Цријевна зараза, а личи на грип

Терапија се састоји од узимања пробиотика да би се повратио број добрих бактерија у цревима, дијеталне исхране и надокнаде течности, пишу "Вечерње новости".

Здравље 07.12.2015 | 13:00
Цријевна зараза, а личи на грип

Иако је захладило, стомачни вируси који су харали у претходном, топлом периоду и даље циркулишу и у стопу прате сада већ учесталије респираторне инфекције. Карактеристика ових стомачних проблем, такозваних ентероколитиса, јесте да се јављају изненада, из пуног здравља, и "обарају" пацијента у постељу са свим симптомима сличним грипу.

Према речима асистента др Ратка Томашевића, гастроентеролога у КБЦ "Земун", тегобе трају неколико дана:

- Најчешће се јављају дијареја, од три до четири пута на дан, затим болови и грчеви у стомаку, мучнина, повраћање, висока температура, болови у мишићима, дехидратација. Тежи облици се манифестују учесталим проливима, од 10 до 15 пута на дан, ниским притиском и дехидратацијом, што захтева детаљнију анализу код лекара, а нарочито ако се у столици појави крв. Тада се ради анализа копрокултуре, којом се искључују бактерије попут салмонеле или шигеле или других грам-негативних бактерија, као могућих узрока инфекције.

Узрочници инфекције дигестивног тракта су најчешће из породице ентеровируса, међу којима је кључни ротавирус, мада сличне симптоме могу да изазову и коксаки вируси, или неки други вируси који не спадају у групу ентеровируса. Зараза долази споља и преко прљавих руку, загађене воде или хране улази у организам.

У зависности у ком делу гастроинтестиналног тракта се вирус запати, и симптоми донекле варирају.

- Ентероколитиси заправо представљају запаљење слузокоже танког и дебелог црева, а у сваком доинира дијареја - објашњава др Томашевић.

Тако, ако постоји јако повраћање са обилним воденастим столицама уз грчевите болове у трбуху реч је о акутном гастроентеритису, док, акутни ентероколитис одликују ретко, кашасте, слузаве столице уз болове у стомаку.

Упални процес желудачно-цревне слузокоже пролази за најдуже од пет до седам дана. Међутим, за време инфекције губи се знатна количина течности и електролита, и то пре свега калијума, због чега треба одмах почети са рехидрацијом, односно надокнадом изгубљење течности и електролита. Дијареја не сме да се зауставља, јер је у њој много вируса који се једино на тај начин могу елиминисати.

- Терапија се састоји од узимања пробиотика да би се повратио број добрих бактерија у цревима, затим, лагане дијеталне исхране да би се растеретила упално промењена и осетљива слузница црева, и надокнаде течности, попут бистре супе, да би се избегла дехидратација - напомиње др Томашевић.

Новости

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

скy

08.12.2015 22:08

Колико је тацно свијетом се сире свакакве болести,бактерије. . .хттп://вијести.ба/цланак/288641/свијетом-се-сири-бактерија-од-које-нема-лијека

ОДГОВОРИТЕ
Name

јаааа

10.12.2015 14:19

Управо ја имам те симптоме, нема дијареје ал стомак и то доњи разара. Темп је повисена и ко да ме је неко добро о налуппп свака кост боли. Само вирус не гледа које си нације дере све

ОДГОВОРИТЕ