У Турску 1.000 тона брашна до краја године

У оквиру тродневне посјете Турској, делегација Општине Нови Град Сарајево боравила је у посјети братској Општини Деринце из покрајине Коцаели, једне од индустријски најразвијенијих покрајина у Републици Турској.

Босна и Херцеговина 05.12.2015 | 21:48
У Турску 1.000 тона брашна до краја године

Сарадња ове двије општине датира још од 1997. године. Овом посјетом оживљена је сарадња као и братски односи између Општине Нови Град Сарајево и Општиине Деринце.

Делегацију је примио начелник Али Хајдар Булут са сарадницима. Разговарано је о пројектима општина, те су разматране могућности рада на заједничким пројектима.

У организацији Општине Деринце, делегација се сусрела са предсједником Трговинске коморе Града Коцаели, Муратом Оздагом, који је за ову прилику, окупио угледне привреднике из ове регије. Остварени су значајни контакти међу привредницима са подручја општине Нови Град Сарајево и привредницима домаћинима, те су договорени и конкретни кораци за будућу сарадњу. Трговинска комора Града Коацелија омогућила је Општини Нови Град Сарајево да презентује понуду своје привреде, сто ће у наредном периоду бити реализовано. Приликом овог сусрета фирма КЛАС д.д. Сарајево договорила је да у овај дио Турске извезе 1.000 тона брашна до краја 2015.године.

Делегацију је у уреду гувернера округа Коцаели Хасана Басриа Гузелоглуа, примио Министар за науку, индустрију и технологију у Влади Републике Турске Фикри Исик.

“Веома ми је драго што вас данас имам прилику угостити и упознати. Влада Турске подржава све ваше међусобне договоре и стаће иза сваког вида сарадње који успоставите. Начин на који сте се ви организовали са вашим привредницима и дошли код нас у посјету је за нас нешто сасвим ново и мислимо да су управо овакве посјете кључ јачања и конкретизирања сарадње између наших држава”, изјавио је министар Исик.

На радној вечери, делегацију Општиине Нови Град Сарајево угостио је и предсједник Скупштине Трговинске коморе Града Истанбула Шекиб Авдагић, који је похвалио конкретне активности општинске делегације, ставивши се на располагање код реализације свих договорених пројеката.

Општина Нови Град Сарајево, уз подршку Уније општина турског свијета (ТДББ), борави у Истанбулу гдје је организован низ стартешки битних састанака за јачање и развој привреде, као и саме Општине Нови Град Сарајево.

Делегацију предводи начелник Општине Нови Град Сарајево мр. Семир Ефендић, а сачињавају је предсједник Управе АС ГРОУП, којој из Општине Нови Град Сарајево припада фирма Спринд, Русмир Хрвић, затим директор фирме Велвет траде која се такође бави производњом хране Мурат Бегић, те директор фирме Боснапласт која се бави производњом пластичних цијеви Хусо Ћесир. У делегацији Општине Нови Град Сарајево налази се још шеф Одсјека за привреду, Џемалудин Кахровић, те бивши министар енергије, рударства и индустрије, Ердал Трхуљ, који тренутно обавља консултантске послове за значајне инфраструктурне пројекте и грађевинарство.

(Независне новине)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

реално

05.12.2015 21:24

Треба нахранити све те борце исламске државе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре реално

06.12.2015 04:30

По..ши реално.

Name

Бакир

06.12.2015 03:00

Није проблем

ОДГОВОРИТЕ
Name

издајници

06.12.2015 06:19

Само ви храните терористе, гамад једна. А можда има мишомор унутра?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саво

06.12.2015 07:40

Је ли био Обрен Петровиц велики Србин из Добоја?

ОДГОВОРИТЕ