Crijevna zaraza, a liči na grip

Terapija se sastoji od uzimanja probiotika da bi se povratio broj dobrih bakterija u crevima, dijetalne ishrane i nadoknade tečnosti, pišu "Večernje novosti".

Zdravlje 07.12.2015 | 13:00
Crijevna zaraza, a liči na grip

Iako je zahladilo, stomačni virusi koji su harali u prethodnom, toplom periodu i dalje cirkulišu i u stopu prate sada već učestalije respiratorne infekcije. Karakteristika ovih stomačnih problem, takozvanih enterokolitisa, jeste da se javljaju iznenada, iz punog zdravlja, i "obaraju" pacijenta u postelju sa svim simptomima sličnim gripu.

Prema rečima asistenta dr Ratka Tomaševića, gastroenterologa u KBC "Zemun", tegobe traju nekoliko dana:

- Najčešće se javljaju dijareja, od tri do četiri puta na dan, zatim bolovi i grčevi u stomaku, mučnina, povraćanje, visoka temperatura, bolovi u mišićima, dehidratacija. Teži oblici se manifestuju učestalim prolivima, od 10 do 15 puta na dan, niskim pritiskom i dehidratacijom, što zahteva detaljniju analizu kod lekara, a naročito ako se u stolici pojavi krv. Tada se radi analiza koprokulture, kojom se isključuju bakterije poput salmonele ili šigele ili drugih gram-negativnih bakterija, kao mogućih uzroka infekcije.

Uzročnici infekcije digestivnog trakta su najčešće iz porodice enterovirusa, među kojima je ključni rotavirus, mada slične simptome mogu da izazovu i koksaki virusi, ili neki drugi virusi koji ne spadaju u grupu enterovirusa. Zaraza dolazi spolja i preko prljavih ruku, zagađene vode ili hrane ulazi u organizam.

U zavisnosti u kom delu gastrointestinalnog trakta se virus zapati, i simptomi donekle variraju.

- Enterokolitisi zapravo predstavljaju zapaljenje sluzokože tankog i debelog creva, a u svakom doinira dijareja - objašnjava dr Tomašević.

Tako, ako postoji jako povraćanje sa obilnim vodenastim stolicama uz grčevite bolove u trbuhu reč je o akutnom gastroenteritisu, dok, akutni enterokolitis odlikuju retko, kašaste, sluzave stolice uz bolove u stomaku.

Upalni proces želudačno-crevne sluzokože prolazi za najduže od pet do sedam dana. Međutim, za vreme infekcije gubi se znatna količina tečnosti i elektrolita, i to pre svega kalijuma, zbog čega treba odmah početi sa rehidracijom, odnosno nadoknadom izgubljenje tečnosti i elektrolita. Dijareja ne sme da se zaustavlja, jer je u njoj mnogo virusa koji se jedino na taj način mogu eliminisati.

- Terapija se sastoji od uzimanja probiotika da bi se povratio broj dobrih bakterija u crevima, zatim, lagane dijetalne ishrane da bi se rasteretila upalno promenjena i osetljiva sluznica creva, i nadoknade tečnosti, poput bistre supe, da bi se izbegla dehidratacija - napominje dr Tomašević.

Novosti

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

sky

08.12.2015 22:08

Koliko je tacno svijetom se sire svakakve bolesti,bakterije. . .http://vijesti.ba/clanak/288641/svijetom-se-siri-bakterija-od-koje-nema-lijeka

ODGOVORITE
Name

jaaaa

10.12.2015 14:19

Upravo ja imam te simptome, nema dijareje al stomak i to donji razara. Temp je povisena i ko da me je neko dobro o naluppp svaka kost boli. Samo virus ne gleda koje si nacije dere sve

ODGOVORITE