Rusija i Amerika se bore za Balkan

Poziv Crnoj Gori u NATO pokazao je da su Sjedinjene Države krenule u ofanzivu u borbi protiv Rusije za uticaj na Balkanskom poluostrvu, piše list "Politiko".

Svijet 06.12.2015 | 17:00
Rusija i Amerika se bore za Balkan

U sredu 2. decembra, šefovi diplomatija zemalja–članica NATO–a pozvali su Crnu Goru da počne pregovore o stupanju u Alijansu, podseća "Politiko".

Osim toga, visokopostavljeni činovnici američke vlade i lideri vojne Alijanse posetili su Beograd i Zagreb u okviru obnavljanja pokušaja da se balkanski region uključi u orbitu uticaja Zapada.

"Klima međusobnih odnosa sa balkanskim državama postaje sve prijatnija za SAD, region je posebno važan u pozadini velikih kretanja na međunarodnoj areni… Razlike izlaze na videlo u zemljama, gde se interesi Moskve i Vašingtona poklapaju, na primer u Srbiji i Crnoj Gori", smatra vojni analitičar Igor Tabak.

Figuranti poslednjeg proširenja Alijanse su bili Hrvatska i Albanija, koje su pozvane u NATO 2008. godine, dodaje list.

"NATO polako zaposeda Balkansko poluostrvo", smatra bivši ambasador Italije u Alijansi Stefano Stefanini koji je učestvovao u pregovorima o proširenju 2008. godine.

"Samo pogledajte veličinu Balkanskog poluostrva - svaki put kada se figure pokreću, ne važno velike ili male, menja se ravnoteža", smatra Stefanini.

Balkanska kampanja NATO-a dotiče ne samo Crnu Goru, dodaje list.

Šef diplomatije SAD Džon Keri razgovarao je sa Aleksandrom Vučićem, a dve nedelje pre toga u Beogradu je bio i generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

On je govorio o "novom početku" odnosa sa Srbijom koju su Vašington i saveznici bombardovali 1999. godine tokom 78 dana.

NATO bombardovanje ostavilo je gorak trag u sećanju Srbije i sada Beograd pokušava da nađe ravnotežu između Zapada i Istoka - on želi da postane član EU, čuvajući pri tome svoju vojnu neutralnost.

Uravnotežena spoljnja politika Srbije vidi se kroz zvanične posete premijera zemlje Aleksandra Vučića - on je ove godine dva puta bio u SAD i odmah nakon druge posete Vašingtonu otišao je u Moskvu na sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, navodi "Politiko".

Osim toga, prošle godine Putin je bio počasni gost velike vojne parade u Beogradu.

U isto vreme, članstvo u NATO-u ostaje daleka perspektiva za zemlje Zapadnog Balkana - Alijansa nije odlučila da li da pozove države, opterećene nerešenim teritorijalnim pitanjima, primećuje list.

Bosna i Hercegovina kao i pre pokušava da reši unutrašnje nesuglasice u okviru složnog političkog sistema, zasnovanog na etničkim principima, stvorenog Dejtonskom sporazumom 1995. godine. U polje interesa NATO-a ulazi i Kosovo, koje ne priznaju Moskva i Beograd, kao i Makedonija koja ima nerešena pitanja sa Grčkom koja je već članica Alijanse.

Drugi važan aspekt balkanskog proširenja NATO-a je diversifikacija isporuka energetskih resursa u Evropu, što Vašington smatra strateškim interesom sopstvene bezbednosti.

Na smanjenje zavisnosti EU od ruskog gasa poziva Hrvatska - na ostrvu Krku planirana je izgradnja terminala za tečni prirodni gas koji će biti povezan sa gasnim koridorom od Azerbejdžana do severa Evrope preko Turske, Grčke, Albanije, Crne Gore i Hrvatske. Taj projekat je poznat kao Transjadranski gasovod.

Izvor: Sputnjik

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Neđo.6.Decembar.2015

06.12.2015 16:35

Srbija ako uđe u NATO,ja mislim veće sramote neće biti,78 dana ta fašistička organizacija je lupala srpske škole,vrtiće,vozove,mostove,vojnike,koliko kasetnih bombi su posejali po Srbiji,osiromašenog uranijuma nabacali.Zar ima obraza,Keri da dođe u Beograd.Morate znati da je,NATO ALIJANSA mrtva isto kao EU.Crna Gora treba od sramote da se pogrezne u zemlju da više ne postoji.Đukanović je doveo državu do prosijačkog štapa,sada će imati turiste NATO vojnike.Đukanović je izdajnik da nema takvog čoveka u svetu,on gleda interes svoj, nije bitno kako će narodu biti.Moramo zadržati neutralnost i sarađivati sa Rusijom,Kinom i Idijom.Srbija neka dozvoli Rusiji jednu bazu u Srbiji imaćemo zauvek mir.NATO je ono što je bio Hitler,razlika je jedino što je Hitler udario sa ratom na sve frontove a, NATO državu po državu rastura. NATO je gori od Hitlera. Ne u NATO,parazitska alijansa.

