљаношћу, духовног над материјалним.

"На територији данашњег Израела 164. године прије нове ере почела је побуна јеврејског народа под вођством Макабејаца над војском Антиоха Четвртог који је покушао да хеленизује Јевреје. Јеврејски побуњеници успјели су ослободити Јерусалим и Свети Храм након три године грчке владавине. Храм је током борби био опљачкан, а уље у свјетиљкама намијењено за његово освјетљење било је просуто, само у једној није. Догодило се чудо, па је уље у једној свјетиљци освјетљавало храм осам дана. У спомен том догађају пале се свјећице осам дана током трајања празника", подсјетио је Ливне на догађаје у вези са прославом Хануке.

Јевреји широм свијета вечерас почињу да славе Хануку, празник слободе и свјетлости.

Извор: НН

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Коментари

07.12.2015 16:40

Засигурно многи би цеститали али не знају како. У медијима или се говори о Холокаусту или пак о рату и Гази. Људи мало цују о бисним Јеврејима и њиховим свакодневним бригама и радостима. Поскупљење цигара, незапосленост су заједницка брига. Радости свима нама тако мало има па радујмо се ако је неко срецан бар за трен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле Д.

07.12.2015 19:25

А од мене једна концесија по избору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Она из 1942?

07.12.2015 19:44

Или 1943? Пусти то. У Бања Луци има јос мозда 30 правих Јевреја и 20 у браковима с њима. Сто реце један Турцин не треба од малог правити велике проблеме. Него је'л мозе Бисенија кцери да послусају моји Јевреји и да се радују као и ја.

ОДГОВОРИТЕ