Русија и Америка се боре за Балкан

Позив Црној Гори у НАТО показао је да су Сједињене Државе кренуле у офанзиву у борби против Русије за утицај на Балканском полуострву, пише лист "Политико".

Свијет 06.12.2015 | 17:00
Русија и Америка се боре за Балкан

У среду 2. децембра, шефови дипломатија земаља–чланица НАТО–а позвали су Црну Гору да почне преговоре о ступању у Алијансу, подсец́а "Политико".

Осим тога, високопостављени чиновници америчке владе и лидери војне Алијансе посетили су Београд и Загреб у оквиру обнављања покушаја да се балкански регион укључи у орбиту утицаја Запада.

"Клима међусобних односа са балканским државама постаје све пријатнија за САД, регион је посебно важан у позадини великих кретања на међународној арени… Разлике излазе на видело у земљама, где се интереси Москве и Вашингтона поклапају, на пример у Србији и Црној Гори", сматра војни аналитичар Игор Табак.

Фигуранти последњег проширења Алијансе су били Хрватска и Албанија, које су позване у НАТО 2008. године, додаје лист.

"НАТО полако запоседа Балканско полуострво", сматра бивши амбасадор Италије у Алијанси Стефано Стефанини који је учествовао у преговорима о проширењу 2008. године.

"Само погледајте величину Балканског полуострва - сваки пут када се фигуре покрец́у, не важно велике или мале, мења се равнотежа", сматра Стефанини.

Балканска кампања НАТО-а дотиче не само Црну Гору, додаје лист.

Шеф дипломатије САД Џон Кери разговарао је са Александром Вучиц́ем, а две недеље пре тога у Београду је био и генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг.

Он је говорио о "новом почетку" односа са Србијом коју су Вашингтон и савезници бомбардовали 1999. године током 78 дана.

НАТО бомбардовање оставило је горак траг у сец́ању Србије и сада Београд покушава да нађе равнотежу између Запада и Истока - он жели да постане члан ЕУ, чувајуц́и при томе своју војну неутралност.

Уравнотежена спољња политика Србије види се кроз званичне посете премијера земље Александра Вучиц́а - он је ове године два пута био у САД и одмах након друге посете Вашингтону отишао је у Москву на састанак са руским председником Владимиром Путином, наводи "Политико".

Осим тога, прошле године Путин је био почасни гост велике војне параде у Београду.

У исто време, чланство у НАТО-у остаје далека перспектива за земље Западног Балкана - Алијанса није одлучила да ли да позове државе, оптерец́ене нерешеним територијалним питањима, примец́ује лист.

Босна и Херцеговина као и пре покушава да реши унутрашње несугласице у оквиру сложног политичког система, заснованог на етничким принципима, створеног Дејтонском споразумом 1995. године. У поље интереса НАТО-а улази и Косово, које не признају Москва и Београд, као и Македонија која има нерешена питања са Грчком која је вец́ чланица Алијансе.

Други важан аспект балканског проширења НАТО-а је диверсификација испорука енергетских ресурса у Европу, што Вашингтон сматра стратешким интересом сопствене безбедности.

На смањење зависности ЕУ од руског гаса позива Хрватска - на острву Крку планирана је изградња терминала за течни природни гас који ц́е бити повезан са гасним коридором од Азербејџана до севера Европе преко Турске, Грчке, Албаније, Црне Горе и Хрватске. Тај пројекат је познат као Трансјадрански гасовод.

Извор: Спутњик

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Неђо.6.Децембар.2015

06.12.2015 16:35

Србија ако уђе у НАТО,ја мислим веће срамоте неће бити,78 дана та фашистичка организација је лупала српске школе,вртиће,возове,мостове,војнике,колико касетних бомби су посејали по Србији,осиромашеног уранијума набацали.Зар има образа,Кери да дође у Београд.Морате знати да је,НАТО АЛИЈАНСА мртва исто као ЕУ.Црна Гора треба од срамоте да се погрезне у земљу да више не постоји.Ђукановић је довео државу до просијачког штапа,сада ће имати туристе НАТО војнике.Ђукановић је издајник да нема таквог човека у свету,он гледа интерес свој, није битно како ће народу бити.Морамо задржати неутралност и сарађивати са Русијом,Кином и Идијом.Србија нека дозволи Русији једну базу у Србији имаћемо заувек мир.НАТО је оно што је био Хитлер,разлика је једино што је Хитлер ударио са ратом на све фронтове а, НАТО државу по државу растура. НАТО је гори од Хитлера. Не у НАТО,паразитска алијанса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Типично

06.12.2015 20:23

Ништа изненађујуће у српским главама, сви су зло осим "браће" Руса... Чиме је Србија под Милошевићем бомбардовала Словенију, Хрватску, Босну, Косово??? Бананама, цвијећем??? Колико су се били посилили, колико су зла нанијели свима у окружењу, заслужили су Атомску! Сада могу да пријете својим женама иза затворених врата, могу их Руси бранити само преко телефона... У тоталном су окружењу НАТО, у тору! Ничија није до зоре, нити ће...

