Највећи град на свијету који не можете да видите

Ако ћемо да меримо по површини, Калифорнија Сити је трећи највећи град у истоименој америчкој савезној држави. Проблем је у томе што тај град технички постоји, али га једноставно нема.

Путовања 05.12.2015 | 22:15
Највећи град на свијету који не можете да видите

Калифорнија Сити, наиме, има уцртане и именоване улице, раскрснице, саобраћајне знакове, чак и хиљаде власника парцела, али је и дан данас гола пустиња јер никада и нико није дошао да га сагради. Кренимо редом.

Калифорнија Сити идеја је произашла из главе бизнисмена Нејта Менделсона, који је још 1958. године купио 320 километара квадратних у пустињи Мојаве, отприлике 65 километара југозападно од националнога парка Долине смрти.

Менделсон је сањао о великом граду који ће једног дана по броју становника надмашити чак и Лос Анђелес, а његов сан почело је да сања и хиљаде људи који су покуповали земљишта.

Нажалост, иако је Менделсон на папиру и на макетама све то дивно осмислио, људи су почели да пристижу тек на кашичицу, па је први градоначелник Калифорнија Ситија Тед Сатерланд рекао да је у почетку у граду живело тек 300 људи.

До данас се тај број попео на једва 15 хиљада, што другим речима значи да је велика већина града остала тек огромна пустиња кроз чије вас "улице", бизарно али истинито, свеједно може наводити ГПС.

Већина људи који живе у Калифорнија Ситију углавном ради у оближњој ваздухопловној бази Едвардс, а занимљиво је истаћи и то да је постао потпуно функционална мала заједница, која чак има и затвор.

Ипак, будући да су с годинама бројни власници парцела престали да плаћају порезе како би им држава одузела земљишта, тешко је веровати да ће Менделсонова визија тако скоро заживети.

За њега то свеједно није била пропала инвестиција јер је од продаје земљишта добио велике паре, међутим небодере, подземну железницу, дворане, трговачке центре и позоришта жив није дочекао.

Иза њега је остало тек маштање о велеграду изграђеном око великог вештачког језера, фантазија о животу у пустињи на углавном угодној температури (у децембру је просечна температура 1°Ц , а у јулу 36 °Ц).

Погледајте како изгледа калифорнија Сити у одличном прилогу који је осмислио Том Скот.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар