Драстично опао квалитет чоколаде

Сладокусци у Русији ових дана, између осталог, брину и због квалитета омиљених посластица. У првих осам месеци увоз какаоа у Русију опао је за више од половине, иако је повећана производња у кондиторској индустрији, указују подаци. За све то, "криво" је коришћење палминог уља.

Занимљивости 07.12.2015 | 09:30
Драстично опао квалитет чоколаде

Црна или бела чоколада, пуњена или са рижом, без лешника или са житарицама. За сваку од њих - какао, шећер и млеко заједнички су састојци. Ипак, у последње време мајстори за најстарију посластицу све чешће у своје рецепте додају и палмино уље, пише РТС.

"Индустријски произвођачи морају да имају економију обима, како би били профитабилни и како би успели да задовоље све сегменте свог пословања и све више се окрећу масноћама како би успели да опстану на тржишту. Србија има јаку кондиторску индустрију, с обзиром на величину тржишта прати светске трендове. Када је овај тренд у питању, могу да кажем само - на жалост", напомиње директор фабрике "Адоре" чоколада Александар Марић.

Зрно какаоа постаје луксуз јер је све скупље, а приноси су мањи чак и у земљама попут Бразила. Палмино уље, пак, по обиму производње на другом је месту у свету одмах иза сојиног уља.

"Чоколада је заиста скуп производ и онда се прибегава заменама управо производима сличним чоколади - какао крем таблама, крем производима, кремићима и вероватно је то резултат примене палминог уља у тим производима сличним чоколади", сматра Даница Зарић из "Ихис нутриционизам".

На грамажу, истекао рок и лош квалитет слаткиша, потрошачи се често жале, али притужби због недекларисаног састојка попут палминог уља, још није било, објашњавају у Републичкој унији потрошача и додају да љубитељи слаткиша најчешће нису информисани о супститутима који се користе.

"Мислимо да није небезбедно коришћење палминог уља, али је на тај начин одређени квалитет производа доведен у питање и то мора да буде јасно назначено, тако да потрошач има слободно право избора уколико се одлучи на такав производ", каже Денис Перинчић из Републичке уније потрошача.

Перинчића додаје да је правилник о чоколади усклађен са правилником ЕУ, међутим српски правилник о декларисању, означавању и рекламирању баш у делу биљних масти није усклађен са европским, јер у Србији није обавеза да се декларише шта је извор биљне масти.

И док се правилници тумаче, организације покушавају да заштите потрошаче, а нутриционисти полемишу да ли је палмино уље штетно, за чоколаду и било скупљу, било јефтинију увек има купца

Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар