Drastično opao kvalitet čokolade

Sladokusci u Rusiji ovih dana, između ostalog, brinu i zbog kvaliteta omiljenih poslastica. U prvih osam meseci uvoz kakaoa u Rusiju opao je za više od polovine, iako je povećana proizvodnja u konditorskoj industriji, ukazuju podaci. Za sve to, "krivo" je korišćenje palminog ulja.

Zanimljivosti 07.12.2015 | 09:30
Drastično opao kvalitet čokolade

Crna ili bela čokolada, punjena ili sa rižom, bez lešnika ili sa žitaricama. Za svaku od njih - kakao, šećer i mleko zajednički su sastojci. Ipak, u poslednje vreme majstori za najstariju poslasticu sve češće u svoje recepte dodaju i palmino ulje, piše RTS.

"Industrijski proizvođači moraju da imaju ekonomiju obima, kako bi bili profitabilni i kako bi uspeli da zadovolje sve segmente svog poslovanja i sve više se okreću masnoćama kako bi uspeli da opstanu na tržištu. Srbija ima jaku konditorsku industriju, s obzirom na veličinu tržišta prati svetske trendove. Kada je ovaj trend u pitanju, mogu da kažem samo - na žalost", napominje direktor fabrike "Adore" čokolada Aleksandar Marić.

Zrno kakaoa postaje luksuz jer je sve skuplje, a prinosi su manji čak i u zemljama poput Brazila. Palmino ulje, pak, po obimu proizvodnje na drugom je mestu u svetu odmah iza sojinog ulja.

"Čokolada je zaista skup proizvod i onda se pribegava zamenama upravo proizvodima sličnim čokoladi - kakao krem tablama, krem proizvodima, kremićima i verovatno je to rezultat primene palminog ulja u tim proizvodima sličnim čokoladi", smatra Danica Zarić iz "Ihis nutricionizam".

Na gramažu, istekao rok i loš kvalitet slatkiša, potrošači se često žale, ali pritužbi zbog nedeklarisanog sastojka poput palminog ulja, još nije bilo, objašnjavaju u Republičkoj uniji potrošača i dodaju da ljubitelji slatkiša najčešće nisu informisani o supstitutima koji se koriste.

"Mislimo da nije nebezbedno korišćenje palminog ulja, ali je na taj način određeni kvalitet proizvoda doveden u pitanje i to mora da bude jasno naznačeno, tako da potrošač ima slobodno pravo izbora ukoliko se odluči na takav proizvod", kaže Denis Perinčić iz Republičke unije potrošača.

Perinčića dodaje da je pravilnik o čokoladi usklađen sa pravilnikom EU, međutim srpski pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranju baš u delu biljnih masti nije usklađen sa evropskim, jer u Srbiji nije obaveza da se deklariše šta je izvor biljne masti.

I dok se pravilnici tumače, organizacije pokušavaju da zaštite potrošače, a nutricionisti polemišu da li je palmino ulje štetno, za čokoladu i bilo skuplju, bilo jeftiniju uvek ima kupca

Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar