БиХ на самом врху по незапослености младих

Босна и Херцеговина је престигла 47 земаља свијета, али наравно не по добром. Спада у топ три земље по незапослености младих, са стопом од чак 60 одсто. Гора од Босне и Херцеговине је само Грчка. Изгледа да су нам Грци узор по много чему, с обзиром на упозорења економиста да нам ускоро слиједи економски крах.

Босна и Херцеговина 06.12.2015 | 18:11
БиХ на самом врху по незапослености младих

Босна и Херцеговина попела се на сами врх љествице по незапослености младих. Или боље речено, спала на само дно са процентуалном незапосленошћу од чак 60, 2 одсто. Спада у топ три земље са највише незапослених младих људи, од укупно 47 земаља које је анализирао Бизнис Инсајдер. Прва на списку је Шпанија, а од нас је гора само Грчка. Управо због тога цвјета експлоатација младе радне снаге.

Приватни сектор у БиХ нуди веома мале плате уз веома лоше услове рада, док су радници подложни експлоатацији. Због велике потражње за послом, послодавци су у могућности да константно уцјењују раднике давањем отказа, пише Бусинесс Инсидер.

А на Завод за пошљавање грађани само пристижу. Тренутни број радно способних грађана на бироу премашује цифру од 150 хиљада.

Ипак, с обзиром на то да је Република Српска економски бољи и стабилнији ентитет Босне и Херцеговине, како то каже предсједник Милорад Додик, за нас та стопа незапослености не важи. Можда и важи, али не зато што нема посла, јасан је Додик.

БН ТВ

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Кривци

06.12.2015 17:28

ОХР, домаћи и страни политичари-тајкуни-банкари су имали власт у БиХ задњих 20 година, ово је све њихово дјело.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цезар

06.12.2015 17:58

Само револуција може помоћи. И након ње ће се тешко живјети али бар да се ријешимо све те багре.

Name

такоје

06.12.2015 19:00

заборавио си реци микро кредитне организације то су пљацкароси

Name

Илија Граовац

06.12.2015 19:25

Дје глупи Микић да видим како србује на овом наслову

Name

стета

06.12.2015 17:31

Јесмо баксузи,ни у овоме нисмо први!

ОДГОВОРИТЕ
Name

додик

06.12.2015 17:39

Мој син је запослен, а ја сам милијардер. О цему ви то писете. Овдје се у Босни добро зиви питајте мог јарана Бакира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Закон

06.12.2015 18:32

Ко је крив у цитавој БиХ? Нису политицари, њима је добро, не буне се само политицки кукају али не и економски. Јадан народ зао ми је свих доле. На вријеме сам изасао прије 10 година. Зао ми јесте, али и драго сто нисам ту у неимастини....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Потез

07.12.2015 06:17

Нема ти ста бити зао, испао си паметнији од 95% људи овдје и направио си прави потез, ако не за себе, онда за своју дјецу сигурно.

Name

Лаз

06.12.2015 18:40

На самом смо врху, нисмо при врху.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко Аустрија

06.12.2015 19:14

Знате како младе ово интересује, све цитају и цуде се. Младом цовјеку у Босни и Херцеговини је битно да тата подигне кредити и купи ауто,купи телефон да дзепарац а дјете несмије да ради јер сви казу да нема посла па су се сви са тим и помирили. Него ником од те исте дјеце непада на памет да уци језик и бори се свим снагама да иде у свијет трбухом за крухом. Јер на западу нема тате нема пара и нема кафана и ростиља мора се зарадити за готиву. У насој домовини је сада тренутно у моди само ко це гога преварити и ко сто висе бити у кафани, а о послу и незапослености многи се питају ста је то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија Граовац

06.12.2015 20:52

Маркане свака златна

Name

мркаљ.

