U Tursku 1.000 tona brašna do kraja godine

U okviru trodnevne posjete Turskoj, delegacija Opštine Novi Grad Sarajevo boravila je u posjeti bratskoj Opštini Derince iz pokrajine Kocaeli, jedne od industrijski najrazvijenijih pokrajina u Republici Turskoj.

Bosna i Hercegovina 05.12.2015 | 21:48
U Tursku 1.000 tona brašna do kraja godine

Saradnja ove dvije opštine datira još od 1997. godine. Ovom posjetom oživljena je saradnja kao i bratski odnosi između Opštine Novi Grad Sarajevo i Opštiine Derince.

Delegaciju je primio načelnik Ali Hajdar Bulut sa saradnicima. Razgovarano je o projektima opština, te su razmatrane mogućnosti rada na zajedničkim projektima.

U organizaciji Opštine Derince, delegacija se susrela sa predsjednikom Trgovinske komore Grada Kocaeli, Muratom Ozdagom, koji je za ovu priliku, okupio ugledne privrednike iz ove regije. Ostvareni su značajni kontakti među privrednicima sa područja opštine Novi Grad Sarajevo i privrednicima domaćinima, te su dogovoreni i konkretni koraci za buduću saradnju. Trgovinska komora Grada Koacelija omogućila je Opštini Novi Grad Sarajevo da prezentuje ponudu svoje privrede, sto će u narednom periodu biti realizovano. Prilikom ovog susreta firma KLAS d.d. Sarajevo dogovorila je da u ovaj dio Turske izveze 1.000 tona brašna do kraja 2015.godine.

Delegaciju je u uredu guvernera okruga Kocaeli Hasana Basria Guzeloglua, primio Ministar za nauku, industriju i tehnologiju u Vladi Republike Turske Fikri Isik.

“Veoma mi je drago što vas danas imam priliku ugostiti i upoznati. Vlada Turske podržava sve vaše međusobne dogovore i staće iza svakog vida saradnje koji uspostavite. Način na koji ste se vi organizovali sa vašim privrednicima i došli kod nas u posjetu je za nas nešto sasvim novo i mislimo da su upravo ovakve posjete ključ jačanja i konkretiziranja saradnje između naših država”, izjavio je ministar Isik.

Na radnoj večeri, delegaciju Opštiine Novi Grad Sarajevo ugostio je i predsjednik Skupštine Trgovinske komore Grada Istanbula Šekib Avdagić, koji je pohvalio konkretne aktivnosti opštinske delegacije, stavivši se na raspolaganje kod realizacije svih dogovorenih projekata.

Opština Novi Grad Sarajevo, uz podršku Unije opština turskog svijeta (TDBB), boravi u Istanbulu gdje je organizovan niz starteški bitnih sastanaka za jačanje i razvoj privrede, kao i same Opštine Novi Grad Sarajevo.

Delegaciju predvodi načelnik Opštine Novi Grad Sarajevo mr. Semir Efendić, a sačinjavaju je predsjednik Uprave AS GROUP, kojoj iz Opštine Novi Grad Sarajevo pripada firma Sprind, Rusmir Hrvić, zatim direktor firme Velvet trade koja se takođe bavi proizvodnjom hrane Murat Begić, te direktor firme Bosnaplast koja se bavi proizvodnjom plastičnih cijevi Huso Ćesir. U delegaciji Opštine Novi Grad Sarajevo nalazi se još šef Odsjeka za privredu, Džemaludin Kahrović, te bivši ministar energije, rudarstva i industrije, Erdal Trhulj, koji trenutno obavlja konsultantske poslove za značajne infrastrukturne projekte i građevinarstvo.

(Nezavisne novine)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

realno

05.12.2015 21:24

Treba nahraniti sve te borce islamske države.

ODGOVORITE
Name

re realno

06.12.2015 04:30

Po..ši realno.

Name

Bakir

06.12.2015 03:00

Nije problem

ODGOVORITE
Name

izdajnici

06.12.2015 06:19

Samo vi hranite teroriste, gamad jedna. A možda ima mišomor unutra?!

ODGOVORITE
Name

Savo

06.12.2015 07:40

Je li bio Obren Petrovic veliki Srbin iz Doboja?

ODGOVORITE