На Балкану 400.000 поклоника ИД

На Балкану је створена велика база подршке симпатизера "Исламске државе" у којој је, према неким процјенама, 400.000 људи, изјавио је предсједник Компаније за стратешки консалтинг и анализу политичког ризика у југоисточној Европи Гордон Н. Бардош.

Босна и Херцеговина 06.12.2015 | 11:00
На Балкану 400.000 поклоника ИД

Бардош указује да, док један од најбруталнијих терористичких покрета у историји шири пропаганду и гради сопствену инфраструктуру, регрутујући нове припаднике и планирајући нове акције, међународни званичници покушавају убиједити јавност да највећу пријетњу на Балкану представља "датум неког празника или референдум грађана".

Он наводи да се на Балкану прије 50 година међу исламистичке екстремисте могло сврстати неколико стотина појединаца око Алије Изетбеговића, а данас у овом региону има неколико стотина хиљада људи који су прихватили идеолошки и политички програм "Исламске државе".

"С обзиром на ове бројеве, није изненађујуће да резултати одређених студија показују да по глави становника највећи број добровољаца за жИсламску државуж и друге исламистичке покрете у Сирији и Ираку долази управо са простора БиХ, Косова и Албаније", наводи Бардош у ауторском тексту за "Политику".

Он је додао да су радикални режими попут Саудијске Арабије инвестирали милијарде долара на Балкану, финансирајући исламистичке медије и пропаганду, као и спонзорисање локалних клерика у блискоисточним школама, гдје су "усавршавали најекстремније интерпретације вјере".

"Није случајност да су вође овог покрета од Неџада Балкана до Нусрета Имамовића, Мухамеда Порче и Билала Боснића студирале у земљама попут Египта, Јордана, Сирије и Саудијска Арабије", навео је Бардош.

Он указује да јавно промовисана идеологија овог покрета доказује опасну природу феномена и какав утицај она има на омладину.

"Тако и Нусрет Имамовић и Билал Боснић оправдавају и славе самоубилачке нападе. Боснић је познат по пјесми у којој пјева са експлозивом на нашим грудима отворићемо пут џихаду. Под утицајем оваквих људи, све је чешћи феномен самоубилачких напада који је до прије 20 година био непознат на Балкану", рекао је Бардош.

Он је подсјетио на низ таквих напада, наглашавајући да су већи дио амерички и европски званичници игнорисали у протеклих 25 година.

Бардош је навео као примјер да је, након напада на америчку Амбасаду у Сарајеву 2011. године, високи представник у БиХ Валентин Инцко рекао да "вехабије у БиХ нису пријетња за Европу".

Говорећи о Балкану као расаднику бораца "Исламске државе", он је подсјетио да је у јануару ове године ветеран "босанског џихада" Насер бин Али ал Анси, иначе вођа Ал каиде, преузео одговорност за напад на редакцију часописа "Шарли ебдо" у Паризу.

"У априлу особа повезана са повратницима са сиријског ратишта убила је два полицајца у Зворнику, у новембру је човјек повезан са ветераном сиријског џихада убио два војника у Рајловцу код Сарајева, а овог мјесеца полицијске службе у Италији и на Космету откриле су могући атентат на папу у коме је учествовало четворо џихадиста са Космета", упозорио је Бардош.

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Мд

06.12.2015 10:29

Па Европу и треба да развале посто су их они и направили, а код нас у БиХ док је Бакир главни терористи могу да се сепуре и да раде ста хоце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грга

06.12.2015 11:07

Е мој Бардошу шта нам наприча! То вам ми говоримо већ 20 година да је Балкан легло исламистичког зла. Само док вама нису закуцали на врата нисте хтјели о томе ни да причате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

06.12.2015 11:12

400.000 ..Цовјек избројао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нико

06.12.2015 11:17

Нико не зна тацан број. Свако лицитирање бројем је циста глупост и самопромовисањем. Треба господина питати кад и како их је побројао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко

06.12.2015 11:44

Миле је био у праву кад је говорио да је пола милиона Арапа у БИХ.

