У Хагу сам се борио за истину, Србију и живот

Српски генерал Владимир Лазаревић изјавио је да се у Хагу борио за истину, Србију и свој живот и да је успио да "претекне хашко губилиште".

Србија 06.12.2015 | 10:00
У Хагу сам се борио за истину, Србију и живот

Генерал Лазаревић, који је претходне седмице пуштен на слободу након што је одслужио двије трећине казне од 14 година затвора, каже да у Хагу, упркос тешким периодима које је имао због болести, ни једног тренутка није размишљао о нечем другом, осим о побједи над лажима и да мора све да издржи.

"Стајао сам усправно пред хашким судијама, тужиоцима и њиховим помагачима. Стајао сам усправно високо уздигнуте главе и пред својим саборцима, пред правдом и истином, смеран пред Богом и свим палим саборцима, пред свим умореним и невиним жртвама проклетог рата", рекао је Лазаревић за "Политику".

Он каже да је основна идеја коју је носио у души била да одбрани своју и част Србије и да се избори да истина побиједи лаж.

"Мени су стално пред очима били непролазни, вишевековни вредоносни судови, попут правде, истине и части. Можете лагати све људе неко време, можете лагати неке људе све време, али не можете лагати и замајавати све људе све време", поручио је Лазаревић.

Он је нагласио да је био и остао војник и да није осуђен зато што је прекршио правила и обичаје ратовања, нити за неко своје или недјело сабораца.

"Пресуда ми је изречена, јер сам наводно помагао тројици оптужених из мог предмета у протеривању албанског становништва са Косова и Метохије, и то без икаквих материјалних или било каквих других доказа", рекао је Лазаревић.

Он је истакао да је процес против њега у Хашком трибуналу монтиран и да је представљао велику борбу истине против лажи због чега је убиједио себе да мора да издржи у чему је и успио.

"У време НАТО агресије био сам начелник штаба, потом командант Приштинског корпуса. Био сам под војничком заклетвом и нормално је било да станем у одбрану своје земље што би сваки часни војник и старешина учинио", рекао је генерал Лазаревић.

Он се захвалио за велику подршку коју је имао у породици и свом тиму одбране, као и државним органима током тамновања и борбе за истину.

Генерал Лазаревић је по командној одговорности био осуђен на 14 година затвора због злочина на Косову и Метохији, као командант Приштинског корпуса, а потом и као комадант Треће армије Војске Југославије 1998. и 1999. године.

У Хашком затвору је провео више од 10 година, гдје се у међувремену и разболио, а неколико пута је и оперисан.

Лазаревић је добровољно отишао у Хаг у фебруару 2005. године, гдје је четири године касније осуђен на 15 година затвора, али му је казна послије жалбе смањена на 14 година.

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

официр РС

06.12.2015 09:08

Слава свим цасним српским генералима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

лол

06.12.2015 09:17

Побједио је нема ста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

06.12.2015 09:20

Генерале године проведене у затвору су казна за тебе и фамилију и изгубљене године живота,али за мене је највећа казна да је цовјек слободан (није у затвору)али се бори са савјести и носи на дуси многе измасакриране цивиле или војнике које је или лично масакрирао или наредио. Бозија (или Алахова )казна је најгора казна. Битно је како цовјек спава ,а многи који нису осудјени не спавају мирно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијељина

06.12.2015 11:07

Они што су масакрирали Србе, српске жене и дјецу то су радили у име свог Бога, и веома су срећни, спавају боље него што можеш и да замислисш. Захвајуљујући САД и Енеглеској нису и никада неће одговарати за злочине које су починили а, многи су и умрли да нису одговарали. Хашки трибунал или српско губилиште је одличан примјер како САД и Енглеска гледају на све друге народе и нације. Хитлер је за њих био господин јер се није представљао као доброчинитељ док уништава све пред собом.

Name

бн

06.12.2015 10:43

Лазаревиц је једа од најцаснијих српских официра.Велика је неправда сто је он лезао у затвору али ста да се ради сила Бога не моли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зитто

06.12.2015 11:38

У име Господа Бога , Србије , истине и правде и у моје име , ( ма , колико мало било ) , генерале , велико хвала ! Против Антихриста , никад није лако било и велика је жртва и успјех успјех , борити се и остати на правој страни ! Слава ти , част и живио нам !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко Бања Лука

06.12.2015 12:00

Ови што убијају у име неког Алаха,сигурно су часни борци,па нас када их све скоро потаманишмо бомбардоваше 1995.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Златан

06.12.2015 17:47

После Хага сви изадјосе хероји борили се за истине и Србију сада це бити добра пензија а сви су псовали Србију у Хагу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

07.12.2015 10:26

Више од 90% њих који изађу из Хага и не добију пензију од Србије,због таквих Срба као што си ти.

Name

рс

06.12.2015 19:08

Јадан овај српски народ колико је глуп.Ако су он и њему слицни борили ја не знам ста се ово са земљом десило. Исто тако сви они који су добровољно отисли у Хаг су добили по МИЛИОН ЕВРА и породица тј дјеца су им обезбједјена и запослена. А ста си ти глупи народе добио. јадан онај ко слуса вијести у данасњој поробљенојн дрзави и гдје их овакви лопови трују и соле им памет.

ОДГОВОРИТЕ