Name

МИХАИЛО МИКИЋ

06.12.2015 23:20

ТИПИЧНО СРБско незнање или злонамерно подметање од стране непријатеља Бога и СРБства. ЈНА није никада бомбардовала словеначке или хрватске градове али јесу хрватски пилоти грешком бомбардовали СРБска села. СРБИ ДУ ЗАИСТА ЛУД НАРОД КАД НЕ УМИЈУ СВОЈИМ НЕПРИЈАТЕЉИМА НИ ДА ОДГОБОРЕ НА ЊИХОВЕ ЗЛОНСМЈЕРНЕ ЛАЖИ И ПОДМЕТАЊА!

Name

Бранко

07.12.2015 01:27

Де престните висе са том Славенофилском митоманијом и Руском пропагандом

Name

xx

06.12.2015 16:47

С ким це ратоват кад буду сви усли у НАТО, а на Русију не смију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

07.12.2015 02:10

А што не би смијели? Атомско оружије није више никаква гаранција. Ту нема шупљих пријетњи,ил је бацаш ил се не бусаш у прса зато што је имаш. Има њих 20 000 на планети, довољно.

Name

АБЦ

06.12.2015 17:06

АКО БУДЕ ИОЛЕ ПАМЕТИ САД НЕМА СТА ДА ТРАЗИ НА БАЛКАНУ ИЗУЗЕВ КОД КРИМИНАЛАЦА АКО СЕ СЕТИМО 90тих и1999те.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

06.12.2015 17:11

Нису добри ни једни ни други али када бих морао да бирам увијек бирам запад, а не исток

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

06.12.2015 17:54

АМЕРИКА ЈЕ НАЈВЕЋЕ ЗЛО ЧОВЈЕЧАНСТВА. СА ЊИМА ПОСЛИЈЕ СРАМНОГ БОМБАРДОВАЊА И СТРАДАЊА НЕВИНИХ ЦИВИЛА СЕ НЕ ИДЕ НИ У ЦРКВУ. ШТО ДАЉЕ ОД ТЕ БАГРЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Види

06.12.2015 22:37

Ста само раде њемацкој врацају аута и саљу толике избеглице само дабих је бацили на колена. Мрзе цитаву Европу Лосе се писе цитавој Европи?

Name

Размишљање

06.12.2015 23:00

ДОБРА ИДЕЈА ДАТИ РУСИМА БАЗУ У СРБИЈИ. АКО СЕ ВЕЋ ТРЕБА ПРИКЛОНИТИ ИЛИ ОДРЕДИТИ ЗА НЕКОГ ВЕЋЕГ И ЈАЧЕГ ОД СЕБЕ. ОНДА, НЕКА ТО БУДЕ НЕКО КО ЈЕ СРОДАН - РУСИ. СЛОВЕНИ, ПРАВОСЛАВНИ. НИЈЕ НАС РУС УНИШТАВАО И БОМБАРДОВАО - ДОВОЉНО ЗА РАЗУМНУ ОДЛУКУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

"ВАШ" РУС?

07.12.2015 01:14

Какву базу црни Милутине, чега??? Једино могу отворити фарму пилића, и офарбати их у зелену војничку боју... Куда да прелијећу и слијећу у "базу"? Преко НАТО контролисаног неба? Јесил' ти човјече икада у школу завирио? Гдје растете тако неписмени, ко ти прикључи интернет у тој твојој пећини!? Прочитај колико су жена у Србији Руси силовали, када су на крају Другог свјетског рата ушли у Београд, ОБРАЗУЈ СЕ МАЛО, ЦИЈЕЛА ПЛАНЕТА НАМ СЕ ЗБОГ ТАКВИХ "СТРУЧЊАКА" СМИЈЕ!!!

Name

ВРС РВИ

07.12.2015 01:58

Ре Типично: Појма ти немаш о животу и не радуј се унапријед. Није вас Слобо бомбардовао него ми јер сте заједно са НАТОМ хтјели да уништите српски народ не само у БиХ него свугдје. На жалост успјели сте у Хрватској и на Косову. У ЦГ још ништа није готово тек ће да се закува. Што се тиче мјеста гдје се налазимо, јеси ли се можда питао гдје се налази Сирија. Велико је питање докле ће Бугарска трпити пљачку запада а ни Грци нису баш одушевљени. Не прави ражањ док је зец у шуми а што се тиче атомске бомбе никада је неће имати будала као ти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦАР ЛАЗАР

07.12.2015 02:04

Сви сте ви руске будале.Само кмеците и дивите се Русима а ето са њима скупа све биједнији и јаднији!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младен

07.12.2015 07:28

Ето доказ да смо најјаци на Балкану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

07.12.2015 07:29

Бице вам опет као 1999.Године

ОДГОВОРИТЕ