Париз у проблему: Шта са тијелима нападача?

Пристојно их сахранити? Предати их њиховим породицама? Вратити их у земљу порекла? Француска има проблем шта учинити са телима нападача из Париза.

Свијет 05.12.2015 | 18:50
Париз у проблему: Шта са тијелима нападача?

Закон налаже неколико сценарија, каже Франсоа Мишо Нерард, човек на челу службе за сахрањивање града Париза, пише АФП.

„Или породице траже њихове остатке или не. Уколико породице затраже остатке, преминули имају право да буду сахрањени у месту у којем су живели, месту у којем су умрли или где породица то жели“, наводи Нерард.

Уколико породице убијени не желе да одрже сахрану онда је на локалним властима да одлуче шта да раде са њима.

У сваком случају, “чак и да не постоји обавеза да постоји анонимни гроб, то би било у свачијем интересу”, наводи Нерард.

Међутим, званичници се брину да би такав гроб могао да постане “светилиште” за друге екстремисте.

Подсећамо, седам нападача и бомбаша самоубица убијено је у ноћи 13. новембра, а до сада су само четири тела идентификована.

Тројица су се разнела код “Стад де Франс” – Билал Хадфи (20), који је живео у Белгији, док су друга два неидентификована. Три су убијена у Батаклану, а двојица су идентификована – Сами Амимоур (28) и Омар Исмаил Мостефаи (29). Њих двојица су држављани Француске. Није познато ко је трећи нападач. Осим тога, Брахим Абдеслам (31), такође француски држављанин који је живео у Белгији, разнео се испред кафића у Булевару Волтер.

Троје је убијено у рацији у париској четврти Сен Дени. Један је Абделхамид Абауд (28), особа са коју се сумња да је организатор напада, као и његова рођака 26-годишња Хасна Аитбоулахцен. Трећи човек који се разнео током рације није идентификован.

Градоначелници париских четврти Дранси, у којој је Амимоур живео, Куркурон, у којој је Мостефаи рођен и Сен Дени у којој је троје нападача убијено, наводе да немају никакве информације о плановима за сахране.

Адвокат породице Амимоур каже да су његови клијенти чекали “вести са форензичког института јер и даље немају дозволу да га сахране”.

Осим Абауда, који је био држављанин Белгије и оних који нису идентификовани, сви други су Французи, иако су Абдеслам и Хадфи живели у Белгији.

Могли би да буду сахрањени на једном од париских гробаља на којем постоји део у којем се сахрањују муслимани, попут једног у јужном предрађу Тје на којем је сахрањен Амеди Коулибали који је извршио напад на јеврејски супермаркет у јануару.

Међутим, званичници гробља наводе да немају никакве информације о томе.

(Б92)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Мд

05.12.2015 18:11

Ста це сахранивати керове у крематоријум.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре МД

05.12.2015 20:11

У праву си,спалити и пепео просути у канализацију.Тамо и припадају сви.

Name

Све

07.12.2015 07:34

130 људи у јаму.

ОДГОВОРИТЕ