Pariz u problemu: Šta sa tijelima napadača?

Pristojno ih sahraniti? Predati ih njihovim porodicama? Vratiti ih u zemlju porekla? Francuska ima problem šta učiniti sa telima napadača iz Pariza.

Svijet 05.12.2015 | 18:50
Pariz u problemu: Šta sa tijelima napadača?

Zakon nalaže nekoliko scenarija, kaže Fransoa Mišo Nerard, čovek na čelu službe za sahranjivanje grada Pariza, piše AFP.

„Ili porodice traže njihove ostatke ili ne. Ukoliko porodice zatraže ostatke, preminuli imaju pravo da budu sahranjeni u mestu u kojem su živeli, mestu u kojem su umrli ili gde porodica to želi“, navodi Nerard.

Ukoliko porodice ubijeni ne žele da održe sahranu onda je na lokalnim vlastima da odluče šta da rade sa njima.

U svakom slučaju, “čak i da ne postoji obaveza da postoji anonimni grob, to bi bilo u svačijem interesu”, navodi Nerard.

Međutim, zvaničnici se brinu da bi takav grob mogao da postane “svetilište” za druge ekstremiste.

Podsećamo, sedam napadača i bombaša samoubica ubijeno je u noći 13. novembra, a do sada su samo četiri tela identifikovana.

Trojica su se raznela kod “Stad de Frans” – Bilal Hadfi (20), koji je živeo u Belgiji, dok su druga dva neidentifikovana. Tri su ubijena u Bataklanu, a dvojica su identifikovana – Sami Amimour (28) i Omar Ismail Mostefai (29). Njih dvojica su državljani Francuske. Nije poznato ko je treći napadač. Osim toga, Brahim Abdeslam (31), takođe francuski državljanin koji je živeo u Belgiji, razneo se ispred kafića u Bulevaru Volter.

Troje je ubijeno u raciji u pariskoj četvrti Sen Deni. Jedan je Abdelhamid Abaud (28), osoba sa koju se sumnja da je organizator napada, kao i njegova rođaka 26-godišnja Hasna Aitboulahcen. Treći čovek koji se razneo tokom racije nije identifikovan.

Gradonačelnici pariskih četvrti Dransi, u kojoj je Amimour živeo, Kurkuron, u kojoj je Mostefai rođen i Sen Deni u kojoj je troje napadača ubijeno, navode da nemaju nikakve informacije o planovima za sahrane.

Advokat porodice Amimour kaže da su njegovi klijenti čekali “vesti sa forenzičkog instituta jer i dalje nemaju dozvolu da ga sahrane”.

Osim Abauda, koji je bio državljanin Belgije i onih koji nisu identifikovani, svi drugi su Francuzi, iako su Abdeslam i Hadfi živeli u Belgiji.

Mogli bi da budu sahranjeni na jednom od pariskih grobalja na kojem postoji deo u kojem se sahranjuju muslimani, poput jednog u južnom predrađu Tje na kojem je sahranjen Amedi Koulibali koji je izvršio napad na jevrejski supermarket u januaru.

Međutim, zvaničnici groblja navode da nemaju nikakve informacije o tome.

(B92)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Md

05.12.2015 18:11

Sta ce sahranivati kerove u krematorijum.

ODGOVORITE
Name

re MD

05.12.2015 20:11

U pravu si,spaliti i pepeo prosuti u kanalizaciju.Tamo i pripadaju svi.

Name

Sve

07.12.2015 07:34

130 ljudi u jamu.

ODGOVORITE