U Hagu sam se borio za istinu, Srbiju i život

Srpski general Vladimir Lazarević izjavio je da se u Hagu borio za istinu, Srbiju i svoj život i da je uspio da "pretekne haško gubilište".

Srbija 06.12.2015 | 10:00
U Hagu sam se borio za istinu, Srbiju i život

General Lazarević, koji je prethodne sedmice pušten na slobodu nakon što je odslužio dvije trećine kazne od 14 godina zatvora, kaže da u Hagu, uprkos teškim periodima koje je imao zbog bolesti, ni jednog trenutka nije razmišljao o nečem drugom, osim o pobjedi nad lažima i da mora sve da izdrži.

"Stajao sam uspravno pred haškim sudijama, tužiocima i njihovim pomagačima. Stajao sam uspravno visoko uzdignute glave i pred svojim saborcima, pred pravdom i istinom, smeran pred Bogom i svim palim saborcima, pred svim umorenim i nevinim žrtvama prokletog rata", rekao je Lazarević za "Politiku".

On kaže da je osnovna ideja koju je nosio u duši bila da odbrani svoju i čast Srbije i da se izbori da istina pobijedi laž.

"Meni su stalno pred očima bili neprolazni, viševekovni vredonosni sudovi, poput pravde, istine i časti. Možete lagati sve ljude neko vreme, možete lagati neke ljude sve vreme, ali ne možete lagati i zamajavati sve ljude sve vreme", poručio je Lazarević.

On je naglasio da je bio i ostao vojnik i da nije osuđen zato što je prekršio pravila i običaje ratovanja, niti za neko svoje ili nedjelo saboraca.

"Presuda mi je izrečena, jer sam navodno pomagao trojici optuženih iz mog predmeta u proterivanju albanskog stanovništva sa Kosova i Metohije, i to bez ikakvih materijalnih ili bilo kakvih drugih dokaza", rekao je Lazarević.

On je istakao da je proces protiv njega u Haškom tribunalu montiran i da je predstavljao veliku borbu istine protiv laži zbog čega je ubijedio sebe da mora da izdrži u čemu je i uspio.

"U vreme NATO agresije bio sam načelnik štaba, potom komandant Prištinskog korpusa. Bio sam pod vojničkom zakletvom i normalno je bilo da stanem u odbranu svoje zemlje što bi svaki časni vojnik i starešina učinio", rekao je general Lazarević.

On se zahvalio za veliku podršku koju je imao u porodici i svom timu odbrane, kao i državnim organima tokom tamnovanja i borbe za istinu.

General Lazarević je po komandnoj odgovornosti bio osuđen na 14 godina zatvora zbog zločina na Kosovu i Metohiji, kao komandant Prištinskog korpusa, a potom i kao komadant Treće armije Vojske Jugoslavije 1998. i 1999. godine.

U Haškom zatvoru je proveo više od 10 godina, gdje se u međuvremenu i razbolio, a nekoliko puta je i operisan.

Lazarević je dobrovoljno otišao u Hag u februaru 2005. godine, gdje je četiri godine kasnije osuđen na 15 godina zatvora, ali mu je kazna poslije žalbe smanjena na 14 godina.

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

oficir RS

06.12.2015 09:08

Slava svim casnim srpskim generalima!

ODGOVORITE
Name

lol

06.12.2015 09:17

Pobjedio je nema sta

ODGOVORITE
Name

Zoran

06.12.2015 09:20

Generale godine provedene u zatvoru su kazna za tebe i familiju i izgubljene godine života,ali za mene je najveća kazna da je covjek slobodan (nije u zatvoru)ali se bori sa savjesti i nosi na dusi mnoge izmasakrirane civile ili vojnike koje je ili lično masakrirao ili naredio. Bozija (ili Alahova )kazna je najgora kazna. Bitno je kako covjek spava ,a mnogi koji nisu osudjeni ne spavaju mirno.

ODGOVORITE
Name

Бијељина

06.12.2015 11:07

Они што су масакрирали Србе, српске жене и дјецу то су радили у име свог Бога, и веома су срећни, спавају боље него што можеш и да замислисш. Захвајуљујући САД и Енеглеској нису и никада неће одговарати за злочине које су починили а, многи су и умрли да нису одговарали. Хашки трибунал или српско губилиште је одличан примјер како САД и Енглеска гледају на све друге народе и нације. Хитлер је за њих био господин јер се није представљао као доброчинитељ док уништава све пред собом.

Name

bn

06.12.2015 10:43

Lazarevic je jeda od najcasnijih srpskih oficira.Velika je nepravda sto je on lezao u zatvoru ali sta da se radi sila Boga ne moli.

ODGOVORITE
Name

zitto

06.12.2015 11:38

U ime Gospoda Boga , Srbije , istine i pravde i u moje ime , ( ma , koliko malo bilo ) , generale , veliko hvala ! Protiv Antihrista , nikad nije lako bilo i velika je žrtva i uspjeh uspjeh , boriti se i ostati na pravoj strani ! Slava ti , čast i živio nam !

ODGOVORITE
Name

Milojko Banja Luka

06.12.2015 12:00

Ovi što ubijaju u ime nekog Alaha,sigurno su časni borci,pa nas kada ih sve skoro potamanišmo bombardovaše 1995.

ODGOVORITE
Name

Zlatan

06.12.2015 17:47

Posle Haga svi izadjose heroji borili se za istine i Srbiju sada ce biti dobra penzija a svi su psovali Srbiju u Hagu.

ODGOVORITE
Name

Srbin

07.12.2015 10:26

Više od 90% njih koji izađu iz Haga i ne dobiju penziju od Srbije,zbog takvih Srba kao što si ti.

Name

rs

06.12.2015 19:08

Jadan ovaj srpski narod koliko je glup.Ako su on i njemu slicni borili ja ne znam sta se ovo sa zemljom desilo. Isto tako svi oni koji su dobrovoljno otisli u Hag su dobili po MILION EVRA i porodica tj djeca su im obezbjedjena i zaposlena. A sta si ti glupi narode dobio. jadan onaj ko slusa vijesti u danasnjoj porobljenojn drzavi i gdje ih ovakvi lopovi truju i sole im pamet.

ODGOVORITE