Livne uputio čestitke povodom Hanuke

Predsjednik Jevrejskog kulturnog centra u Banjaluci Arie Livne uputio je čestitku povodom jednog od najvećih jevrejskih praznika Hanuke jevrejskoj zajednici u Republici Srpskoj, a narodima koji žive u njoj i šire poželio da žive jedni pored drugih uz puno uvažavanje različitosti religije, običaja, tradicije.

Bosna i Hercegovina 07.12.2015 | 09:20
Livne uputio čestitke povodom Hanuke

Livne je u čestitki naglasio da je Hanuka praznik kojim se slavi pobjeda svjetla nad tamom, čistoće nad okaljanošću, duhovnog nad materijalnim.

"Na teritoriji današnjeg Izraela 164. godine prije nove ere počela je pobuna jevrejskog naroda pod vođstvom Makabejaca nad vojskom Antioha Četvrtog koji je pokušao da helenizuje Jevreje. Jevrejski pobunjenici uspjeli su osloboditi Jerusalim i Sveti Hram nakon tri godine grčke vladavine. Hram je tokom borbi bio opljačkan, a ulje u svjetiljkama namijenjeno za njegovo osvjetljenje bilo je prosuto, samo u jednoj nije. Dogodilo se čudo, pa je ulje u jednoj svjetiljci osvjetljavalo hram osam dana. U spomen tom događaju pale se svjećice osam dana tokom trajanja praznika", podsjetio je Livne na događaje u vezi sa proslavom Hanuke.

Jevreji širom svijeta večeras počinju da slave Hanuku, praznik slobode i svjetlosti.

Izvor: NN

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Komentari

07.12.2015 16:40

Zasigurno mnogi bi cestitali ali ne znaju kako. U medijima ili se govori o Holokaustu ili pak o ratu i Gazi. Ljudi malo cuju o bisnim Jevrejima i njihovim svakodnevnim brigama i radostima. Poskupljenje cigara, nezaposlenost su zajednicka briga. Radosti svima nama tako malo ima pa radujmo se ako je neko srecan bar za tren.

ODGOVORITE
Name

Mile D.

07.12.2015 19:25

A od mene jedna koncesija po izboru.

ODGOVORITE
Name

Ona iz 1942?

07.12.2015 19:44

Ili 1943? Pusti to. U Banja Luci ima jos mozda 30 pravih Jevreja i 20 u brakovima s njima. Sto rece jedan Turcin ne treba od malog praviti velike probleme. Nego je'l moze Bisenija kceri da poslusaju moji Jevreji i da se raduju kao i ja.

ODGOVORITE