BiH na samom vrhu po nezaposlenosti mladih

Bosna i Hercegovina je prestigla 47 zemalja svijeta, ali naravno ne po dobrom. Spada u top tri zemlje po nezaposlenosti mladih, sa stopom od čak 60 odsto. Gora od Bosne i Hercegovine je samo Grčka. Izgleda da su nam Grci uzor po mnogo čemu, s obzirom na upozorenja ekonomista da nam uskoro slijedi ekonomski krah.

Bosna i Hercegovina 06.12.2015 | 18:11
BiH na samom vrhu po nezaposlenosti mladih

Bosna i Hercegovina popela se na sami vrh ljestvice po nezaposlenosti mladih. Ili bolje rečeno, spala na samo dno sa procentualnom nezaposlenošću od čak 60, 2 odsto. Spada u top tri zemlje sa najviše nezaposlenih mladih ljudi, od ukupno 47 zemalja koje je analizirao Biznis Insajder. Prva na spisku je Španija, a od nas je gora samo Grčka. Upravo zbog toga cvjeta eksploatacija mlade radne snage.

Privatni sektor u BiH nudi veoma male plate uz veoma loše uslove rada, dok su radnici podložni eksploataciji. Zbog velike potražnje za poslom, poslodavci su u mogućnosti da konstantno ucjenjuju radnike davanjem otkaza, piše Business Insider.

A na Zavod za pošljavanje građani samo pristižu. Trenutni broj radno sposobnih građana na birou premašuje cifru od 150 hiljada.

Ipak, s obzirom na to da je Republika Srpska ekonomski bolji i stabilniji entitet Bosne i Hercegovine, kako to kaže predsjednik Milorad Dodik, za nas ta stopa nezaposlenosti ne važi. Možda i važi, ali ne zato što nema posla, jasan je Dodik.

BN TV

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Krivci

06.12.2015 17:28

OHR, domaći i strani političari-tajkuni-bankari su imali vlast u BiH zadnjih 20 godina, ovo je sve njihovo djelo.

ODGOVORITE
Name

Cezar

06.12.2015 17:58

Samo revolucija može pomoći. I nakon nje će se teško živjeti ali bar da se riješimo sve te bagre.

Name

takoje

06.12.2015 19:00

zaboravio si reci mikro kreditne organizacije to su pljackarosi

Name

Ilija Graovac

06.12.2015 19:25

Dje glupi Mikić da vidim kako srbuje na ovom naslovu

Name

steta

06.12.2015 17:31

Jesmo baksuzi,ni u ovome nismo prvi!

ODGOVORITE
Name

dodik

06.12.2015 17:39

Moj sin je zaposlen, a ja sam milijarder. O cemu vi to pisete. Ovdje se u Bosni dobro zivi pitajte mog jarana Bakira.

ODGOVORITE
Name

Zakon

06.12.2015 18:32

Ko je kriv u citavoj BiH? Nisu politicari, njima je dobro, ne bune se samo politicki kukaju ali ne i ekonomski. Jadan narod zao mi je svih dole. Na vrijeme sam izasao prije 10 godina. Zao mi jeste, ali i drago sto nisam tu u neimastini....

ODGOVORITE
Name

Potez

07.12.2015 06:17

Nema ti sta biti zao, ispao si pametniji od 95% ljudi ovdje i napravio si pravi potez, ako ne za sebe, onda za svoju djecu sigurno.

Name

Laz

06.12.2015 18:40

Na samom smo vrhu, nismo pri vrhu.

ODGOVORITE
Name

Marko Austrija

06.12.2015 19:14

Znate kako mlade ovo interesuje, sve citaju i cude se. Mladom covjeku u Bosni i Hercegovini je bitno da tata podigne krediti i kupi auto,kupi telefon da dzeparac a djete nesmije da radi jer svi kazu da nema posla pa su se svi sa tim i pomirili. Nego nikom od te iste djece nepada na pamet da uci jezik i bori se svim snagama da ide u svijet trbuhom za kruhom. Jer na zapadu nema tate nema para i nema kafana i rostilja mora se zaraditi za gotivu. U nasoj domovini je sada trenutno u modi samo ko ce goga prevariti i ko sto vise biti u kafani, a o poslu i nezaposlenosti mnogi se pitaju sta je to.

ODGOVORITE
Name

Ilija Graovac

06.12.2015 20:52

Markane svaka zlatna

Name

mrkalj.