Name

дивља јабука

06.12.2015 11:27

Срби су сами себи далеко најгори непријатељ. Не треба им ни ИД ни било ко други. Давно сам ја рекао да ако неко хоће да уништи Србе, треба само да их препусти саме себи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

06.12.2015 11:30

Постајете РТРС-2, уредништво вам се своди на политику Ристе Ђоге 1992. Јели ико од вас погледао садржај вашег портала у задњих 30 дана? Какве чланке објављујете, из каквих трећеразредних листова преносите будалаштине? Шта желите да постигнете са овиме, престигнете РТРС у фашизму и глупостима? Оваква уређивачка политика најмање иде у прилог вашој "објективности", а највише Додику и његовој браћи Бакиру и Драгану! Ово је дно дна! И овај коментар блокирајте, шеф Баја се мора слушати...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Врле

07.12.2015 07:32

Истина се обично многима не допадне.

Name

Фикрет

06.12.2015 11:34

У хаосу смо ми, а нећемо да видимо, вехабије су се убациле у власт и сједе у кантонима и свугдје школовани факултете завршили у Сирији, странку СДА добро контролишу, зато у странци имају сукоб а ни не знају што га имају и не виде да нормалне вехабије побјеђују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

соко

06.12.2015 11:51

НАТО и ИСИЛ се не разликују ни по цему, исти су крвници. Зато цесто и сарадјују, али Руси поново се врацају на мјесто које им припада да се обрацунају са крволоцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрзим Босну

06.12.2015 12:05

Када би свијет хтио овог исламског зла да се рјеши,рјешио би се одмах, а овако док су једни који се боре у имену Бога злочинци,а ови што убијају у име Алаха жртве,нема мира. Једноставно све похапсити,поубијати,и сву родбину и породице им поубијати,па би видели како би они се смирили,а овако док су они као ето јадни нема напредка.Израел је ту много ефикаснији, све који се разносе и убијају у име Алаха касније им жене,дјецу и све остале пококају,нехумано али једино рјешење јер они остављају по пар стотина хиљада долара породицама,онда им се то и исплати када немају хљеба да једу а накотили се,и када би знали шта ће их задесити не би они никада урликали, већ би се молили Богу,грешници,животиње,исламско зло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цар

06.12.2015 12:11

Док се свијет не уједини у борби против ислама,нема мира. Због само једне државе сви ћуте и следе им у наоружавању исламиста,на крају ће да буде као и у Другом свјетском рату,када буду видели Американци, Французи, Британци и остали да ће Православна коалиција на челу са Русијом да побједи,прећиће на страну побједника,па ће да славе побједе као и данас а да при том су сарађивали са исламском багром као и са Хитлером.Преко 25 милиона погинулих Руса су изгледа борили се за побједу Америке, Француске и Британије,само што ће данас касније и Њемци да пређу на побједничку страну,а хтјели ми то или не и Срби ћемо морати у рат јер смо окружени непријатељима,кољачима и заосталим нацистима,фанатицима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зитто

06.12.2015 12:12

Блебећи Бардоше до миле воље , нит те чују они , ни њихови ментори из Велике Британије и Америке , који су годинама радили на томе да посвађају суните и шиите , да би могли да их употријебе кад им затребају , за своју корист , широм свијета . Моментално им ИСИЛ треба против Европе , да не ојача , да спасу долар и задрже контролу над њом . Није ни Европа ништа паметнија од ИСИЛ - а , кад ни једни , ни други , не виде да их " паразити " искориштавају да опстану и преживе !

ОДГОВОРИТЕ
Name

социјално незадовољство

06.12.2015 19:52

Велика већина види у ИД социјалну правду јер нема пуно разлике удруштвенимм слојевима. То је за њих Југославија коју смо имали. Мислим да нема пуно оних што мисле прво о религији.

ОДГОВОРИТЕ