ODGOVORITE
Name

Tipično

06.12.2015 20:23

Ništa iznenađujuće u srpskim glavama, svi su zlo osim "braće" Rusa... Čime je Srbija pod Miloševićem bombardovala Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu, Kosovo??? Bananama, cvijećem??? Koliko su se bili posilili, koliko su zla nanijeli svima u okruženju, zaslužili su Atomsku! Sada mogu da prijete svojim ženama iza zatvorenih vrata, mogu ih Rusi braniti samo preko telefona... U totalnom su okruženju NATO, u toru! Ničija nije do zore, niti će...

Name

МИХАИЛО МИКИЋ

06.12.2015 23:20

ТИПИЧНО СРБско незнање или злонамерно подметање од стране непријатеља Бога и СРБства. ЈНА није никада бомбардовала словеначке или хрватске градове али јесу хрватски пилоти грешком бомбардовали СРБска села. СРБИ ДУ ЗАИСТА ЛУД НАРОД КАД НЕ УМИЈУ СВОЈИМ НЕПРИЈАТЕЉИМА НИ ДА ОДГОBОРЕ НА ЊИХОВЕ ЗЛОНСМЈЕРНЕ ЛАЖИ И ПОДМЕТАЊА!

Name

Branko

07.12.2015 01:27

De prestnite vise sa tom Slavenofilskom mitomanijom i Ruskom propagandom

Name

xx

06.12.2015 16:47

S kim ce ratovat kad budu svi usli u NATO, a na Rusiju ne smiju.

ODGOVORITE
Name

Zero

07.12.2015 02:10

A što ne bi smijeli? Atomsko oružije nije više nikakva garancija. Tu nema šupljih prijetnji,il je bacaš il se ne busaš u prsa zato što je imaš. Ima njih 20 000 na planeti, dovoljno.

Name

ABC

06.12.2015 17:06

AKO BUDE IOLE PAMETI SAD NEMA STA DA TRAZI NA BALKANU IZUZEV KOD KRIMINALACA AKO SE SETIMO 90tih i1999te.

ODGOVORITE
Name

Geography

06.12.2015 17:11

Nisu dobri ni jedni ni drugi ali kada bih morao da biram uvijek biram zapad, a ne istok

ODGOVORITE
Name

xy

06.12.2015 17:54

AMERIKA JE NAJVEĆE ZLO ČOVJEČANSTVA. SA NJIMA POSLIJE SRAMNOG BOMBARDOVANJA I STRADANJA NEVINIH CIVILA SE NE IDE NI U CRKVU. ŠTO DALJE OD TE BAGRE.

ODGOVORITE
Name

Vidi

06.12.2015 22:37

Sta samo rade njemackoj vracaju auta i salju tolike izbeglice samo dabih je bacili na kolena. Mrze citavu Evropu Lose se pise citavoj Evropi?

Name

Razmišljanje

06.12.2015 23:00

DOBRA IDEJA DATI RUSIMA BAZU U SRBIJI. AKO SE VEĆ TREBA PRIKLONITI ILI ODREDITI ZA NEKOG VEĆEG I JAČEG OD SEBE. ONDA, NEKA TO BUDE NEKO KO JE SRODAN - RUSI. SLOVENI, PRAVOSLAVNI. NIJE NAS RUS UNIŠTAVAO I BOMBARDOVAO - DOVOLJNO ZA RAZUMNU ODLUKU.

ODGOVORITE
Name

"VAŠ" RUS?

07.12.2015 01:14

Kakvu bazu crni Milutine, čega??? Jedino mogu otvoriti farmu pilića, i ofarbati ih u zelenu vojničku boju... Kuda da prelijeću i slijeću u "bazu"? Preko NATO kontrolisanog neba? Jesil' ti čovječe ikada u školu zavirio? Gdje rastete tako nepismeni, ko ti priključi internet u toj tvojoj pećini!? Pročitaj koliko su žena u Srbiji Rusi silovali, kada su na kraju Drugog svjetskog rata ušli u Beograd, OBRAZUJ SE MALO, CIJELA PLANETA NAM SE ZBOG TAKVIH "STRUČNJAKA" SMIJE!!!

Name

VRS RVI

07.12.2015 01:58

Re Tipično: Pojma ti nemaš o životu i ne raduj se unaprijed. Nije vas Slobo bombardovao nego mi jer ste zajedno sa NATOM htjeli da uništite srpski narod ne samo u BiH nego svugdje. Na žalost uspjeli ste u Hrvatskoj i na Kosovu. U CG još ništa nije gotovo tek će da se zakuva. Što se tiče mjesta gdje se nalazimo, jesi li se možda pitao gdje se nalazi Sirija. Veliko je pitanje dokle će Bugarska trpiti pljačku zapada a ni Grci nisu baš oduševljeni. Ne pravi ražanj dok je zec u šumi a što se tiče atomske bombe nikada je neće imati budala kao ti.

ODGOVORITE
Name

CAR LAZAR

07.12.2015 02:04

Svi ste vi ruske budale.Samo kmecite i divite se Rusima a eto sa njima skupa sve bijedniji i jadniji!!!

ODGOVORITE
Name

Mladen

07.12.2015 07:28

Eto dokaz da smo najjaci na Balkanu.

ODGOVORITE
Name

Marko

07.12.2015 07:29

Bice vam opet kao 1999.Godine

ODGOVORITE