Ништа конкретно за растерећење привреде

Радна верзија економске политике Републике Српске за идућу годину, без дефинисаних конкретних мјера и праћења њихове реализације, за пословну заједницу је неприхватљива, поручили су у петак из Привредне коморе Републике Српске.

Република Српска 05.12.2015 | 15:30
Ништа конкретно за растерећење привреде

Низ замјерки на предложена рјешења Привредна комора је у петак доставила Влади Републике Српске, очекујући да ће њихови ставови бити прихваћени у наставку процеса креирања економске политике.

"У понуђеном документу неке од приоритетних мјера на којима пословна заједница инсистира годинама, као што су смањење оптерећења на плату, системско рјешавање породиљског боловања, смањење јавне потрошње и реформа јавне управе, те доношење закона о подстицајима, нису ни споменуте или су само декларативно наведене ", наводе из  Привредне коморе.

Привредници истичу да су њихова очекивања била много већа од оног што је понуђено у радној верзији документа.

"Инсистирамо на дефинисању јасних и конкретних мјера које ће одговорити на наше приоритетне захтјеве. Тражимо и да буде обезбијеђено праћење реализације економске политике и оцјену њене успјешности", поручују из Привредне коморе.

Подсјетили су да су крајем прошлог мјесеца Влади доставили приједлог мјера за економску политику за 2016. годину и да остају при приоритетним захтјевима који се односе на враћање стопа пореза и доприноса на ниво прије избијања економске кризе и повећање неопорезивог дијела дохотка на ниво најниже плате. Међу приоритетима пословне заједнице су и рефундирање породиљског боловања послодавцима у бруто износу, усвајање и спровођење новог закона о раду, побољшање ликвидности привреде и ванбуџетских фондова, благовремена расподјела подстицаја, унапређење инспекцијских и правосудних органа и сузбијање сиве економије.

Радном верзијом економске политике Републике Српске за 2016. годину предвиђено је смањење пореског оптерећења рада, реиндустријализација прерађивачке индустрије, успостављање регистра парафискалних намета и укидање оних који нису оправдани. Предвиђена је и реформа јавних предузећа, а један од приоритета су "Жељезнице Републике Српске", док ће "Шуме Републике Српске" бити реорганизоване у складу са Законом о јавним предузећима.

Министарство

У Министарству финансија Републике Српске у петак нисмо успјели да добијемо коментар на замјерке Привредне коморе. Из овог ресора Владе раније су поручили да оквир за израду економске политике Републике Српске за 2016. годину представљају политике Владе, дефинисане реформском агендом и акционим планом који су усаглашени са Европском унијом и међународним финансијским институцијама.

(Глас Српске)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Пикси

05.12.2015 17:58

А субвенције повлаштеним фирмама, пореске олакшице, послови без тендера, плаћају радницима минималац и остатак у кешу да би мање доприноса платили...важно је само да си на њиховој позитивној листи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

инжењер

05.12.2015 21:20

Прерада кромпира у чипс, прављење кремпита, шампита и сладоледа на основу италијанских база, те крадја шуме и резање градје, није привреда. Или ћете растјерати неписмењаке и лопове или ћете ускоро пасти траву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

расо86

06.12.2015 15:44

Привредна политика владе РС: Унапредићемо привреду!!! Тхе Енд. Привредна комора РС: Влада не чини ништа конкретно. (Убисе нас са овим доприносима, прво нас натјерају да морамо раднике пријављивати, било би боље да им дајмо плату 600 КМ да сами себи уплаћују доприносе. Пензија ионако неће бити.)

ОДГОВОРИТЕ