06.12.2015 21:32

@Марко...била је једна анкета медју младима у БиХ, би ли исли на запад да раде ,од пет анкетираних цетири су се изјаснили да би исли. Ал под увјетом да иду родитељи с'њима,да их тамо запосле, да би им давали мјесецни дјепарац и све сто су татини синови науцили код њих,спавају дуго устају око подне,једни зиве ноцни зивот, други по цео дан играју игрице на компјутеру,е казу тако би исли на запад пази "да раде"...!

Name

Освит

06.12.2015 19:18

Колико је катастрофална ситуација са запосљавањем у БиХ види се по подацима наведеним у Инсидеру.Медутим запрепасцује однос цјелокупног друства,наравно на целу са дрзавом ка овом проблему.Нико у овој земљи нема на листи својих приоритета нема запосљавање нити постоји стратегија за рјесавање овог проблема.Имајуци у виду криминал и корупцију која је правило понасања у овој земљи инвестиција не мозе ни бити а самим тим ни нових радних мјеста.Посматрајуци посљедње догадаје на политицкој сцени стице се утисак да политицке елите и клановске мафијаске структуре које владају овом дрзавом нити разумију нити зеле да сагледају реалне проблеме и да их рјесавају.Док је кредита и дознака насих радника из вана избор младих је једино трбухом за крухом у иностранство сто даље од овог слуденог друства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мастер

06.12.2015 19:51

Није тацно да је од нас гора Грцка. БиХ је најгора у свијету. Када би отпустили све који су политицким путевима (корупцијом и непотизмом) запослени мимо сваке реалне потребе, онда би било јасно да смо гори и од Грцке. Народа ми није нимало зао, јер народ сто је трзио то је и добио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

06.12.2015 22:09

Наопако насадјени народ има управо оно што заслужује. Оваквих кретена нема нигдје на бијелом свијету, ни под разно.

Name

гастарбеитер

07.12.2015 04:54

како мени објаснити да један "Масинобравар" не зна наострити сјекиру а "Електрицар" не зна поставити ( сви струцњаци из моје породице) ста це они у некој фирми и ста це они на заводу за запосљавање. Народ казе само да несто заврси, па це мо га негдје утурити.

Name

Гост

07.12.2015 03:56

Хало Господо да је то тако мозе свако да види. Насе сколство је пропало и све сто се не уради како треба то се освети. Јадни смо ми са насим дипломама то не вриједи оног папира. Погледај те нас интернет наступе то је залост са упоредбом са фирмама и установама из Њемацке. Нити Власници данасњих фирми несто знају нити запослени у њима, ми нити имамо навика нити знања, а то се види и по "Мајсторима" сто тврде да су и морас се свадјати да несто ураде. Кад ја то упоредим са мојим боравком у Сиеменсу висе од 40 година морали би јаукати на глас, али ми све знамо поуку не требамо од никога тјерамо моду алкохол табак, а никакве навике немамо па са срецом. Грци исти као и ми зато сто исто ниста не знају ако не успију заврсити сколе у земљи онда је ту Србија и све се мозе купити. Ста це нама звање "ДОКТОР НАУКА" кад он одбрани једну тему а не цјеле науке, онда би требало послије цетвртог разреда подјелити дипломе Др. АЗБУКЕ итд, а гдје производ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

гост

07.12.2015 04:45

Хало господо да је то тако мозе свако да види. Насе сколство је пропало и све сто се не уради како треба то се освети. Јадни смо ми са насим дипломама то не вриједи оног папира. погледај те нас интернет наступе то је залост са упоредбом са фирмама и установама из Њемацке. Нити власници данасјњих фирми несто знају нити запослени у њима, ми нити имамо навика нити знања а то се види и по "Мајсторима" сто тврде да су... И морас се свадјати да несто ураде. Кад ја то упоредим са мојим боравком у Сиеменсу висе од 40 година морали би јаукати на глас, али ми све знамо поуку не требамо од никога тјерамо моду алкохол табак, а никакве навике немамо. Мени су Нијемци рекли ако погресис морас бити сигуран да ти нико неце помоци и да морам своју дјецу тако да одгојим ако несто лосе ураде да их срце боли.

ОДГОВОРИТЕ