06.12.2015 21:32

@Marko...bila je jedna anketa medju mladima u BiH, bi li isli na zapad da rade ,od pet anketiranih cetiri su se izjasnili da bi isli. Al pod uvjetom da idu roditelji s'njima,da ih tamo zaposle, da bi im davali mjesecni djeparac i sve sto su tatini sinovi naucili kod njih,spavaju dugo ustaju oko podne,jedni zive nocni zivot, drugi po ceo dan igraju igrice na kompjuteru,e kazu tako bi isli na zapad pazi "da rade"...!

Name

Osvit

06.12.2015 19:18

Koliko je katastrofalna situacija sa zaposljavanjem u BiH vidi se po podacima navedenim u Insideru.Medutim zaprepascuje odnos cjelokupnog drustva,naravno na celu sa drzavom ka ovom problemu.Niko u ovoj zemlji nema na listi svojih prioriteta nema zaposljavanje niti postoji strategija za rjesavanje ovog problema.Imajuci u vidu kriminal i korupciju koja je pravilo ponasanja u ovoj zemlji investicija ne moze ni biti a samim tim ni novih radnih mjesta.Posmatrajuci posljednje dogadaje na politickoj sceni stice se utisak da politicke elite i klanovske mafijaske strukture koje vladaju ovom drzavom niti razumiju niti zele da sagledaju realne probleme i da ih rjesavaju.Dok je kredita i doznaka nasih radnika iz vana izbor mladih je jedino trbuhom za kruhom u inostranstvo sto dalje od ovog sludenog drustva.

ODGOVORITE
Name

Master

06.12.2015 19:51

Nije tacno da je od nas gora Grcka. BiH je najgora u svijetu. Kada bi otpustili sve koji su politickim putevima (korupcijom i nepotizmom) zaposleni mimo svake realne potrebe, onda bi bilo jasno da smo gori i od Grcke. Naroda mi nije nimalo zao, jer narod sto je trzio to je i dobio.

ODGOVORITE
Name

#

06.12.2015 22:09

Naopako nasadjeni narod ima upravo ono što zaslužuje. Ovakvih kretena nema nigdje na bijelom svijetu, ni pod razno.

Name

gastarbeiter

07.12.2015 04:54

kako meni objasniti da jedan "Masinobravar" ne zna naostriti sjekiru a "Elektricar" ne zna postaviti ( svi strucnjaci iz moje porodice) sta ce oni u nekoj firmi i sta ce oni na zavodu za zaposljavanje. Narod kaze samo da nesto zavrsi, pa ce mo ga negdje uturiti.

Name

Gost

07.12.2015 03:56

Halo Gospodo da je to tako moze svako da vidi. Nase skolstvo je propalo i sve sto se ne uradi kako treba to se osveti. Jadni smo mi sa nasim diplomama to ne vrijedi onog papira. Pogledaj te nas internet nastupe to je zalost sa uporedbom sa firmama i ustanovama iz Njemacke. Niti Vlasnici danasnjih firmi nesto znaju niti zaposleni u njima, mi niti imamo navika niti znanja, a to se vidi i po "Majstorima" sto tvrde da su i moras se svadjati da nesto urade. Kad ja to uporedim sa mojim boravkom u Siemensu vise od 40 godina morali bi jaukati na glas, ali mi sve znamo pouku ne trebamo od nikoga tjeramo modu alkohol tabak, a nikakve navike nemamo pa sa srecom. Grci isti kao i mi zato sto isto nista ne znaju ako ne uspiju zavrsiti skole u zemlji onda je tu Srbija i sve se moze kupiti. Sta ce nama zvanje "DOKTOR NAUKA" kad on odbrani jednu temu a ne cjele nauke, onda bi trebalo poslije cetvrtog razreda podjeliti diplome Dr. AZBUKE itd, a gdje proizvod?

ODGOVORITE
Name

gost

07.12.2015 04:45

Halo gospodo da je to tako moze svako da vidi. Nase skolstvo je propalo i sve sto se ne uradi kako treba to se osveti. Jadni smo mi sa nasim diplomama to ne vrijedi onog papira. pogledaj te nas internet nastupe to je zalost sa uporedbom sa firmama i ustanovama iz Njemacke. Niti vlasnici danasjnjih firmi nesto znaju niti zaposleni u njima, mi niti imamo navika niti znanja a to se vidi i po "Majstorima" sto tvrde da su... I moras se svadjati da nesto urade. Kad ja to uporedim sa mojim boravkom u Siemensu vise od 40 godina morali bi jaukati na glas, ali mi sve znamo pouku ne trebamo od nikoga tjeramo modu alkohol tabak, a nikakve navike nemamo. Meni su Nijemci rekli ako pogresis moras biti siguran da ti niko nece pomoci i da moram svoju djecu tako da odgojim ako nesto lose urade da ih srce boli.

ODGOVORITE